Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Súdánci bičují vzpurné uprchlíky, zlobí se europoslanci a zvažují postih

  15:49
Evropský parlament přislíbil Súdánu pomoc se zvládáním migrační krize, podvýbor pro lidská práva však nyní žádá přehodnocení spolupráce. Súdánské úřady totiž podle europoslanců používají proti běžencům nelidské metody. Před pár dny například odsoudily desítky utečenců ke čtyřiceti ranám bičem za účast na protestech před ambasádou.
Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Reuters

Trest bičování vyměřily úřady asi pětašedesáti žadatelů o azyl převážně z Eritreje a Etiopie. Uložily jim také pokutu vy výši osmi set dolarů. Čtyřet zadržených migrantů vyhostily, popsal server AllAfrica. Tresty padly za účast na pátečních demonstracích před etiopskou ambasádou v Chartúmu, kde zhruba pět set lidí protestovalo proti vysokým poplatkům za povolení k pobytu.

„Lidé potichu seděli na chodníku, když je policisté zničehonic začali mlátit holemi,“ tvrdí jeden ze svědků protestu. Na místo dorazila vojenská policie a nasadila proti demonstrujícím slzný plyn. „Lidé začali pobíhat, zachránit se mohli jen skokem přes zeď hřbitova. Ta se pak zřítila,“ popsal svěděk.

V Jižním Súdánu řeším prasklá střeva i porody, říká válečný chirurg Šebek

Incident vzbudil pohoršení nejen mezi neziskovými organizacemi, které v Africe působí, reagovali na něj také europoslanci. Evropská komise totiž Súdánu loni přislíbila finanční pomoc ve výši sto milionů eur na opatření ke zmírnění uprchlické krize. Barbara Lochbihlerová z podvýboru pro lidská práva Evropského parlamentu si myslí, že by Unie měla zacházení s uprchlíky v Súdánu prošetřit.

„EU by měla nedávný incident podrobit kritice, provést podrobné vyšetřování, pomoct dotčeným lidem a vyvodit z toho důsledky. Pokud projekty jako pomoc s migrační krizí mohou EU dostat do rozporů v oblasti lidských práv, měli bychom tuto pomoc okamžitě stáhnout,“ myslí si Lochbihlerová.

Stejně smýšlí i členka Výboru pro rozvoj Judith Sargentiniová. „Pokud jsou uprchlíci z Etiopie bičováni a vyhošťováni, musíme se zamyslet, zda financováním vlastně nepodporujeme postup Súdánu,“ řekla Sargentiniová listu The Guardian.

Podle českého ministerstva zahraničí je však nutné se Súdánem v uprchlických otázkách spolupracovat. „Súdán je důležitou tranzitní zemí nelegálních migračních toků. EU usiluje o to, aby byl se súdánskou stranou veden v těchto otázkách dialog. Súdán je pak nutné zahrnout i do dialogu o regionálně-bezpečnostních otázkách týkajících se například situace v Jižním Súdánu a Libyi,“ uvedla pro iDNES.cz mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

Pro Českou republiku se stala otázka spolupráce se Súdánem velkým tématem v souvislosti s propuštěním Čecha Petra Jaška (psali jsme zde). Podmínkou osvobození českého misionáře bylo posílení vztahů obou zemí. „Z pohledu ekonomického máme zájem o oblast energetiky, uskutečnění cest podnikatelských delegací z ČR do Súdánu a naopak a vzájemný rozvoj spolupráce v této oblasti mezi parlamenty obou zemí,“ sdělila Lagronová.

Tvrdá ruka režimu proti uprchlíkům

Podle humanitárních pracovníků, kteří si z bezpečnostních důvodu nepřáli zveřejnit jméno, se chování súdánských úřadů k uprchlíkům zhoršilo po zahájení spolupráce s EU v loňském roce. „Zásahy proti uprchlíkům eskalují. Vláda má pocit, že může dělat, co se jí zlíbí. Myslí si, že jí projde porušování lidských práv. Podobné kroky vidí jako gesto dobré vůle směrem k EU, protože tím pomáhají kontrolovat proud migrantů,“ sdělil jeden z aktivistů.

