Demokratický kandidát na prezidenta Pete Buttigieg na předvolebním mítinku ve...

Demokratický kandidát na prezidenta Pete Buttigieg na předvolebním mítinku ve městě Des Moines v americkém státě Iowa (3. února 2020) | foto: Reuters

Demokratické primárky v Iowě ovládl Buttigieg. Biden je na čtvrtém místě

  • 83
Pondělní výběr prezidentského kandidáta demokratů v americkém státě Iowa podle výsledků z 62 procent okrsků vede někdejší starosta South Bendu v Indianě Pete Buttigieg. Oznámila to podle agentury Reuters iowská Demokratická strana, která zveřejnění výsledků opakovaně kvůli technickým problémům odkládala.

Za Buttigiegem je na druhém místě senátor Bernie Sanders následovaný senátorkou Elizabeth Warrenovou. Někdejší viceprezident Joe Biden, který patří k favoritům demokratického klání, je prozatím na čtvrtém místě.

V Iowě se v pondělí rozhodovalo o 41 delegátech z celkových 3979, kteří na letním nominačním sjezdu demokratů budou volit prezidentského kandidáta strany. 

CNN ve svém propočtu uvedla, že Buttigieg má aktuálně 26,9 procenta iowských delegátů, Sanders 25,1 procenta, Warrenová 18,3 procenta a Biden 15,6 procenta.

Buttigieg, který na rozdíl od levicově zaměřených senátorů Sanderse a Warrenové zastává středové politické postoje, je od počátku kampaně hodnocen analytiky a komentátory jako překvapení demokratického klání. 

Někdejší starosta, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, umí získávat finanční podporu pro kampaň, daří se mu v televizních debatách a dokáže získávat sympatie demokratických voličů.

27. června 2019

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video