Fotografie s lamou, kterou James Holmes přiložil ke své žádance o prestižní

Fotografie s lamou, kterou James Holmes přiložil ke své žádance o prestižní studium neurologie na Illinoiské univerzitě. | foto: Reuters

"Musíš vidět Lamu!" doporučovali si učitelé coloradského střelce Holmese

  • 14
Když se loni střelec z denverského kina James Holmes hlásil na prestižní obor neurologie na univerzitě v Illinois, přiložil k životopisu dost nezvyklou fotografii. Je na ní zachycen v černých brýlích, jak podává stéblo bílé lamě. Většinu obrázku přitom zabírá právě hlava lamy.

Ať už to bylo účelem či ne, komisi tímto krokem jistě zaujal, protože její členové o něm začali už během výběrového řízení mluvit jako o "Lamě". Holmesovi pak už přezdívka zůstala po celou dobu jeho krátkého působení na univerzitě. Jak píše britský on-line deník Telegraph, Holmes školu navštěvoval v březnu 2011.

I za tak krátkou dobu se mezi zdejšími vědeckými kruhy stihl stát poměrně populárním. "Musíš Lamu vidět!" znělo například e-mailové doporučení jednoho z kolegů jinému. Univerzita v Illinois totiž nyní zpřístupnila veškerou korespondenci týkající se coloradského střelce.

Určitě to však nebyl jediný důvod, proč byl Holmes skutečně přijat. Pozdější coloradský střelec byl označen za mimořádně talentovaného, který jistě bude patřit do špičky zdejších studentů. Ostatně s takovým doporučením ho do Illinois vyslala už kalifornská univerzita, kde studoval předtím.

Fascinace podvědomím

Žádost o přijetí krom fotky s lamou obsahovala ještě jedno prohlášení: "Vždycky mě fascinovalo, jak se mohou doslova komplexní myšlenky vyjevit odnikud a dostat se člověku do podvědomí. Tato fascinace zjevně pramení z mé záliby v záhadách a nejrůznějších paradoxech, jež mě zajímaly už jako dospívajícího."

V dopise o přijetí byl James Holmes označen za "opravdu vynikajícího", bylo mu přiznáno roční stipendium a zároveň odpuštěno školné. Holmes přesto nabídku univerzity odmítl a nastoupil k doktorandskému studiu na coloradské univerzitě.

James Holmes je obviněn ze střelby v denverském kině, kde na premiéře Nolanova filmu Temný rytíř povstal v červenci postřílel dvanáct lidí a dalších osmapadesát zranil.

Během střelby i nyní před soudem vystupuje s vlasy nabarvenými na červeno, zřejmě v inspiraci záporným hrdinou Hádankářem z batmanovského světa (ve filmu Batman navždy ho ztvárnil Jim Carrey). Holmesovi právníci tvrdí, že trpí mentální poruchou.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video