Trump kazí Americe pověst, řekl Davis při debatě v Praze

  • 91
Bývalý poradce amerického prezidenta Donalda Trumpa Steve Bannon a někdejší zvláštní poradce v Bílém domě Lanny Davis debatovali na pražském Žofíně. Řečníci hovořili o imigraci, mezinárodním obchodu nebo ekonomickém nacionalismu. Důležité je podle nich zapojení evropských států do výdajů na světovou bezpečnost.

Debatu mezi republikánem Bannonem a lobbistou Demokratické strany Lannym Davisem moderoval bývalý velvyslanec Česka ve Spojených státech a exministr obrany Alexandr Vondra. Oba diskutující do České republiky pozvala zbrojařská skupina Czechoslovak Group. Mediálním partnerem akce je společnost MAFRA.

„Zcela jistě stojíme před problémem. Lidé chtějí do naší vlasti přijíždět už od jejího založení, protože je to země svobody a země práva. Přicházejí k nám lidé z celého světa. Náš současný prezident Donald Trump jasně konstatoval, že jisté skupiny obyvatel světa nejsou vítány. Trump si dovolil použít stereotypní kategorizaci, jako jsou muslimové či Mexičané. Mexičany popsal  jako násilníky a vrahy, muslimy jako teroristy. Je to projev nenávisti a bigotnosti,“ zhodnotil Davis v úvodu přístup Donalda Trumpa k imigraci.

Steve Bannon věnoval svou úvodní řeč aktuální ekonomické situaci ve Spojených státech. „Padesát procent rodin v naší zemi nemá ani čtyřicet dolarů v hotovosti pro případ nouze. Koncentrace veškerého bohatství je v jednom procentu populace. V Americe je 160 milionů lidí, kteří nemají žádné peníze na bankovním účtu. Všechno necháváme sklízet elitu,“ uvedl. 

Ekonomický nacionalismus dává přednost vlastním občanům

„Ekonomický nacionalismus se netýká vašeho náboženství, barvy pleti, nebo sexuální orientace. Jde o to, že jste občanem Spojených států. Když jste občan USA, tak máte přednost před ostatními. Ekonomický nacionalismus funguje, protože začínáme dávat podnikům prémie za to, že budou prodávat ve Spojených státech,“ hájil Bannon politiku ekonomického nacionalismu.

„Jsme zastánci dělnické třídy od doby Roosevelta a musíme dělat lepší práci, pokud jde o ochranu těchto lidí,“ reagoval Davis na Bannonova slova. „Rétorika Steva Bannona je inspirující, ale chybí jí následné kroky, které by pomohly uskutečnit americký sen,“ dodal Davis. „Nikdy neexistovaly horší názory na Ameriku, než od zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Trump Americe kazí pověst,“ komentoval chování prezidenta Davis.

Bannon zdůraznil, že evropské země by se měly více finančně podílet na celosvětové bezpečnosti. „Amerika platí trilion dolarů na bezpečnost, protože jistí celý systém. Máme chráněná území po celém světě. Je čas pro naše spojence, aby se za tuto věc také postavili,“ vyzval. „Pokud jde o americké daňové poplatníky, platí především armádu. Amerika nemůže už dále platit za tak velký aparát. Nemáme zdroje ani peníze,“ rozčiloval se Bannon. 

Trampovu kampaň vedl bývalý mariňák

Stephen Bannon provází Donalda Trumpa už od jeho prezidentské kampaně, ve které zastával funkci hlavního stratéga. Bannon je bývalým důstojníkem amerického námořnictva, kde sloužil na lodi USS Paul F. Foster v Perském zálivu. Po odchodu z armády pracoval jako investiční bankéř ve společnosti Goldman Sachs. Bannon je bývalým výkonným předsedou zpravodajského serveru Breitbart News. V roce 2015 se dostal na žebříček nejvlivnějších lidí politického zpravodajství.

Trumpova pravá ruka: hrdý prorok populismu, který chce zbořit Washington

Lanny Davis je známý americký televizní komentátor, konzultant, právník a příznivec Demokratické strany. V letech 1996 až 1998 působil v Bílém domě jako zvláštní poradce prezidenta Billa Clintona. V roce 2005 prezident George W. Bush jmenoval Davise členem pětičlenné Rady pro dohled nad právem na soukromí a občanskými svobodami, kterou Kongres USA vytvořil v rámci zákona o reformě zpravodajství.

Ještě před zahájením debaty poskytli oba muži rozhovor MF DNES. V něm mimo jiné Bannon prohlásil, že je jisté, že Trump pozve českého prezidenta Miloše Zemana do Bílého domu (více čtěte zde)

Podívejte se na záznam celé debaty:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue