Vyšetřování střelby v synagoze v americkém Pittsburghu (27. října 2018)

Vyšetřování střelby v synagoze v americkém Pittsburghu (27. října 2018) | foto: AP

Židy povraždil v USA muž nenávidějící také migranty, hanil je i na webu

  • 286
Po několik měsíců si Američan Robert Bowers vyléval zlost nenávistnými příspěvky na internetu, zejména proti imigrantům a Židům. Poslední přidal v sobotu těsně předtím, než v místní synagoze zastřelil jedenáct lidí. Policie o něm přesto před tragickou událostí vůbec nevěděla.

Bowers, obviněný ve 28 bodech kvůli sobotní střelbě v synagoze v Pittsburghu, měl dosud čistý trestný rejstřík a povolení vlastnit střelnou zbraň. Podle zpravodajské stanice CNN si od roku 1996 koupil zbraní šest. V sobotu použil automatickou pušku a tři pistole, zabil jedenáct lidí a dalších šest zranil.

Jeho čin je řazen k zločinům z nenávisti. Z jeho nedávných ostrých antisemitských výpadů na sociálních sítích, lze usuzovat, že nenávist byla mířena proti Židům. Podle amerických médií také v době útoku křičel „Všichni Židé musí zemřít!“

Bowers bydlel asi půl hodiny autem od synagogy v bytovém komplexu. Sousedé ho často vídali, jak před ním kouří cigarety. Jedna z jeho sousedek uvedla, že ho nikdy neviděla se s kýmkoliv stýkat.

Často se však vyjadřoval na internetu, zejména na webové stránce Gab.com. Ta sama sebe charakterizuje jako „sociální síť propagující svobodu projevu, osobní svobodu a svobodný tok onlinových informací“. Jako platforma je však populární u bělošských nacionalistů a pravicových extremistů, píše The New York Times.

V popisku svého profilu měl Bowers napsáno, že „Židé jsou ďáblovy děti“. Gab použil krátce před střelbou. „HIAS s oblibou přivádí vetřelce, kteří zabíjejí naše lidi. Nemohu sedět a dívat se, jak jsou moji lidé pobíjeni. Já jdu na to,“ napsal s použitím zkratky HIAS pro hebrejskou společnost napomáhající imigraci, která působí v New Yorku a Marylandu.

Nenávistný příspěvek Američana Roberta Bowerse na sociální síti Gab.com z 27. října

Bowers si účet na stránce založil v lednu a hned ho zaplnil množstvím antisemitistických urážek a konspiračních teorií. Podle něj měli Židé kontrolu nad státem. V jednom z příspěvků stálo „Otevřete oči! To ti špinaví odporní Židé sem přivádějí ty špinavé odporné muslimy!!“

Svůj hněv Bowers směřoval také na prezidenta Donalda Trumpa. Obviňoval ho, že se dostatečně nesnaží splnit politické cíle, které by Bowers požadoval. „Trump je celosvětový, ne nacionalistický. Amerika nebude opět skvělá, dokud tady bude „zamoření,“ odkázal spolu s další antisemitistickou nadávkou na Trumpovo volební heslo.

Servisní firma Joyent oznámila, že od pondělí stránka Gab.com nebude fungovat. V neděli na Twitteru oznámila, že bude kvůli událostem v Pittsburghu „několik týdnů mimo provoz“.

„Budeme dále bojovat za svobodu projevu a onlinovou svobodu pro všechny. Technologické firmy nás nezastaví, nezastaví nás ani mainstreamová média,“ stojí ve vzkazu. Gab.com ale na střelbu reagovala prohlášením, že netoleruje násilí a že ji zpráva o činu v Pittsburghu zarmoutila. Uzavřela Bowersův účet a kontaktovala Federální úřad pro vyšetřování (FBI).

Provozovatelé stránky sklízejí kritiku od jejího založení v roce 2016. Slíbili tehdy, že obsah nebude v žádném případě cenzurován. Mnoho příznivců krajní pravice opustilo twitter a začalo využívat právě tuto platformu.

Zeman kondoloval Trumpovi

Prezident Miloš Zeman poslal v neděli svému protějšku Donaldu Trumpovi v souvislosti s událostí telegram. Česká hlava státu útok považuje za teroristický čin, protože mířil proti konkrétnímu náboženství a motivoval ho pouze „podlý antisemitismus“.

„S hlubokým zármutkem jsem přijal zprávy o odporném činu střelce v Pittsburghu, který krvavě ukončil životy mnoha nevinných lidí. Dovolte mi, abych rodinám obětí a všem občanům USA vyjádřil jménem svým i jménem lidu České republiky upřímnou a hlubokou soustrast,“ vzkázal Zeman.

Český ministr zahraničí Tomáš Petříček na Twitteru napsal, že je událostí v Pittsburghu otřesen. „Žádný útok proti lidem kvůli jejich víře či původu nemůže být nikdy ospravedlněn. Antisemitismus je zlo a zlu se musí čelit. Obdivuji hrdinství těch, kteří se útočníkovi postavili. Sdílím smutek a bolest rodin zavražděných,“ reagoval Petříček.

Zástupci HIAS událost v Pittsburghu označili za „hroznou tragédii“. „Tato ztráta je naší ztrátou,“ uvedli.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video