Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Územní celistvost a jaderné zbraně. Kyjev připustil jednání o míru s Kremlem

  12:21aktualizováno  16:34
Komunikační kanály mezi USA a Ruskem jsou otevřené, potvrdil bezpečnostní poradce amerického prezidenta Jake Sullivan. Ruská média tvrdí, že američtí a ruští činitelé spolu jednají o jaderných zbraních od začátku války. Kyjev je nyní ochoten jednat s Moskvou o míru, hlavní podmínkou prezidenta Volodymyra Zelenského je ale obnovení územní celistvosti Ukrajiny.

ilustrační snímek | foto: Shutterstock

„Hlavní podmínkou ukrajinského prezidenta je obnovení územní celistvosti Ukrajiny,“ napsal na Twitteru tajemník bezpečnostní rady Oleksij Danilov. Zelenskyj v pondělí uvedl, že má zájem o jednání s Ruskem, zopakoval ale dříve uváděné podmínky včetně plného obnovení ukrajinských hranic, kompenzací za způsobené škody a potrestání zodpovědných ruských činitelů za spáchané válečné zločiny.

Pouhá ochota jednat, i když podmíněná pro Moskvu patrně nepřijatelnými podmínkami, je pro Zelenského obratem, napsala agentura AP. Prezident mimo jiné na začátku října podepsal nařízení, které znemožňuje diplomatická jednání ukrajinských představitelů s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Zelenskyj předtím několikrát zdůraznil, že Kyjev nebude s Ruskem jednat, dokud bude Putin v Kremlu.

Ukrajinský prezident podmínky mírových hovorů zopakoval po sobotním článku listu The Washington Post. V něm se píše, že vláda amerického prezidenta Joea Bidena soukromě vybízí představitele Ukrajiny, aby dali najevo ochotu jednat s Ruskem a upustili od veřejného odmítání mírových rozhovorů, pokud bude ruský prezident Putin u moci.

Zástupci obou stran se na jaře několikrát sešli k mírovým jednáním, od té doby jsou ale snahy o jejich obnovení neúspěšné. Rusko i Ukrajina se přitom vzájemně obviňují z neochoty jednat. Podle Kyjeva má Moskva mimo jiné poslední dobou zájem na jednání kvůli neúspěchům na bojišti.

26. října 2022

Jednání o jaderných zbraních

Podle ruského listu Kommersant Rusko a USA hodlají obnovit rozhovory o strategických jaderných zbraních. „Rusko a USA poprvé od začátku války probírají možnost uspořádání hovorů o strategických jaderných zbraních,“ píše Kommersant s odvoláním na zdroje údajně obeznámené se situací. Moskva podle něj navrhuje, aby se odehrávaly na Blízkém východě, neboť Švýcarsku už nevěří jako neutrálnímu státu vzhledem k pomoci země Ukrajině.

Máme právo použít jaderné zbraně, tvrdí Medveděv. NATO podle něj nezasáhne

Dohodu zvanou Nový START Moskva a Washington prodloužily letos v únoru, platit má do roku 2026. Smlouva, kterou v Praze v roce 2010 podepsali tehdejší prezidenti Spojených států a Ruska Barack Obama a Dmitrij Medveděv, omezuje počet jaderných hlavic i jejich nosičů. Popisuje rovněž podmínky ověřování a inspekce jaderných zbraní druhé strany.

Diplomatické vztahy mezi Moskvou a Washingtonem jsou však na bodu mrazu od začátku ruské invaze na Ukrajinu 24. února. Ačkoliv je dohoda Nový START stále v platnosti, strategická a bezpečnostní jednání mezi oběma stranami plně ustala, napsala agentura Reuters.

Otevřené komunikační kanály

„Je v zájmu USA a každé země zasažené tímto konfliktem udržet kontakt s Moskvou,“ řekl Sullivan v New Yorku na veřejné akci novinářům. Zdůraznil, že američtí činitelé mají jasno, s kým mají co do činění, uvádí portál BBC.

