Lodě zakotvené v Bayou La Batre.

Lodě zakotvené v Bayou La Batre. | foto: Iveta Polochová, iDNES.cz

Sto tisíc rybářů a hoteliérů z Mexického zálivu dostane odškodné

  • 0
Britská firma British Petrol spoluzodpovědná za loňskou ekologickou katastrofu ropné plošiny Deepwater Horizon nabídla stovce tisíc lidí z Mexického zálivu odškodné. Postiženým rybářům a podnikatelům vyplatí celkem 7,8 miliardy dolarů (asi 146 miliard korun). Došlo tak ke smíru s některými žalobci před zahájením soudního procesu.

"Navržená dohoda nezahrnuje žaloby proti BP, které vzneslo americké ministerstvo spravedlnosti, nebo jiné federální úřady či státy nebo místní organizace," uvádí společnost British Petrol ve svém prohlášení.

Bayou La Batre zachrání snad jen Forrest Gump

Proces s BP měl začít minulé pondělí v USA, kdy měla být určena odpovědnost společnosti BP za ropnou havárii v Mexickém zálivu. Byl však odložen o týden, aby strany měly dostatek času k mimosoudní dohodě.

Smírčí dohoda znamená, že proces, který měl po odkladu začít 5. března, bude znovu odložen. Soudce Carl Barbier podle agentury AFP rozhodl odložit ho na neurčito, aby umožnil stranám "zvážit znovu svoje postoje".

Únik ropy v Mexickém zálivu

Ekologická katastrofa vypukla 20. dubna 2010, když vysoce stlačený metan vytrhl horní uzávěr vrtné aparatury a po smíšení se vzduchem explodoval. Výbuch spolu s požárem připravil o život 11 lidí, narušil statiku plošiny a ta se potopila. Poté selhal bezpečnostní ventil a ropa začala unikat. Skvrna nakonec poškodila pobřeží pěti amerických států, včetně cenných mokřadů v deltě řeky Mississippi. O obživu dočasně připravila rybáře, chovatele ústřic i další obyvatele přímořských oblastí.

Zastavit únik ropy nebylo vzhledem k velké hloubce snadné. Počátkem srpna se technikům podařilo přímo do poškozeného vrtu napumpovat speciální těsnící směs. A v září ucpali vrt i zdola pomocnými šachtami. Do té doby do moře uniklo asi 780 milionů litrů suroviny.

Navrhovaná dohoda bude předložena soudu ke schválení.

List Wall Street Journal v úterý napsal, že při jednání o dohodě mezi BP a advokáty postižených lidí a podniků se hovořilo o 14 miliardách dolarů.

Tato suma zbývá z fondu 20 miliard dolarů, které vyčlenila BP v roce 2010 na odškodnění obětí největší ropné havárie v USA.

BP vede kvůli výbuchu ropné plošiny několik právních sporů se svými partnery. Firma Cameron International, která vyrobila pojistný ventil pro vrt, nedávno souhlasila, že zaplatí BP odškodné 250 milionů USD jako náklady spojené s únikem ropy po výbuchu. BP také vede spor s firmou Transocen, majitelem a provozovatelem ropné plošiny Deepwater Horizon.

BP podala i stížnost u amerického federálního soudu na svého dodavatele firmu Halliburton poskytující služby k těžbě ropy a zemního plynu, aby zaplatila veškeré náklady vzniklé únikem ropy po výbuchu plošiny. Soudní jednání se společností BP má svým rozsahem i obsahem patřit k nejsložitějším v dějinách americké justice. Obžalobě čelí krom BP i pět dalších společností, které se na provozování plošiny či na likvidaci havárie podílely. Jako žalobce proti nim stojí americká federální vláda a státy Louisiana a Alabama.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video