Moře u Srí Lanky vyplavilo po květnové nehodě stovky mrtvých želv

  • 1
Stovku mrtvých želv s poškozenými hrdly a krunýři, asi desítku uhynulých delfínů a plejtváka obrovského vyplavilo moře na pobřeží Srí Lanky. Těla uhynulých živočichů se na pobřeží začala podle ekologů objevovat několik dní po začátku květnového požáru a následným potopením kontejnerové lodi. Příčinou jejich smrti byly popáleniny či chemikálie.

Požár na lodi plující pod singapurskou vlajkou vypukl 20. května a trvalo 12 dní, než se ho podařilo uhasit. Podle úřadů se vzňaly chemikálie, které plavidlo přepravovalo. Loď se nakonec potopila.

Srílanské námořnictvo u vedlo, že většinu chemikálií požár zničil. Do vody však uniklo několik tun plastových granulí, které se používají k výrobě plastových sáčků, obavy vzbuzoval i možný únik nafty z nádrží s palivem.

Experti rovněž upozornili na hrozbu pro mořské živočichy, kteří si drobné plasty snadno spletou s potravou. „Předběžně můžeme říct, že příčinou jejich smrti byly popáleniny či chemikálie,“ uvedl představitel srílanského ministerstva životního prostředí Anil Jasinghe.

Thushan Kapurusinghe, který se již více než 30 let věnuje ochraně želv, to potvrdil. Podle něj uhynulé želvy krvácely z ústní dutiny, hrdla a kloaky, další měly ohořelé krunýře.

Mořský biolog Lalith Ekanayake na základě rozsahu požáru a množství chemikálií na lodi odhadl, že uhynulo nejméně 400 želv. Mnohá z těl se ale podle něj potopila nebo byla odnesena dále na moře.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Témata: Šrí Lanka, požár

Video