Srílanští policisté hlídkují na místě, kde krátce po projevu prezidenta útočil sebevražedný atentátník.

Srílanští policisté hlídkují na místě, kde krátce po projevu prezidenta útočil sebevražedný atentátník. | foto: Reuters

Srílanská armáda dobyla hlavní město Tamilských tygrů

  • 0
Srílanská armáda prohlásila, že získala kontrolu nad městem Kilinočči. Právě to je již více než deset let hlavním sídlem Tamilských tygrů, kteří usilují o svůj vlastní stát na severu ostrova. Vládní jednotky tak oslavují svůj největší úspěch v boji se separatisty. Pozorovatelé ale upozorňují, že nejde o definitivní vítězství.

"Byl to sen všech obyvatel Srí Lanky, ať už jsou Sinhálci, Tamilové nebo Muslimové. Dnes učinili hrdinové z armády z tohoto snu realitu," prohlásil srílanský prezident Mahinda Radžapakse v televizním projevu krátce po dobytí města.

Jen několik minut po jeho projevu se ozval před ústředím srílanského letectva v metropoli Kolombu výbuch. Agentura Reuters hlásí, že při útoku sebevražedného atentátníka zemřeli nejméně dva lidé. Místní nemocnice přijala po explozi nejméně třicet zraněných.

Armáda vstoupila do Kilinočči dnes ráno ze dvou stran. Jak tvrdé boje se ve městě odehrály, ale není známo. Pád Kilinočči je pro povstalce z hnutí Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) každopádně zdrcující. Znamená totiž odříznutí od zásobování z oblastí, které bojovníci LTTE ještě na severu ostrova kontrolují.

Vítězství není definitivní

Dobytí města potvrdily i zpravodajské servery nakloněné Tamilům. Podle nich ale armáda dobyla jen "město duchů". Ústředí rebelů prý bylo před časem přesunuto dál na sever ostrova.

Kilinočči během posledních let sloužilo jako vojenské a politické ústředí rebelů, kteří tu budují struktury nezávislého státu pro Tamily, za jehož vytvoření bojují.

Analytici, které ve čtvrtek citovala agentura AFP, ale tvrdí, že ani pád Kilinočči nebude znamenat konec konfliktu, který trvá od roku 1983 a vyžádal si už na 70 tisíc obětí. LTTE by podle nich po dobytí svého hlavního stanu pouze přešli ke gerilovému způsobu vedení boje.

Srílanská armáda v uplynulých měsících zaznamenala řadu vítězství na bitevních frontách proti LTTE a přísahá, že se jí podaří ukončit pětadvacet let trvající separatistickou válku.

Informace o pádu Kilinočči přichází přesně rok poté, co vláda prezidenta Mahindy Radžapakseho formálně odstoupila od čím dál tím chatrněji dodržovaného příměří, které mezi srílanskou vládou a LTTE zprostředkovalo v roce 2002 Norsko. Prezident Radžapakse své rozhodnutí odůvodnil tím, že rebelové využívali klidu zbraní k posílení pozic a k přezbrojení.

Mapa Srí Lanky

Mapu zvětšíte kliknutím. Zdroj: Mapy © Google

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video