Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tichý gambler s mozkem šachisty. Vrah z Las Vegas zůstává záhadou

  18:36
Je to záhada, nad kterou si láme hlavu celá Amerika. Co bylo motivem Stephena Paddocka, který před týdnem v Las Vegas postřílel 58 lidí a pak spáchal sebevraždu? List The New York Times sestavil portrét, z něhož Paddock vychází jako uzavřený člověk, který zbohatl na investicích do nemovitostí a v posledních letech se věnoval především hazardu.
Stephen Paddock zabil na koncertě v Las Vegas 59 lidí a stovky dalších zranil....

Stephen Paddock zabil na koncertě v Las Vegas 59 lidí a stovky dalších zranil. Do davu diváků na otevřeném prostranství pálil z 32. podlaží přilehlého hotelu. | foto: koláž iDNES.cz

Sousedé na Stephena Paddocka vzpomínají jako na tichého a odměřeného chlápka, který chodil v teplácích a žabkách a s nikým se nebavil. Příbuzní ho líčí jako cílevědomého podnikatele, který vždy chtěl mít totální kontrolu nad děním kolem sebe.

Tu zachoval i v okamžiku smrti. Dosavadní informace ukazují, že masakr si pečlivě naplánoval. Než začal pálit do milovníků country, nainstaloval v chodbě svého luxusního apartmánu v hotelu Mandalay Bay několik kamer. Měly ho upozornit na příchod policie. Těsně před jejím příchodem si prostřelil hlavu. 

Televize CBS přinesla informaci, že policie na nočním stolku objevila papír s výpočty vzdálenosti a trajektorie mezi jeho pokojem a návštěvníky festivalu odehrávajícího se o 32 pater níž.  Zbraně vlastnil více než 30 let, ale loni v říjnu je začal nakupovat ve velkém - policie v jeho střeleckém hnízdě našla celkem 23 pušek, další desítky zbraní pak objevila v jeho domech.

Motiv masakru zůstává tajemstvím. „Moc rád bych vám řekl, že to byl mizernej bastard, že ho nenávidím a že bych ho zabil, pokud bych mohl,“ řekl listu The New York Times Paddockův mladší bratr Eric. „Ale nemůžu. On takový nebyl. Musíme zjistit, co se s ním stalo. Mému bratrovi se cosi přihodilo.“

Paddock po sobě nenechal žádný vzkaz ani manifest. Neexistují žádná svědectví, že by se v poslední době choval nebezpečně nebo že by projevoval extremistické názory. Na Facebooku ani Twitteru nebyl. FBI zkoumá jeho počítače a mobilní telefony, aby našla odpověď na otázku: co bylo motivem nejhoršího střeleckého útoku v moderních dějinách USA?

„V zájmu bezpečnosti této komunity nebo kterékoliv jiné v celých USA je důležité, abychom vám tuto informaci poskytli. Ale já ji nemám. Zatím nevíme,“ odpověděl minulý čtvrtek šerif Joseph Lombardo z lasvegaské policie novinářům.

Ten nejnudnější člen rodiny

Paddock se narodil do rodiny sekretářky a bankovního lupiče, který svého času figuroval na seznamu nejhledanějších zločinců FBI (o Paddockově otci více zde).

„Bratr byl nejnudnější člověk z naší rodiny,“ vzpomíná šedesátiletý Patrick Benjamin Paddock. Když bylo Stephenovi sedm, otec putoval za mříže a rodina se přestěhovala do Kalifornie. Matka dětem nikdy neřekla, kam se jejich otec poděl.

Masakr ve Vegas

Spolužáci líčí Paddocka jako chytrého kluka, který si nikdy příliš nelámal hlavu s pravidly. Jeho známý z dětství Richard Alarcon vzpomíná na školní soutěž ve stavbě dřevěného modelu, ve které Paddock bez ohledu na zadání použil lepidlo.

„Všichni viděli, že podváděl, ale on se tomu vysmál. Na tváři měl takový zvláštní úsměv, jako kdyby mu to bylo jedno. Chtěl mít ten nejpevnější most a bylo mu jedno, jak toho dosáhl,“ říká Alarcon.

Paddock se od mládí snažil najít způsob, jak vydělat velké peníze. Pracoval pro finanční úřad a v leteckém průmyslu, ale finanční zajištění nakonec našel v nemovitostech.