Jeho slova přicházejí krátce poté, co deník The Wall Street Journal (WSJ) napsal, že Sullivan v uplynulých měsících jednal s vysoce postavenými poradci ruského prezidenta Vladimira Putina, jmenovitě s jeho zahraničním poradcem Jurijem Ušakovem a členem ruské bezpečnostní rady Nikolajem Patruševem. Jeho záměrem bylo snížit riziko další eskalace konfliktu na Ukrajině. Poradci však nejednali o ukončení války na Ukrajině, tvrdí vládní zdroje citované listem.

Bidenův poradce jednal s Putinovými lidmi, varoval před eskalací války

Sullivan je považován za jednoho z nejhlasitějších zastánců nezbytnosti udržování kontaktu s Moskvou v Bílém domě, přestože mnohé politické špičky v zemi je v aktuálním kontextu považují za neplodné. „Poradci pro národní bezpečnost jsou nejbližším spojovacím článkem Kremlu s Oválnou pracovnou, aniž by do tohoto komunikačního kanálu vstupoval přímo prezident,“ poznamenává WSJ.

Kreml odmítl článek komentovat. „Některé ze zpráv, které se objevují, jsou pravdivé, ale ve většině z nich jde o čistou spekulaci,“ komentoval vyhýbavě Putinův mluvčí Dmitrij Peskov.

„Lidé tvrdí spoustu věcí o jednáních, která USA vedou nebo nevedou,“ komentovala mluvčí Bílého domu Karin Jean-Pierreová. Podle ní si USA vyhrazují právo hovořit přímo na vyšších úrovních o otázkách, které se týkají Spojených států. „Naše rozhovory se soustředily pouze na snižování rizik ve vztahu mezi Spojenými státy a Ruskem a USA se drží principu nic o Ukrajině bez Ukrajiny,“ dodala.

Vláda USA soukromě žádá Ukrajinu, aby projevila ochotu jednat s Ruskem

Poradce Jake Sullivan na veřejné akci v New Yorku upozornil, že Bidenova administrativa se zavázala k spolupráci s mezinárodními partnery. „Cílem je přivést pachatele vážných válečných zločinů na Ukrajině k odpovědnosti k za to, co udělali,“ uvedl.

USA velmi znepokojují ruské poznámky o možném použití jaderných zbraní. Tyto obavy na konci října opět rozvířily ruské výroky o tom, že Ukrajina sestavuje takzvanou špinavou bombu, tedy zbraň, která po výbuchu zamoří okolí radioaktivním materiálem pomocí exploze konvenční výbušniny.

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Ozbrojenci vtrhli do domu a svázali podnikatele s rodinou, zřejmě šlo o mstu

12. dubna 2024  9:44,  aktualizováno  15:08

Policisté z Česka i Německa pátrají na Domažlicku po ozbrojencích, kteří v noci na dnešek přepadli...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Na začátku byl tajný projekt. Jak vypadá stanice metra, kterou nikdy nejel vlak

14. dubna 2024

Premium Nenápadná plechová vrata naproti Úřadu vlády na pražském Klárově skrývají velké tajemství. Praha se...

Státu propadly pozemky za pět miliard. Vlastníci se o ně včas nepřihlásili

20. dubna 2024

Premium Česko letos velmi zbohatlo. Získalo do svého majetku rozsáhlé pozemky miliardových hodnot po...

Režim nás zatáhne do války, děsí se Íránci. Ultrakonzervativci v zemi posilují

20. dubna 2024

Premium Zdaleka ne všichni Íránci podporují místní konzervativní islámský režim a jeho válečné choutky....

Rozhazoval výzvy k svržení vlády. Pak se u místa, kde soudí Trumpa, zapálil

19. dubna 2024  20:17,  aktualizováno 

Muž se polil se a následně zapálil v New Yorku před soudní budovou, kde se koná proces s americkým...

Dostálové se ptali na její angličtinu a Farského, zda dá zase přednost stáži

19. dubna 2024  19:15,  aktualizováno  21:09

Nejzajímavější částí debaty kandidátů do voleb v Evropském parlamentu byly otázky studentů, kteří...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Ve StarDance zatančí Vondráčková, Paulová, hvězda Kukaček i mistryně světa

Tuzemská verze celosvětově mimořádně úspěšné soutěže StarDance britské veřejnoprávní televizní společnosti BBC se už na...