Strach, masky a sladkosti

  • 9
Sexuální aktivita vzrůstá, létá se méně. Bují prodej plynových masek. Lidé se cpou cukrovím a zmrzlinou a při sebemenším hluku hledají úkryt. Při pomyšlení na jízdu do podzemní garáže je zamrazí. Američané se snaží vyrovnat s novou, předtím nemyslitelnou realitou - válkou a výhledem na další útoky přímo doma. A není to snadné.

"Nečekal jsem, že se v pátek vrátím z baseballového stadionu," říká Richard Kubia, zvukový technik pittsburské televize. "Přesvědčoval jsem se, že dojde k symbolickému útoku na jedno z našich zbrusu nových sportovišť při posledním zápasu sezony," vzpomíná.

Julia, žena v domácnosti z Los Angeles, říká, že uvažovala o koupi plynových masek pro sebe, manžela a své dva synky, ale pak se rozhodla, že by bylo marné pokoušet se měnit osud za takových okolností. "Kromě toho jsem nechtěla uvíznout v nepříjemné situaci, kdy nepadne plynová maska mně nebo mým dětem."

VÁLKA PROTI TERORU
(shrnutí)

ON-LINE ZPRÁVY
3. října

Risa Mandelbergová, majitelka firmy prodávající vizitky a oznámení v Los Angeles, vypráví, že uprostřed noci ji vzbudily hrůzné sny o svatbách konaných po útocích.
"Šla jsem na svatbu hned poté, co se to stalo. Bylo tam mnoho slz a rabín se o útocích zmínil při obřadu. Bylo to velmi smutné," říká.

Terapeuti říkají, že lidské zážitky z minulosti určují, jak lidé reagují na trauma, což vysvětluje, proč někteří lidé kupují antibiotika ze strachu před biochemickým útokem, jiní přerušují své diety a jiní předstírají, že se nic nezměnilo.

"Událost tohoto druhu spouští náš osobní strach a mobilizuje naši schopnost vyrovnávat se s tím," říká Catherine Riggs-Bergesenová, klinická psycholožka z New Yorku. "Emocionální stav před událostí ve velké míře určuje, jak a jakým stylem se s tím vypořádáváte."

Není překvapením, že mnoho lidí v celé zemi prožívá deprese, strach a trpí nespavostí poté, co viděli v televizi, nebo přímo zažili hrozivé útoky na Pentagon a Světové obchodní centrum. Zajímavé zároveň je, že někteří psychologové zaznamenali zlepšení u některých pacientů, kteří byli léčeni na deprese a úzkostné stavy před útoky.

A jiní říkají, že mnoho lidí se sklonem k depresím má depresi v důsledku těchto událostí. Někteří experti se domnívají, že mnoho lidí se obrací k jídlu, nákupům, kinu nebo sexu jako prostředku k úniku a vypořádání se se strachem a smutkem.

Pepper Schwartzová, socioložka z washingtonské univerzity, řekla, že existuje mnoho důvodů, proč se lidé v krizích uchylují k sexu.Doby velké úzkosti produkují silné emoce, což způsobuje, že lidé se zamilovávají mnohem intenzivněji, rozhodují se častěji oženit nebo vdát se a víc se zabývat sexem. To poslední slouží také jako poslední únik.

"Vymazává to kaňky ze světa a života ve chvíli zvýšeného potěšení v protikladu ke zvýšenému nebezpečí nebo depresi, takže se to odblokuje a přestane se na to myslet alespoň na chvilku. Člověk se vrací k těmto základním emocím," říká Schwartzová.

Schwartzová předpovídá, že do devíti měsíců po útocích bude následovat vlna nově narozených dětí, i když ne tak velká jako ta, který následovala po druhé světové válce.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video