Předseda liberální strany SaS Richard Sulík (červen 2010)

Předseda liberální strany SaS Richard Sulík (červen 2010) | foto: ČTK

Sulík, nová slovenská politická hvězda: Fico patří do kriminálu

  • 25
Slovenskou stranu Svoboda a Solidarita založil Richard Sulík v únoru 2009. Minulý týden skončila třetí ve volbách a Sulík míří do připravované pravicové vlády zřejmě jako ministr financí. A také tvrdí, že Robert Fico zruinoval zemi a že patří do vězení kvůli machinaci s penězi sponzorů.

Přestože vy už sestavujete pravicovou koalici, tak Robert Fico, který volby drtivě vyhrál, se o to po pověření prezidentem snaží také. Neuloví nakonec někoho? Hovoří se o Křesťanskodemokratickém hnutí.
My určitě s Ficem nepůjdeme a myslím, že ani další strany. Pokud by s ním někdo z pravice šel, tak volič si na to určitě vzpomene. To by byla velká zrada. A jsou to jen šumy, že KDH s Ficem vyjednává. Pouze jejich bývalý předseda Ján Čarnogurský si rozehrál svoji vlastní hru a snad s ním mluvil. Čarnogurský by už měl přestat strašit ve slovenské politice. Konečně jsme se po 20 letech zbavili Mečiara, bylo by dobré, abychom se zbavili i jeho.

Vztahy mezi slovenskými politickými stranami jsou dlouhodobě napjaté, budete respektovat Fica v opozici? I ta přece někdy může přijít se zajímavými návrhy.
Nebudeme se bránit rozumným návrhům. Nebudeme dělat to, co dělal Fico, který odmítal některé věci pouze proto, že je navrhla opozice.

Čtěte v sobotní MF DNES

Dokáže se nakonec slovenská pravice domluvit na vládě? A jaká by mohla být Iveta Radičová premiérka? Odpovědi najdete v sobotním rozhovoru MF DNES s Richardem Sulíkem.

.

Jaké máte s Robertem Ficem osobní vztahy?
Víte co, já jsem ho zatím potkal dvakrát v životě, a to minulý týden při televizních diskusích. Promluvili jsme tam spolu o samotě snad minutu. Budeme s ním jednat v parlamentu kultivovaně, ale to nic nemění na tom, že Fico zanechal Slovensko ve stavu bankrotu. Osobní antipatie k němu nemám. Ale například Vladimír Mečiar, kterého jsem poprvé potkal před měsícem na nějaké besedě, mě přivítal takto: "Ty budeš pěkný hajzl." Takže tam antipatie jistě budou.

Jedním z problémů budoucí koalice může být to, že před volbami se objevilo obvinění mířící na Mikuláše Dzurindu, předsedu SDKÚ, s kterou připravuje vládu. Nevidíte v tom problém?
Objevilo se podezření, že Dzurinda si půjčil peníze na sedmiprocentní úrok. Peníze sice vrátil, ale odmítá říci, od koho si půjčil.

Vždyť to je problém, Dzurinda byl kdysi premiérem, mohl mu půjčit někdo, komu on v době vládnutí třeba přihodil nějakou zakázku.
Ale vždyť já říkám, že to je problém! Možná to skutečně nechce říci z podobných důvodů, jaké naznačujete. Nebylo to čisté a on kvůli tomu i odstoupil z kandidátky. Kvůli tomu, co Dzurinda udělal v roce 1999, jej nebudeme ale kádrovat. Je to zkušený člověk, byl mimořádně úspěšný premiér, ať si to vyřeší jeho strana.

Předseda strany Svoboda a Solidarita Richard Sulík volí při parlamentních volbách na Slovensku (12. června 2010)A těsně před volbami byla zveřejněna také nahrávka, podle které údajně Fico dostal od někoho mnoho milionů, které použil pro svoji stranu či pro sebe. Jak se díváte na tuto věc?
Je v tom velký rozdíl od Dzurindy. Fico vzal peníze od sponzorů, mělo to být 284 milionů, ale přiznal jen deset. Zbytek prý použil na kampaň, ale nepřiznal ty peníze, čímž porušil zákon o politických stranách. A také porušil další zákony, je na něj už podáno několik trestných oznámení.

Budete se jako vláda dál jeho případu věnovat?
Ano. Vždyť Fico je na kriminál. To je na basu.

Není vaším dalším problémem Iveta Radičová, o které se hovoří, že bude premiérkou? Ona přece daleko více vyznává sociální stát než vy. Jak se shodnete?
Určitě nemáme na všechno stejný názor, ale jsem přesvědčený, že se dohodneme.

Ptám se, zda si budete rozumět i po ideologické stránce?
Pocity mohou v tomto případě říkat něco jiného než je realita. Ona si také předtím myslela, že chci bezhlavě sekat vše, co mi přijde do cesty. Tak to není. Pokud nastolíme odbornou debatu, jak a kam by měl směřovat náš stát a jak to udělat, tak si myslím, že na většině věcí se s Ivetou Radičovou shodnu. Navíc my máme s Ivetou i celkem dobrý lidský vztah. Když se nám s manželkou narodily děti, tak nás byla doma navštívit.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video