Bojovník Syrské osvobozenecké armády v Aleppu (9. srpna 2012)

Bojovník Syrské osvobozenecké armády v Aleppu (9. srpna 2012) | foto: Reuters

Syřané stříleli přes hranici po uprchlících, Jordánci palbu opětovali

  • 129
Občanská válka v Sýrii může do propasti chaosu a násilí snadno strhnout i okolní země. Nasvědčuje tomu incident ze sobotní noci, během kterého po sobě přes hranici stříleli příslušníci jordánské a syrské armády.

Přestřelka se odehrála v oblasti Tel Šiháb-Turrá, přibližně 80 kilometrů severně od jordánského hlavního města Ammánu. Syřané podle svědků začali střílet na skupinu zhruba 500 uprchlíků. Ve střelbě neustali ani ve chvíli, kdy byli prchající lidé na jordánském území. Jordánští vojáci pak palbu opětovali. Na jordánské straně nebyl nikdo zabit.

Spiknutí v Bejrútu

Libanonské bezpečnostní zdroje oznámily, že bývalý ministr libanonské vlády a blízký spojenec Damašku Michel Samaha byl zatčen a bude obviněn ze zapojení do teroristického spiknutí jehož cílem byly útoky uvnitř Libanonu. Do případu je údajně zapleten i šéf syrských bezpečnostních sil generál Alí Mamlúk.

Mamlúk podle Bejrútu založil skupinu, jejímž cílem bylo podněcovat zabíjení mezi různými náboženskými komunitami a páchat teroristické akce s pomocí výbušnin, které převážel do Libanonu a skladoval je tam Michel Samaha. Spolu se syrským plukovníkem Adnanem prý tato trojice připravovala vraždy politických a náboženských osobností v Libanonu.

zdroj: ČTK

Podobné střety nejsou na hranici ničím zvláštním. Vojáci syrského prezidenta Bašára Asada často střílí přes hraniční linii po lidech prchajících z rozbouřené země. Půlhodinová přestřelka ale byla dosud největším střetem mezi Jordánci a Syřany od počátku povstání před 17 měsíci.

Západní mocnosti se obávají, že podobné jiskry by mohly snadno zažehnout požár na celém Blízkém východě. Muslimský svět je totiž v postoji k syrskému konfliktu ostře rozdělen. Zatímco Asadův režim se těší podpoře šíitského Íránu, na straně povstalců stojí sunnitští vládci z Kataru, Saúdská Arábie či Turecka.

Asadovy jednotky se dále snaží vyštípat povstalce z Aleppa. V pátek po týdnech bojů ovládli vzpurnou čtvrť Salahaddín, rebelové ale slibují, že ztracené území získají zpět. "Ostřelování se dá zvládnout. Nejhorší jsou snajpři," svěřil se povstalecký velitel Abú Thadet.

Povstalcí prochází zdmi

"Důvod, proč jsme se tento týden ze Salahaddínu stáhli, je nedostatek zbraní," stěžuje si Thadet. Obchodníkům se zbraněmi podle něj došly zásoby a cena munice za poslední dva dny vzrostla o 70 procent. Z třiceti bojovníků pod jeho velením je nyní deset zraněných.

Odstřelovači syrské armády se skrývají i v oblastech, které údajně kontrolují povstalci. Thadetovi muži proto vybourávají zdi mezi jednotlivými byty, aby si vytvořili kryté průchody městem. Pohyb na ulici je příliš nebezpečný.

Boje zasáhly také Damašek. Obyvatelé hlásí ostřelování čtvrti Šabá na jihovýchodě hlavního města a napočítali také devět tanků mířících směrem k letišti. Syrská státní televize oznámila, že vládní jednotky pronásledují "teroristickou skupinu", která odpálila bombu ve čtvrti Mardža a střílela na civilisty.

Podle ČTK povstalci zaútočili na vojenský konvoj v centru města. V červenci se Asadovým silám podařilo zastavit ofenzivu povstalců v hlavním městě. Bojovníci Syrské osvobozenecké armády se nyní spoléhají na atentáty a překvapivé útoky.

Damašek (modrá značka) a Ammán (červená značka)

Damašek (modrá značka) a Ammán (červená značka)

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video