Na summitu Trump s Johnsonem slibují velké věci, v ulicích zuří nepokoje

  10:30aktualizováno  15:30
Summit skupiny G7 ve francouzském Biarritzu pokračoval nedělními setkáními vrcholných představitelů. Johnson vyjednával o podmínkách brexitu a Trump slíbil, že Británie a USA budou mít „opravdu velkou“ obchodní dohodu. Státníci řešili i Írán a Severní Koreu. Zároveň pokračují masivní protesty odpůrců kapitalismu, proti nimž zasahuje policie.

Británie bude mít po odchodu z Evropské unie se Spojenými státy velkou obchodní dohodu, kterou bude možné uzavřít rychle. Před schůzkou s britským premiérem Borisem Johnsonem na summitu skupiny vyspělých ekonomik G7 v jihofrancouzském Biarritzu to v neděli řekl americký prezident Donald Trump

Nedělní snídaně byla prvním dvoustranným jednáním amerického prezidenta s novým britským premiérem. Trump nicméně Johnsonovi v minulosti už několikrát vyjádřil značné sympatie a podpořil i jeho postoj k brexitu. Na dotaz novinářů, jakou by dal předsedovi britské vlády k jednáním o brexitu radu, prezident odpověděl, že Johnson „žádné rady nepotřebuje, je tím pravým mužem pro tuto práci“.

Johnson sice očekává, že obchodní jednání s Washingtonem budou těžká, americký trh podle něj ale britským firmám nabídne obrovské příležitosti. Před jednáním se šéfem Bílého domu se britský premiér vyslovil také proti obchodním válkám a různým bariérám. Spojené království podle Johnsona totiž už více než 200 let z volného světového obchodu těží.

Prezident Trump také sdílel na svém Twitteru fotografii, která ho zachycuje, jak s Johnsonem diskutuje i v sobotu večer.

Šance na brexitovou dohodu se zvýšila

Johnson od svých unijních partnerů žádá, aby z dohody vyjednané jeho předchůdkyní Theresou Mayovou zmizela takzvaní irská pojistka, která má zabránit vzniku přísných kontrol na hranici mezi Irskou republikou a Severním Irskem, jež je součástí Spojeného království.

Uvedl, že záleží nyní na EU, zda bude brexit bez dohody či s dohodou. Jednání o případné dohodě budou podle něj ale „riskantní“. „Důležité je, abychom se připravili na to, že odejdeme bez dohody,“ dodal premiér. Podle Johnsona se Británie při brexitu bez dohody nemusí řídit urovnáním finančních závazků vůči EU, které je zakotveno v brexitové dohodě.

Nový britský premiér hodlá Spojené království z EU vyvést na konci října a varoval, že to učiní, ať už se mu s Bruselem podaří uzavřít dohodu či nikoli. V posledních dnech, kdy mimo jiné navštívil německou kancléřku a francouzského prezidenta, Johnson prý zaznamenal změnu nálady.

Summit provází nepokoje

Na bezpečnost a pořádek v Biarritzu a jeho okolí dohlíží přes 13 tisíc policistů a četníků. Soustředí se mimo jiné na demonstraci v městečku Hendaye na francouzsko-španělské hranici, kde se sešlo podle odhadů policie na devět tisíc odpůrců globalizace, ekologických aktivistů i několik desítek příznivců francouzského protivládního hnutí žlutých vest. 

Nepokoje se přiostřily v sobotu ve městě Urrugne jižně od Biarritzu, kde se nachází jeden z táborů odpůrců. Skupina čítající až 400 lidí se zde odpoledne mimo jiné pokusila zabrat kruhový objezd u dálnice A63, avšak policie jí v tom zabránila. Prefektura uvedla, že policisté 68 lidí zadržel a 38 skončilo ve vazbě. 

Pořádek v Urrugne policisté obnovili krátce po desáté večer. Zadrženým policisté kladli za vinu hlavně házení předmětů, zahalování obličeje či držení věcí, které by mohly sloužit jako zbraně.

„Největší světoví kapitalističtí lídři jsou tady, takže jim musíme ukázat, že boj pokračuje,“ uvedl osmačtyřicetiletý Alain Missana, který přišel do Bayonne protestovat oblečený ve žluté vestě. „Bohatí bohatnou a chudí zůstávají chudými. Amazonské pralesy hoří a arktické ledovce tají. Chceme, aby nás státníci slyšeli,“ dodal Missana pro agenturu Reuters.

V neděli dopoledne městem Bayonne prošel protestní pochod za „klima a sociální spravedlnost“ s několika stovkami účastníků, kteří nesli Macronovy portréty ukradené ze stěn více než stovky radnic a dalších úředních budov po celé Francii. Fotografie šéfa Elysejského paláce přitom nesli lidé obrácené hlavou dolů. Protestu se podle světových agentur zúčastnili lidé z různých organizací a hnutí od ekologických aktivistů, přes bojovníky za práva zaměstnanců, žen, menšin či migrantů.

Ne všechny plánované demonstrace se ale uskuteční. Organizátoři takzvaného protisummitu, kteří již v sobotu uspořádali poklidný protestní pochod na francouzsko-španělské hranici, zrušili nedělní akci. Při té se mělo demonstrovat na sedmi místech v okolí Biarritzu. Podle organizátorů nebylo možné zajistit bezpečnost účastníků protestu. 

Místo toho chtěli odpůrci vrcholné schůzky vytvořit „lidskou zeď“, která měla symbolizovat „stav obležení“, v němž se Biarritz a okolí podle nich ocitly. Nakonec zrušili v neděli dopoledne i tento protest.

