Stephen Bannon

Stephen Bannon | foto: AP

Trumpův exporadce Bannon nebude muset před velkou porotu, tvrdí CNN

  • 17
Někdejší hlavní stratég amerického prezidenta Donalda Trumpa Stephen Bannon uzavřel dohodu se zvláštním vyšetřovatelem Robertem Muellerem, díky které se vyhne předvolání před velkou porotu. S odvoláním na zdroje z Bannonova okolí to uvedla televize CNN s tím, že výslech místo velké poroty povede Muellerův tým.

Velkou porotu složenou z občanů používají americké vyšetřující orgány při rozhodování, zda je v konkrétním případě dostatek důkazů pro případné obvinění. Sestavení poroty přímo neznamená, že obvinění bude vzneseno, umožňuje však vyšetřovateli požádat o svědecké výpovědi či získat důležité dokumenty.

O tom, že Bannon  byl před velkou porotu předvolán, tento týden informoval deník The New York Times. List zároveň poznamenal, tento krok by mohl být Muellerovou taktikou, jak Bannona dostat pod tlak, a tak ho nakonec přimět spolupracovat s jeho vyšetřovacím týmem.

Bannon v úterý předstoupil před poslance výboru Sněmovny reprezentantů pro kontrolu zpravodajských služeb, který nezávisle na Muellerovi  prověřuje možný ruský vliv na americké prezidentské volby. Podle demokratického poslance Adama Schiffa ale odmítl vypovídat a své rozhodnutí zdůvodnil tím, že je to na doporučení Bílého domu.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video