Maďarský premiér Viktor Orbán na odhalení památníku obětem letecké nehody ve...

Maďarský premiér Viktor Orbán na odhalení památníku obětem letecké nehody ve Smolensku v Budapešti (7. dubna 2018) | foto: Reuters

Maďarští poslanci schválili zákon Stop Soros, trestá podporu migrace

  • 294
Maďarský parlament ve středu schválil balíček protiimigračních zákonů zvaný Stop Soros. Zákony trestají podporu nelegální migrace a míří hlavně proti nevládním organizacím, které zajišťují pomoc migrantům bez práva na azyl. Parlament ovládaný vládní stranou Fidesz schválil i ústavní dodatek bránící příslušníkům „cizích populací“ usadit se v Maďarsku.

O schválení sady zákonů, které kritizovala například Rada Evropy, informovala agentura Reuters. Zákon je namířený proti nevládním organizacím financovaným ze zahraničí. Zejména proti těm, které podporuje americký miliardář maďarského původu George Soros. 

Soros kapituloval před Orbánem. Jeho nadace odchází z Maďarska

Maďarský premiér Viktor Orbán ho totiž viní z politického vměšování a z aktivní podpory masové imigrace do Evropy.

Díky zákonům teď bude moci ministr vnitra zakázat kteroukoli nevládní organizaci působící v oblasti imigrace, jež by mohla představovat „hrozbu pro národní bezpečnost“. Počítá se rovněž se zavedením 25procentní daně na zahraniční dary pro organizace, které podporují migraci.

Kromě nevládních organizací a Rady Evropy kritizovala normu i Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě, podle které kriminalizuje zcela legitimní činnosti. Orbán patří k nejhlasitějším odpůrcům systému přerozdělování migrantů mezi země Evropské unie, k němuž se Maďarsko stejně jako Polsko či Česko odmítlo připojit.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video