Evropská komise loni přislíbila africkým zemím dvě miliardy eur na potírání migrační krize. Súdán mimo výše zmíněných sta milionů eur čerpá také dalších čtyřicet milionů z programu Khartoum Process’s Better Migration Management. Tyto peníze by měly mimo jiné zlepšit ostrahu hranic či modernizovat vybavení policie.

Spolupráce s EU však pro politické špičky Súdánu zřejmě znamená legitimizaci jejich počínání. Podle právníka dvou zadržených uprchlíků Montasira Mohammeda nebyl soudní proces férový. Jeho klienti nedostali možnost odvolání. Trest byl vykonán bezprostředně po vynesení rozsudku. Ke zbičovaným uprchlíkům nemohli lékaři.

V Libyi zneužívají dětské uprchlíky

V Súdánu aktuálně žije asi pět set tisíc běženců. Část migrantů míří ze Súdánu dál na sever do Libye a odtamtud přes Středozemní moře do Evropy. Jsou mezi nimi také děti a mladiství. Loni se bez doprovodu dospělých přeplavilo přes Středozemní moře téměř 26 tisíc dětí.

Mnoho nezletilých migrantů se během cesty stalo obětí sexuálního a jiného násilí ze strany převaděčů. Většina obětí však tyto trestné činy nenahlásí na policii, protože se bojí zatčení a následné deportace, uvedla stanice BBC s odvoláním na zprávu Dětského fondu Organizace spojených národů UNICEF (celou zprávu v angličtině najdete zde).

V libyjských detenčních zařízeních je podle UNICEF mnohdy nedostatek jídla, vody a zdravotní péče. Příběhy migrantů, kteří se plaví přes moře, jsou poměrně známé. Méně se však ví o konkrétních příbězích dětí. UNICEF v nejnovější zprávě popisuje příběhy dětského otroctví, násilí a sexuálního zneužívání, kterým si prochází řada dětí, jež se plaví do Evropy.

Znásilnění, mučení a hlad. Uprchlíci z Afriky popsali cestu do Evropy

„Co opravdu šokovalo pracovníky UNICEF i mě, jsou hrůzy, které se dětem na této cestě přihodí,“ řekl náměstek generálního tajemníka UNICEF Justin Forsyth. „Mnoho z nich bylo bito, znásilněno a zabito,“ dodal.

Například devítiletá Kamis, která s matkou opustila domov v Nigérii. Při cestě přes poušť zemřel muž, který s nimi cestoval. Dcera s matkou poté přišly do detenčního zařízení v Libyi a ocitly se v tísnivých podmínkách. „Bili nás denně,“ řekla Kamis pracovníkům UNICEF. „Nebyla tam ani voda, to místo bylo opravdu smutné. Nebylo tam nic,“ dodala.

Zpráva UNICEF se soustřeďuje na 34 libyjských detenčních zařízení, z nichž tři se nacházejí hluboko v poušti. Většinu z nich provozuje vláda. V jiných případech migranty drží v neoficiálních zařízeních ozbrojenci. Zařízení, které provozují milice, pracovníci UNICEF považují za nejvíce znepokojivé. „Většina násilí se děje tam, k těmto místům je ale velmi těžký přístup,“ uvedl řekl náměstek generálního tajemníka UNICEF Justin Forsyth.

Nejčastější trasy afrických uprchlíků, po kterých směřují do Evropy.

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Srážku dvou vrtulníků v Malajsii nikdo nepřežil

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25,  aktualizováno  11:35

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

ANO nemá představu o budoucnosti, odpověděl Fiala Babišovi ohledně důchodové reformy

24. dubna 2024  11:22

Šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X tento týden zveřejnil video, ve kterém...

Kdo pošle hlas do voleb z ciziny poštou, bude moci jít volit znovu a jinak

24. dubna 2024  10:57,  aktualizováno  11:20

Pravidla pro volby poštou ze zahraničí se ještě oproti původnímu vládnímu návrhu změní....

Senior přivezl granáty na služebnu v Prostějově autobusem, ukradl je na vojně

24. dubna 2024  11:17

Osmdesátiletý muž, který minulý týden přinesl na policejní služebnu v Prostějově v igelitové tašce...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...