Při červnové střelbě na letišti v Mexico City zahynuli tři členové letištní

Při červnové střelbě na letišti v Mexico City zahynuli tři členové letištní ochranky podezřelí z pašování drog | foto: Profimedia.cz

Letiště v Mexico City poslalo všechny policisty pryč. Stříleli po sobě

  • 22
Mezinárodní letiště v Mexico City vyměnilo policisty střežící jeho bezpečnost, a to do posledního muže. Před časem se totiž mezi nimi strhla přestřelka a tři z nich zemřeli. Trojice policistů se snažila zadržet kolegy podezřelé ze zapojení do drogového obchodu. Úřady všech 348 policistů převelely na jiná pracoviště.

Před dvěma měsíci dostalo několik členů policie střežící letiště v Mexico City příkaz k zatčení tří svých kolegů podezřelých z účasti na pašování drog. Podezřelí ale během zatýkání spustili palbu. V následné přestřelce dva z nich zemřeli na místě, třetí pak o několik hodin později v nemocnici.

Právě z důvodů možného napojení dalších členů policie na rozsáhlou mexickou pašeráckou síť nařídil regionální bezpečnostní šéf federální policie Luis Cardenas Palomino přeložení všech zaměstnanců policie působících na místním letišti a na jejich místo pak povolal zcela nové.

Noví zaměstnanci byli podle vyjádření Palomina několikrát prověřeni. "Všechny nové zaměstnance jsme podrobili důkladným dvojitým prověrkám," uvedl pro server BBC Palomino a potvrdil, že všichni původní pracovníci byli převeleni na jiná pracoviště.

Násilnosti v Mexiku jsou stále častější

Dva měsíce stará střelba šokovala veřejnost v celém Mexiko City, kde se i přes rostoucí počet násilných činů v ostatních částech Mexika střelba za bílého dne objevuje jen zřídka. Vzrůstající násilí v ostatních regionech Mexika dokládá i případ vraždy Edgara Moralese Pereze, čerstvě zvoleného starosty, který kvůli násilnostem v regionu San Luis Potosi ani nestihl nastoupit do funkce (více o případu čtěte zde).

Mexiko je známé také mnohaletými problémy s drogami. Od prosince roku 2006, kdy mexický prezident Felipe Calderón oznámil, že vyšle jednotky, které budou mít za úkol zabránit bojům mezi kartely, zemřelo v bojích spojených s drogami přes 47 500 lidí.

Podle mexické národní komise pro lidská práva zmizelo v zemi za stejné časové období více než 5 300 lidí. Devět tisíc těl se nepodařilo identifikovat. Počet mrtvých ale může být podle policistů ještě vyšší. Spoustu vražd policii nikdo nenahlásí.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video