Suez je opět volný. Obří loď se po téměř týdnu podařilo vyprostit

  • 286
Obří kontejnerovou loď Ever Given, která téměř týden blokovala Suezský průplav, se v pondělí podařilo uvolnit. Doprava na této klíčové vodní cestě se tak může obnovit, informovala správa průplavu.

Z východního břehu kanálu se v pondělí odpoledne podařilo vyprostit hruškovitou příď obřího plavidla, informovala agentura Reuters.

Skoro před týdnem klíčovou lodní trasu plavidlo o velikosti mrakodrapu zablokovalo napříč, čímž zatarasilo cestu mnoha dalším lodím. Každý den prodlevy znamenal ve světovém obchodu ztrátu téměř 200 miliard korun. Na uvolnění vodní cesty ještě v pondělí ráno čekalo nejméně 367 lodí.

Byly mezi nimi kontejnerové lodě, lodě na přepravu sypkých materiálů, ropné tankery či plavidla přepravující dobytek. Desítky plavidel zvolily alternativní cestu kolem mysu Dobré naděje na jižním cípu Afriky, což jejich cestu prodlouží o zhruba dva týdny a může zpozdit dodávky. 

Plavidlo Ever Given bylo uvolněno pomocí deseti remorkérů za přílivu, uvedla společnost Leth Agencies. Šéf správy průplavu Usáma Rabía uvedl, že se plavidlo podařilo uvolnit pomocí tahacích a tlačících manévrů. 

„Když se v pondělí v 11:30 místního času vrátil příliv, záchranné posádky obnovily své pokusy zatáhnout loď doprostřed vodní cesty směrem k Velkému hořkému jezeru, což je vodní plocha na půli cesty mezi severním a jižním koncem kanálu,“ dodal Rabía. Loď nyní čeká technická kontrola.

Přes noc několik bagrů pracovalo na vysávání 27 tisíc metrů krychlových písku a bláta kolem lodi. V pondělí se do prací zapojil další silný remorkér Carlo Magno. 

Japonská společnost Shoei Kisen Kaisha, která je vlastníkem plavidla Ever Given, uvedla, že loď bude po uvolnění moci pokračovat v cestě s tím, že její motory jsou funkční. 

Podle AP však není jasné, zda loď, která pluje pod panamskou vlajkou a převáží náklad z Asie do Evropy, zamíří do původní destinace, Rotterdamu, nebo bude muset do jiného přístavu kvůli opravám.

Obr v Suezu odhaluje limity globalizace. Každý den uzávěry stojí miliardy

Provozovatelé lodí podle AP nesdělili časový plán pro znovuotevření klíčové vodní trasy, kterou prochází více než deset procent světového obchodu, včetně sedmi procent světové ropy. 

Suezským průplavem podle jeho správců loni proplulo více než 19 tisíc lodí. Z Perského zálivu do Evropy a Severní Ameriky důležitým vodním koridorem proudí milióny barelů ropy a zkapalněného zemního plynu. 

Přes Suezský průplav ale také putuje zboží vyrobené v Číně, včetně nábytku, oblečení a dalšího základního zboží.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video