Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 23. 7. 2016 23:01

Střelba v Mnichově

23:00
Vážení čtenáři, loučíme se s vámi. On-line reportáž o následcích mnichovské tragédie pro dnešek končí.
19:49
Po shromáždění výpovědí zasahujících strážníků vydala mnichovská policie tiskové prohlášení, v němž potvrdila sebevraždu podezřelého pachatele. „Kolem půl deváté navázala jedna z hlídek mnichovské policie kontakt s podezřelým na severní straně nákupního centra Olympia. Po vyslechnutí výzvy muž najednou zvedl zbraň, přiložil si ji k hlavě a zastřelil se,“ stojí v prohlášení.
23.července 2016 v 19:24, příspěvek archivován: 23.července 2016 v 19:42

#Amoklauf #münchen #oez: Als Polizisten gestern Nacht auf den flüchtigen Täter trafen, erschoss er sich. Näheres: https://t.co/6HerRk8zLk

19:39
Eiffelova věž se dnes na znamení solidarity zahalí do německé trikolory.
23.července 2016 v 16:19, příspěvek archivován: 23.července 2016 v 19:38

Ce soir, je porterai les couleurs de l’Allemagne en soutien aux victimes de l’attaque de #Munich

19:03
Turecké ministerstvo zahraničí oznámilo, že mezi devíti oběťmi jsou tři turečtí občané. Priština potvrdila, že mezi mrtvými jsou tři mladí kosovští Albánci - jednadvacetiletý mladík a dvě ženy. Řecké úřady uvedly, že jedna z obětí byla občanem Řecka. Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó řekl, že bavorská policie informovala šéfa maďarského konzulátu v Mnichově, že mezi oběťmi útoku je také patnáctiletý chlapec maďarské národnosti.
17:40
Cedule s nápisem: „Proč?“ před nákupním střediskem, kde osmnáctiletý muž zastřelil devět lidí
23.července 2016 v 12:12, příspěvek archivován: 23.července 2016 v 17:41

#MunichShooting : A poster reads "Why? (Warum?)" near the Olympia shopping mall in Munich pic.twitter.com/U0PJJ8zDLA

17:36
„Člověku z toho puká srdce, když vidí, kolik dětí a mladých lidí z kolika různých národností je mezi oběťmi,“ komentoval zprávy o masakru německý ministr vnitra Thomas de Maizière.
17:15
„Popíjel jsem zrovna po práci pivo, když jsem uslyšel výstřely. Nejdřív z mcdonaldu - prásk, prásk, prásk - takhle to znělo. Potom začali z obchodního centra vybíhat lidé. Je to přímo pod naším domem. Myslel jsem si nejdřív, že střílel z kalašnikova,“ popsal deníku Bild incident Thomas Salbey, který natočil útočníka na střeše garáží. „Pak jsem se podíval dolu z balkonu a viděl jsem muže procházet proskleným vchodem. Nabíjel si pistoli. Hodil jsem po něm lahev od piva. Rozbila se o skleněnou střechu. Myslím, že to stejně ani neslyšel,“ dodal Salbey.
16:52
Útočníkovi rodiče přijeli do Německa jako žadatelé o azyl koncem 90. let.
16:24
Mnichov zveřejnil seznam akcí, které budou kvůli útoku zrušené.
23.července 2016 v 16:03, příspěvek archivován: 23.července 2016 v 16:24

Ein Tag der Trauer - Diese Veranstaltungen werden wegen des Amoklaufs am OEZ abgesagt pic.twitter.com/3fhzVTMBQM

16:02
Francouzský prezident François Hollande, který původně útok označil za teroristický čin, dnes svolal mimořádnou schůzi vlády. Vyjádřil Německu soustrast a podporu a útok označil za "podlý čin, jehož cílem bylo šířit Německem hrůzu". Prohlásil také, že Německo se s tím vyrovná, a nabídl "přátelství a spolupráci Francie".
15:57
  • Místo útoku  mnichovského střelce. (23. července 2016)

    Místo útoku mnichovského střelce. (23. července 2016) / Autor: AP

15:20
Podle německého ministra vnitra je stále ještě brzy na to spojovat mnichovského střelce s Breivikem. Podle něj nic nenasvědčuje tomu, že by útočník byl napojen na mezinárodní terorismus. Potvrdil však, že se muž inspiroval masovými střelbami.
15:09
V ČR dál platí první stupeň ohrožení terorismem. Zemi nehrozí bezprostřední nebezpečí. „V ulicích zůstanou posílené policejní hlídky,“ uvedl ministr vnitra Milan Chovanec.
14:50
Prezident republiky Miloš Zeman kondoloval německému prezidentovi Joachimu Gauckovi v souvislosti s útokem v Mnichově. „Ať už se jednalo o čin šílence nebo o teroristický útok, jsem znepokojen nárůstem násilí v Evropě, kde lidský život, jak se zdá, pro některé přestává mít cenu,“ napsal Zeman v telegramu.
14:35
Německá kancléřka Angela Merkelová vyjádřila soustrast obětem mnichovského útoku. „Všichni s těžkým srdcem truchlíme za ty, kteří zemřeli během útoku v Mnichově,“ řekla Merkelová.
14:11
Mnichovský starosta Dieter Reiter vyhlásil na dnešek v Mnichově den smutku za oběti a vyjádřil "šok nad tím hrozným činem" a soustrast rodinám a přátelům obětí.
14:04
Mnichovská policie uvedla, že střelec měl zalíbení v masových střelbách. Vyšetřovatelé se domnívají, že chtěl napodobit norského teroristu Anderse Breivika. Včera to bylo přesně pět let, co Breivik zabil v Oslu a na ostrově Utoya 77 lidí.
13:29
AFP: Mezi oběťmi byl i jeden Řek, uvedlo to ministerstvo zahraničí.
13:04
Mezi oběťmi jsou údajně i tři Turci. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na turecké ministerstvo zahraničí.
12:52
  • Lidé v sobotu k místu, kde se střílelo, přinášeli květiny a svíčky.

    Lidé v sobotu k místu, kde se střílelo, přinášeli květiny a svíčky. / Autor: AP