Závod o čas. Japonsko a USA se bojí, že vrak stíhačky najde Rusko nebo Čína

  • 387
Poté, co Japonsko v úterý přišlo o jednu ze svých stíhaček F-35 Lightning II, se tamní a američtí vojenští experti obávají, aby vrak letadla nenalezli dříve Rusové nebo Číňané, kteří by tak mohli utajované technologické postupy okopírovat.

Podle vyjádření experta na ruský region Toma Moora mají o vrak stíhačky,  která dokáže vertikálně startovat a přistávat a radary ji díky stealth technologii téměř nepostřehnou, oba zmíněné státy velký zájem. „Rusko a Čína by zaplatily jakoukoli částku, aby ztracenou F-35 dostali,“ uvedl Moore na Twitteru. 

09.dubna 2019 v 18:21, příspěvek archivován: 10.dubna 2019 v 21:50

There is no price too high in this world for China and Russia to pay to get Japan's missing F-35, if they can. Big deal.

Japonští a američtí experti se obávají, že by oba státy k pročesání mořského dna mohly využít své moderní ponorky, které by jim nalezení vraku usnadnily.

Podle britského deníku The Sun se jedná o jedinečnou příležitost pro Rusko a Čínu dostat se k technologii F-35. Jedna ze stíhaček tohoto typu totiž v minulosti sice havarovala, stroj se však zřítil na území Spojených států. 

Odborník z institutu Royal United Services Justin Bronk pro Business Insider dodal, že to, jak moc může být vrak pro Čínu nebo Rusko užitečný záleží na tom, jak rozsáhlé škody letadlo utrpělo při pádu do vody. 

„Vzhled letounu, jeho tvar a výkonnostní charakteristika jsou známé, ovšem u radarů a senzorů je to něco jiného. Tyto části by se konkurence pokusila zprovoznit nebo otestovat nejdříve,“ dodal. 

Pilota dosud nenašli

Americký bojový letoun F-35 Lightning II  se nad Tichým oceánem zřítil v úterý při cvičné misi. Co se stalo s pilotem, se dosud neví.

„Nalezli jsme trosky a zjistili jsme, že jsou z F-35,“ oznámil mluvčí japonských leteckých obranných sil. Dodal, že záchranáři po čtyřicetiletém pilotovi, který krátce před nehodou signalizoval mimořádný stav, stále pátrají.

Zřícený stroj zmizel z radarů v úterý večer místního času asi třicet minut po startu ve vzdálenosti 135 kilometrů od letecké základny v Misawě. Letoun by starý méně než rok, japonské vzdušné síly ho převzaly loni v květnu.

Japonská stíhačka se zřítila do oceánu, osud pilota je neznámý

Japonsko, které postupně plánuje nakoupit 87 kusů F-35, teprve před jedenácti dny uvedlo první letku těchto stíhaček do operačního stavu, uvedla televize CNN. Lety všech 12 zbývajících strojů budou v Japonsku pozastaveny až do vyšetření nehody, řekl ministr obrany.

Stíhací letoun páté generace F-35 absolvoval první let v prosinci 2006, do výzbroje ho USA zařadily o devět let později. Poprvé se tento stroj zřítil loni v září v USA, pilot se katapultoval. Pád stíhačky v Japonsku byl u tohoto typu v pořadí druhý.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video