Výsadkový letoun V-22 Osprey během cvičení Eager Lion v Jordánsku

Výsadkový letoun V-22 Osprey během cvičení Eager Lion v Jordánsku | foto: US NAVY

Jihosúdánští rebelové stříleli na letouny USA, několik vojáků zasáhli

  • 32
Jihosúdánští rebelové zasáhli jedno či dvě americká vojenská letadla a zranili čtyři členy posádky. Jeden z Američanů je údajně v kritickém stavu a přinejmenším jeden stroj byl vážně poškozen.

Oznámila to agentura AP s odvoláním na nejmenované úřední zdroje. Sřelbu poté potvrdila americká armáda. Upřesnila, že při ní byli zraněni čtyři američtí vojáci.

Letoun mířil do města Bor, správního střediska státu Jonglei coby součásti nejmladšího afrického státu Jižní Súdán, kde minulý týden vypukly násilnosti. Samo město je podle armády od čtvrtka v rukou rebelů bývalého viceprezidenta Rieka Manchara, který vyzval ke svržení hlavy státu. Bojům od neděle padlo za oběť přes 500 lidí.

Americká armáda uvedla, že mise k jejich evakuaci se zúčastnila tři letadla CV-22 Osprey, která jsou s to vzlétat a přistávat jako vrtulníky. "Poté, co (letadla) při přibližování k místu přistání zasáhla střelba ze země, byla letadla odkloněna na letiště mimo zemi a ukončila misi," sdělila podle agentury AP americká armáda. Stroje odletěly do Entebbe v Ugandě, odkud byli příslušníci armády přepraveni do keňského Nairobi k ošetření.

V amerických prohlášeních se uvádí, že palba vycházela od neznámých sil. Samo město Bor je podle ugandské armády, která také potvrdila incident se střelbou na americké letadlo, od čtvrtka v rukou rebelů bývalého viceprezidenta Rieka Manchara, který vyzval ke svržení hlavy státu.

V Boru, na který podle AFP postupují vládní vojska podporovaná vrtulníky, je asi 1600 keňských občanů, k jejichž evakuaci hodlá vyslat své jednotky i Nairobi.

Rodí se občanská válka

Boje mezi armádou a povstalci stojícími za Macharem, kterého prezident Salva Kiir, člen historicky znepřáteleného největšího místního etnika Dinka, v létě odvolal z úřadu, začaly v neděli v hlavním městě Jubě a rozšířily se už i do ostatních částí země. Pozorovatelé se obávají, že etnicky motivované násilí přeroste v občanskou válku. Povstalci prý také ovládli přinejmenším část ropných polí, představujících zřejmě hlavní jablko sváru a zdroj financí.

Světoví vůdci se obávají, že etnicky motivované násilí přeroste v občanskou válku. Povstalci prý také ovládli přinejmenším část ropných polí, představujících zřejmě hlavní jablko sváru. K okamžitému zastavení bojů v Jižním Súdánu v sobotu vyzvala Africká unie, která zároveň označila jako válečný zločin čtvrteční incident, při kterém mladí příslušníci jednoho z místních etnik zabili tři indické příslušníky mírové mise OSN a nejméně 11 členů znepřáteleného etnika na základně OSN.

Konflikt ve čtvrtek odsoudil i americký prezident Barack Obama, který vyzval vůdce obou znesvářených stran k ukončení násilností, neboť mladý stát je podle něj "na pokraji záhuby" v občanské válce. Zároveň do země vyslal malou jednotku zhruba 45 amerických vojáků, k ochraně amerických občanů a majetku, než se zlepší bezpečnostní situace.

USA stejně jako Británie či Německo již ze země začaly stahovat své občany. Australská vláda vyzvala všechny své občany, aby nejmladší stát světa co nejrychleji opustili, neboť atmosféra v jeho metropoli Jubě je "výjimečně těkavá".

České ministerstvo zahraničí před cestami do Jižního Súdánu důrazně varuje a všem Čechům, kteří tam již jsou, radí důkladně dodržovat všechna bezpečnostní nařízení.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video