Súdánská doktorka Halima Bašírová s bývalým americkým prezidentem George W. Bushem

Súdánská doktorka Halima Bašírová s bývalým americkým prezidentem George W. Bushem | foto: Profimedia.cz

Súdánka upozornila na násilí v Dárfúru, za trest ji znásilnili. Teď získala ocenění

  • 38
Súdánská doktorka Halima Bašírová byla několikrát znásilněna súdánskými vojáky poté, co veřejně promluvila o násilí na ženách během konfliktu v Dárfúru. Ve středu za své svědectví obdržela cenu Anny Politkovské.

O ocenění, které se každoročně uděluje na počest ruské novinářky zavražděné před čtyřmi lety, informovala agentura Reuters.

"Na to, co se stalo mně a ostatním dárfúrským ženám, se nedá nemyslet. Jediná věc, díky které občas dokážeme zapomenout, je spravedlnost," řekla Bašírová krátce před převzetím ceny. Spravedlnost podle ní znamená potrestání všech zločinců a návrat uprchlíků zpět domů.

Súdánská doktorka Halima BašírováBašírová pracovala na vesnické ambulanci v Dárfúru, kde byla v roce 2004 svědkem útoku ozbrojenců na místní školu. Útočníci znásilnili i osmileté dívky, vše za přihlížení súdánských vojáků.

Svět se od Dárfúru odvrátil

O útoku řekla pracovníkům OSN. Súdánští vojáci ji poté přepadli, pořezali nožem, típali o ní cigarety a opakovaně ji znásilnili.

"Teď můžeš jít vyprávět o znásilnění," vzpomíná na věty po útoku Bašírová ve své knize Slzy pouště. Nyní žije ve Velké Británii.

Třicetiletá žena vypovídala před mezinárodním tribunálem v Haagu, před kterým je z genocidy obžalován současný súdánský prezident Umar Bašír. Snaží se také upozorňovat na situaci více než milionu dárfúrských běženců, kteří jsou v uprchlických táborech vystaveni neustálému nebezpečí.

Rozlehlý západosúdánský region Dárfúr je už sedm let dějištěm občanské války. Konflikt mezi jednotlivými arabskými kmeny si podle OSN vyžádal již 300 tisíc životů, dalších 2,7 milionu lidí muselo opustit domovy.

Smrt kritičky Kremlu

V Moskvě si stovky lidí připomněly čtvrté výročí vraždy Anny Politkovské

Ruskou opoziční novinářku Annu Politkovskou zastřelil neznámý vrah v říjnu 2006 na chodbě jejího domu v Moskvě. Redaktorka listu Novaja Gazeta tvrdě kritizovala tehdejšího prezidenta Vladimíra Putina kvůli porušování lidských práv v Čečensku. Proces s trojicí údajných vrahů skončil blamáží, podezřelí byli osvobozeni kvůli nedostatku důkazů. Ve středu ruská prokuratura oznámila, že vyšetřování vraždy prodlužuje do příštího února.

Ve čtvrtek si čtvrté výročí její smrti připomnělo v Moskvě několik stovek lidí. Pro mnohé v Rusku a hlavně ve světě se její vražda stala symbolem nastupujícího omezování svobody slova v Rusku.

Vraždu novinářky v předvečer Putinových narozenin připomněly i studentky žurnalistiky, které se nechaly nafotit v upjatém tmavém šatu a s páskami přes ústa do speciálního kalendáře. V něm Putinovi kladou "zapovězené otázky" včetně těch na vraždu Politkovské. Studentky fotografiemi reagovaly na erotický kalendář, který Putinovi k narozeninám věnovala jiná skupina dívek z fakulty.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video