Stíhačka F-16

Stíhačka F-16 - Italská stíhačka F-16 nad Římem. (8. dubna 2005) | foto: Ian Hogdson, Reuters

Stíhačky odvedly od Říma podezřelý letoun

  • 10
Italské stíhačky donutily přistát malé soukromé letadlo, které se během papežova pohřbu blížilo k Římu. Rozvědka se obávala, že by mohlo nést bombu. Na palubě stroje se ale žádné výbušniny nenašly. Ve Vatikánu tou dobou byly stovky státníků a statisíce poutníků.

POHŘEB ON-LINE:
MINUTU PO MINUTĚ
OČIMA ODBORNÍKA
MAPA VATIKÁNU

Podle zdroje z italské armády letadlo krátce po třetí hodině odpoledne přistálo na základně Ciampino nedaleko Říma.

Bezpečnostní složky okamžitě prohledaly palubu, ale žádnou bombu nenašly. Jednalo se o stroj Lear Jet 131. Údajně směřoval z Bělehradu do Říma. K přistání ho donutily dvě stíhačka F-16 italské armády.

Úřady v Srbsku italské policii potvrdily, že posádka letěla pro srbskou a makedonskou delegaci, která se zúčastnila pohřbu papeže. Když vojáci neobjevili žádné bomby, letadlu bylo opět povoleno odletět.

"Od tajné služby jsme dostali důvěryhodné informace, že by na palubě mohla být bomba. Proto jsme zasáhli," vysvětlil zákrok mluvčí italského letectva.

Ve městě se v době zásahu konal smuteční obřad za mrtvého papeže Jana Pavla II., kterého se účastnily stovky státníků z celého světa a miliony poutníků. - více zde

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video