Začal skupovat a opravovat činžáky na zanedbaných předměstích Los Angeles, ve kterých sám měnil potrubí a instaloval klimatizaci. Koncem 80. let už se mohl považovat za zajištěného člověka. „Díky němu mám já i moje matka dost peněz na to, abychom si v klidu užívali penze,“ říká dnes jeho bratr Eric, který do jeho projektů investoval veškeré úspory.

Paddock byl dobrý a slušný domácí. Nájmy udržoval nízké, stížnosti se snažil co nejrychleji vyřešit a všechny nájemníky znal jménem. Když v Los Angeles v roce 1992 vypukly rasové nepokoje, nasadil si neprůstřelnou vestu, usadil se na střeše svého činžáku a s puškou v ruce čekal na rabující dav.

Investice do nemovitostí se mu bohatě vyplatily. V Kalifornii vlastnil nejméně šest obytných domů, v roce 2012 v Texasu prodal obytný komplex za 8,3 milionu dolarů. „Byl to tvrdý vyjednavač. Trval na své ceně, na svých podmínkách. Byl to velmi chytrý byznysmen,“ vzpomíná Todd Franks, realitní makléř z Texasu.

Arogantní cifršpión

Paddock se dvakrát oženil. Obě manželství byla bezdětná a po krátké době skončila rozvodem. Postupem času našel zálibu v hazardu a od roku 2000 trávil čím dál víc času v kasinech. Poslední dům, který koupil, je v městečku Mesquite ležícím asi hodinu a půl jízdy od Las Vegas. Bydlí zde především hazardní hráči a milovníci golfu.

The New York Times píše, že Paddockova povaha se s úspěchem v podnikání zatvrdila - podle některých lidí byl až arogantní. „Choval se, jako kdyby byl něco víc a všichni ostatní pro něj pracovali,“ říká John Weinreich, který dříve pracoval v jednom z kasin v Renu, kam Paddock v letech 2012 až 2014 chodil.

Las Vegas truchlí za oběti střelby na festivalu country hudby (3. října 2017)
Rozbitá okna ve 32. patře hotelu Mandalay Bay, odkud Stephen Paddock střílel na...
Stephen Paddock zabil v noci na pondělí na koncertě v Las Vegas nejméně padesát...

Paddock se specializoval na video poker a měl přesně zmapované, na kterých strojích jsou vypláceny nejvyšší bonusy. „Přirovnal bych ho k hráči šachu: byl to velký analytik, takový cifršpión. Měl jsem dojem, že je na vyšší mentální úrovni než většina lidí, na které jsem v hazardu narazil,“ říká Weinreich.

Když hrál Paddock o velké peníze, připadal si důležitě. Rád se nechal obsluhovat, užíval si vybrané jídlo a kabaretní show v Las Vegas. V mekce hazardu utrácel tolik peněz (jednou během několika dnů prohrál 100 000 dolarů), že měl od vedení kasina jídlo zdarma.

„Měl rád, když za ním lidi chodili a říkali: ‚Pane Paddocku, mohu vám přinést velkou mísu těch nejlepších krevet, které kdy kdo na této planetě jedl a velkou sklenici našeho nejlepšího portského?´,“ vzpomíná Eric Paddock. 

Člověkem, který mu byl v posledních letech nejblíž, byla Marilou Danleyová,  hosteska z kasina původem z Filipín. Minulý pátek vypověděla, že Paddockův psychický i fyzický stav se v posledních měsících zhoršoval. Podle některých informací bral léky proti úzkostným stavům. Co se mu ale honilo hlavou, zatím nikdo netuší.

2. října 2017

Autor:

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Podezřelé nákupy zbraní se mají hlásit už od července, schvaluje vláda

24. dubna 2024  5:25

Prodejci mají mít už od července povinnost hlásit podezřelé nákupy zbraní. Počítá s tím novela...

Nenávist vůči Ukrajincům, segregace Romů. Amnesty International kritizuje Česko

24. dubna 2024  2:28

Ukrajinští uprchlíci se loni v Česku potýkali s nenávistnými projevy a diskriminací, pokračovala...

Místo do šrotu do opravny. Směrnice EU prodlouží záruku a zakážou „kazítka“

24. dubna 2024

Premium Do budoucna by měla být oprava rozbitých a porouchaných domácích spotřebičů jednodušší. A stejně...

Ignorovat, nebo demaskovat? Německá média řeší, jak informovat o AfD

24. dubna 2024

Premium Je to teď horké téma. Německá mainstreamová média stojí před volbou, nakolik a jakým způsobem...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...