Dánský miliardář Anders Holch Povlsen (21. srpna 2017)

Dánský miliardář Anders Holch Povlsen (21. srpna 2017) | foto: Profimedia.cz

Mezi mrtvými cizinci na Srí Lance jsou i tři děti dánského miliardáře

  • 306
Teroristé na Srí Lance v neděli nezabili jen stovky místních občanů, ale také téměř čtyřicet cizinců. Mezi nimi i tři děti dánského miliardáře Anderse Holche Povlsena, který vlastní podíly v módních značkách. Jeho mluvčí informaci potvrdil a jménem rodiny požádal o soukromí.

„Můžu potvrdit, že tři děti byly zavražděny. Nemáme k tomu žádný komentář a žádáme o respektování soukromí rodiny v tomto čase,“ uvedl podle britského deníku The Guardian mluvčí podnikatele Povlsena. Dánský miliardář měl se svou ženou čtyři děti. Které útok teroristů přežilo či zda bylo vůbec na místě, není známo. 

Úřady o hrozbě útoků na Srí Lance věděly, ale nepředaly je premiérovi

Šestačtyřicetiletý Povlsen je majitelem módního řetězce Bestseller, který zahrnuje například značku Vero Moda, velké podíly má také ve firmách Asos a Zalando. Podle CNN navíc vlastní rozsáhlé pozemky v Dánsku, Rumunsku a Skotsku, které chce prostřednictvím rezervace Wildland zachovat pro příští generace. 

Magazín Forbes loni Povlsena umístil na 252. místo v žebříčku nebohatších lidí světa a na první místo nejzámožnějších Dánů.

Mezi 290 oběťmi útoků ve srílanských kostelích a hotelech je podle posledních informací 39 cizinců. Oznámil to v pondělí tamní ministr cestovního ruchu John Amaratunga. Více než 500 lidí utrpělo zranění a ministr řekl, že 28 z nich byli cizinci. 

Ministrův úřad spolupracuje s ministerstvem zahraničí a se zastupitelskými úřady cizích zemí, aby „zajistil formality a případy zahraničních obětí mohly být co nejrychleji vyřešeny“.

Zahraniční oběti jsou identifikovány postupně. Velká Británie přišla o osm svých občanů, mezi mrtvými cizinci je také šest Indů, dva Turci, dva Číňané a dva Australané a po jedné oběti hlásí Nizozemsko, Japonsko a Portugalsko. 

„Vláda už nabídla pomoc všem obětem i kostelům a hotelům, které byly při nedělních útocích poškozeny,“ řekl Amaratunga. 

Dodal, že Srí Lanka dělá vše pro zajištění bezpečnosti návštěvníků. Vláda chce poskytnout rodinám mrtvých 100 tisíc rupií (13 tisíc korun) na uhrazení pohřebných výdajů a 100 tisíc až 300 tisíc rupií mají dostat zranění na úhradu léčebných nákladů.

České ministerstvo zahraničí nemá informace o obětech z České republiky. Desítka lidí zrušila kvůli útokům odjezd z Česka na dovolenou na Srí Lanku, oznámil internetový prodejce Dovolena.cz. Klienti dostanou náhradu za zrušené zájezdy v plné výši zpět.

Srílanská policie prozatím zatkla 24 lidí a útoky spojuje se sedmi sebevražednými atentátníky. Ti podle ní patří do islamistické skupiny známé jako Tauhíd džamáate (NTJ). Skupina se však zatím k útoku nepřihlásila.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video