Rakovinotvorná buňka. Ilustrační foto

Rakovinotvorná buňka. Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Lékaři se bojí epidemie rakoviny. Zdaňte sladké nápoje, radí

  • 618
Podle Světové zdravotnické organizace prudce roste počet lidí nemocných rakovinou. Ročně je diagnostikováno 14 milionů lidí, do dvaceti let to může být 25 milionů. Může za to alkohol, kouření a obezita. Lékaři jako preventivní opatření doporučují například zdanění sladkých nápojů.

Se stále vyššími náklady na léčbu a péči o pacienty budou podle zprávy Světové zdravotnické organizace (WHO) zápasit i nejbohatší země, pro ty chudší se jedná o prakticky neřešitelný problém. Právě v těch odborníci očekávají i vzhledem k růstu počtu obyvatel největší problémy.

Počet lidí nemocných rakovinou ale roste všude. Jak uvedla generální ředitelka WHO Margaret Chanová, na vině je především špatná životaspráva: kouření, konzumace alkoholu a nezdravého jídla a nedostatek pohybu. 

Počet nemocných roste i v České republice. "Přesně je to asi o 3 až 6 procent ročně," řekl iDNES.cz předseda České onkologické společnosti Jiří Vorlíček. "Roste obecně počet zhoubných nádorů, rakovina je přitom jen jedním z typů," dodal. Mezi nejčastější u nás podle Vorlíčka patří rakovina plic, prsu a tlustého střeva.

Rakovina se dá vyléčit, musí se ale odhalit včas

Rakovině se přitom až v polovině případů dá zabránit zdravým životním stylem. Léčba je velmi obtížná a nákladná, proto je třeba zaměřit se především na prevenci. "Když je onemocnění zjištěno včas, je vyléčitelné," upozornil Vorlíček. Včasná léčba je podle něj navíc podstatně levnější. To potvrzují i autoři nové studie WHO.

"Přes skvělé pokroky studie ukazuje, že problém rakoviny nevyřeší léčba," uvedl Christopher Wild, jeden z autorů. "Zoufale se potřebujeme zaměřit na prevenci a včasnou diagnózu, abychom byli schopní vhodně aplikovat léčbu a reagovat na alarmující růst rakovinového břemene na celém světě." 

Podle Vorlíčka jsou rizika spojená s kouřením dobře známá, lidé na ně ale nedbají. Povědomí o tom, jak vznik rakoviny ovlivňuje alkohol a obezita, je o něco menší.

Daň ze sladkých potravin? Raději omezit kouření

"Ve vztahu k alkoholu jsme si vědomi toho, co může způsobit opilost, ale nemluví se o nemocech, které způsobuje," uvedl další z autorů studie o rakovině, Bernard Stewart. V roce 2010 přitom na ty druhy rakoviny, které jsou spojovány s alkoholem, zemřelo 337 400 lidí (většinou mužů). Většinou šlo o rakovinu jater, ale také úst, jícnu, střev, žaludku, slinivky nebo i prsu.

Stewart chce vzbudit diskuzi o tom, jak v zájmu prevence podpořit zdravý životní styl. Jedním z takových opatření by mohlo být zdanění sladkých nápojů, které by mohlo snížit riziko rakoviny vyvolané obezitou a nedostatkem pohybu. 

"Obecné návody nebývají moc platné," myslí si Vorlíček. Česká republika by podle něj měla především přijmout odpovídající zákony proti kouření. "V tom jsme poslední v Evropě," uvedl předseda onkologické společnosti. 

Zdravotní pojišťovny letos začaly adresně zvát pacienty na onkologické vyšetření (více čtěte zde). "Lidé se alespoň dozvědí, že mají tu možnost," zhodnotil Vorlíček, "často nevědí, že se mohou nechat zdarma vyšetřit. Alespoň část lidí to využije." 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video