G7 ví, co chce říct Íránu

Trump podpořil Macronovu snahu řešit krizi kolem Íránu, zároveň ale zdůraznil, že Spojené státy mají v této oblasti svou vlastní iniciativu. Agentura AFP krátce před Trumpovým vyjádřením s odvoláním na zdroj z Elysejského paláce informovala, že lídři na summitu G7 v Biarritzu na jednání pověřili Macrona, aby Teheránu adresoval společnou zprávu ve snaze předejít další eskalaci. Trump ale popřel, že by o tom na jednání hovořil.

Prezident Macron po dopoledním jednání s Trumpem, pěti předsedy vlád a předsedou Evropské rady Donaldem Tuskem řekl, že se dohodli, co chtějí společně Íránu říct. „Máme poselství skupiny G7, které se týká našich cílů a skutečnost, že je sdílíme, je důležitá,“ dodal Macron. Zdůraznil, že se všichni včetně amerického prezidenta chtějí vyhnout konfliktu s Íránem. 

V reakci na Trumpovo vyjádření pak Macron dodal, že nedostal žádný formální mandát, neboť „G7 je neformálním klubem“. Z diskuze ale vyplynuly dva základní cíle, které bude v dalším jednání s Íránem prosazovat. Jedním z nich je snaha zabránit Teheránu v získání jaderné zbraně, druhým úsilí o stabilitu a mír na Blízkém východě. S iniciativami, jak těchto cílů dosáhnout, podle Macrona nepřišla jen Francie, ale například i Japonsko.

USA uzavřou dohodu i s Japonskem

Se Šinzóem Abem hovořil Trump nejen o Íránu, ale vyjádřil se také o situaci v Severní Koreji. Ta od konce července provedla už sedm testů raket krátkého doletu. Stejně jako dříve i v neděli reagoval americký prezident zdrženlivě. Podle něj mu testování raket krátkého doletu sice nedělá radost, neporušuje ale dohodu, kterou má se severokorejským vůdcem Kim Čong-unem. Jiné státy podle něj testy provádějí též. Trump se už s Kimem třikrát setkal.

Japonský premiér Abe severokorejské testy naopak ostře odsoudil a zdůraznil, že jsou v rozporu s rezolucí OSN.

Na schůzce jednal Trump s Abem nejen o řešení mezinárodních krizí, ale i o vzájemném obchodu. Podle Trumpa je obchodní dohoda obou zemí „krátce před uzavřením“.

Trump si setkání zatím chválí a kritizuje média

„Než jsem přijel do Francie, (média) říkala falešné a nechutné zprávy, že vztahy se šesti ostatními zeměmi v G7 jsou velmi napjaté a že dva dny jednání budou katastrofou,“ napsal v neděli ráno na Twitteru Trump. „No, máme velmi dobré schůzky, lídři spolu vychází velmi dobře a naší zemi se hospodářsky vede skvěle,“ doplnil šéf Bílého domu.

Podle něj některá média nepravdivě informují proto, aby mu znesnadnila vítězství v příštích prezidentských volbách v roce 2020. Cílem novinářů je podle něj rovněž způsobit hospodářskou recesi.

Za média šířící falešné zprávy, takzvané fake news, Trump označuje ta média, která o něm píší kriticky, připomněla agentura DPA. Zaměřuje se například na zpravodajské televize CNN, NBC a ABC či listy The New York Times a The Washington Post. Novináře kritizovaných médií už několikrát označil za nepřátele lidu.

Trump se v sobotu po příletu do Biarritzu setkal nejprve s francouzským prezidentem Emmanuelem Macronem, později povečeřel s představiteli všech států skupiny G7. Na Twitteru poté napsal, že Francie a Macron zatím odvedli skvělou práci. „Dnešní oběd (s Macronem) byl jedním z nejlepších setkání, co jsme kdy měli. Podobně dobrá byla i setkání s dalšími světovými lídry. Děláme pokroky!“ napsal americký prezident. 

Summit zemí skupiny G7 pokračuje v přímořském letovisku Biarritz až do pondělí. V sobotu odstartoval neformální večeří státníků. Mezi hlavní problémy, které svět, a tudíž i nejmocnější politické představitele aktuálně tíží, patří překážky v globálním obchodě, ekonomické nerovnosti, boj s klimatickou změnou či krize v Íránu, Libyi, Kašmíru a Sýrii.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Přímý konflikt Ruska s NATO je už jen krok od třetí světové války, hrozí Putin

18. března 2024  10:46

Ruský diktátor Vladimir Putin v pondělí varoval Západ, že přímý konflikt mezi Ruskem a NATO by...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Pokud chceme mír, musíme se připravit na válku, říká šéf Evropské rady Michel

19. března 2024  6:52

Evropa musí v reakci na hrozbu ze strany Ruska posílit své obranné schopnosti a přejít do režimu...

Izraelci zaútočili na Rafáh a tábor Nusajrát, zemřelo nejméně 20 Palestinců

19. března 2024  6:20

Při izraelském útoku v Pásmu Gazy v úterý brzy ráno zemřelo nejméně 20 Palestinců. Čtrnáct jich...

Poslanci budou po sporu Babiše a Lipavského jednat o bezpečnostních hrozbách

19. března 2024  6:05

Na schůzi nazvané Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku se scházejí poslanci. Předcházela jí...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč
Zvolte jméno roku 2024 a vyhrajte Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč

Každý týden můžete získat zajímavé balíčky od značek Nutrilon a Hami v celkové hodnotě 130.000 Kč. Hrajte s námi a získejte hlavní výhru, balíček s...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Byla to láska na první pohled, říká hvězda Gilmorek o manželství s modelkou

Milo Ventimiglia (46), představitel Jesse ze seriálu Gilmorova děvčata nebo Jacka Pearsona ze seriálu Tohle jsme my, je...