Hotely a kostely na Srí Lance zasáhly výbuchy. Vyžádaly si přes 200 obětí

  7:08aktualizováno  21:07
Nedělní útoky na Srí Lance si podle nové policejní bilance vyžádaly 207 obětí, dalších 450 lidí utrpělo zranění. Policie zatkla zatím třináct podezřelých. Osm z nich jsou Srílančané. Terčem útoků, jež se odehrály během půl hodiny, byly tři katolické kostely a tři luxusní hotely. Poté se ozvaly další dva výbuchy.

Počet obětí neustále roste. Nejprve se uvádělo 137, pak 156 a 185 mrtvých. Poslední bilance hovoří o 207 obětech. 

Podle srílanského ministerstva zahraničí jsou mezi oběťmi tři Indové, dva Turci, jeden Portugalec, tři Britové a tři lidé, kteří měli zároveň britské a americké občanství. Jednu oběť z Nizozemska potvrdil na svém Twitteru nizozemský ministr zahraničí Stef Blok. 

Jeden mrtvý pocházel podle agentury Reuters z Číny. Srílanské ministerstvo zahraničí uvedlo, že v nemocnicích je asi 36 zraněných cizinců. 

„Mnoho lidí bylo zraněno a někteří z nich jsou v kritickém stavu,“ sdělil agentuře AFP nejmenovaný policejní zdroj. Jedna z nemocnic v Kolombu přijala 254 zraněných, mimo hlavní město bylo hospitalizováno 60 lidí. Podle Reuters více než 450 lidí utrpělo zranění. 

Agentura Nová Čína uvedla, že zraněni jsou čtyři čínští občané. České ministerstvo zahraničí sdělilo, že zjišťuje, zda mezi postiženými nejsou občané České republiky.

Indický list Hindustan Times s odkazem na zdroje z nemocnice napsal, že mezi oběťmi jsou občané Británie, Nizozemska a USA.

Útoky soustředili atentátníci do hlavního města Kolombo a jeho okolí. Exploze na šesti místech nastaly kolem 8:30 místního času, kdy byly kostely plné věřících, kteří přišli na mši o Velikonoční neděli. Terčem útoků byl kostel sv. Antonína v Kolombu, sv. Šebestiána v Negombu, které leží asi 35 kilometrů severně od metropole a evangelický kostel ve městě Batticaloa.

Výbuchy otřásly třemi pětihvězdičkovými hotely Shangri-La, Cinnamon Grand a Kingsbury, všechny jsou v Kolombu. Nejméně ve dvou z nich útočili atentátníci v restauracích, když přišli hosté na snídani. Po poledni nastal sedmý výbuch na okraji Kolomba, který zabil dva lidi, a později osmý útok sebevražedného atentátníka připravil o život tři policisty.

Policejní mluvčí řekl, že úřady zatím nemohou poskytnout detaily k obětem atentátů v hlavním městě. Sdělil také, že zákaz vycházení se prodlužuje až do odvolání. Podle původních zpráv měl být dvanáctihodinový.

Na pondělí a úterý ohlásila také volné dny. Náměstek ministra obrany Ruvan Vidžavardene na tiskové konferenci označil útoky za „teroristický čin spáchaný extremistickými skupinami“. 

„Zákaz vycházení bude platit, dokud se věci nezklidní,“ prohlásil. Řekl také, že pozdější dva útoky na okrajích hlavního města mohli spáchat ti, kdo útočili předtím a byli na útěku. Ve snaze zabránit šíření poplašných zpráv byly zablokovány hlavní sociální sítě včetně Facebooku a služby WhatsApp. Zahraniční turisté začali podle agentury AP horečně kontaktovat své rodiny, aby oznámili, že jsou v pořádku. Operátoři je upozornili na zablokování sítí.

Srílanská média uvádějí, že policie dostala už před deseti dny informaci o hrozících útocích na křesťanské cíle.

21.dubna 2019 v 10:39, příspěvek archivován: 21.dubna 2019 v 10:54

An explosion reported at a hotel opposite Dehiwala Zoo: Police Spokesman

Srílanský premiér Ranil Vikremasinghe svolal bezpečnostní radu, policie zastavila na příkaz generálního policejního inspektora vydávání propustek personálu. Ministr školství oznámil, že v pondělí a úterý zůstanou zavřené školy.

K útokům, provedeným na Velikonoční neděli, kdy si křesťanský svět připomíná Kristovo zmrtvýchvstání, se zatím nikdo nepřihlásil. Agentura AP s odvoláním na nejmenované představitele uvedla, že dva útoky provedli sebevražední atentátníci.

Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občany, aby nepodlehli panice. Zrušil všechny nedělní velikonoční bohoslužby v okrsku hlavního města. Kondoloval rodinám obětí a vyzval k darování krve pro raněné. Obrátil se rovněž na lékaře s výzvou, aby se všichni dostavili na pracoviště, i když je svátek.

Na Srí Lance žije 22 milionů lidí a 70 procent z nich jsou buddhisté. Přes 12 procent občanů jsou hinduisté, necelých 10 procent muslimové a 7,6 procent křesťané. Národní evangelický svaz loni zaregistroval 86 incidentů a diskriminačních projevů proti křesťanům, letos dalších 26. 

Některé skupiny křesťanů podle loňské zprávy amerického ministerstva zahraničí uvádějí, že čelí úřednímu tlaku ukončit aktivity v kostelích a že některé úřady na shromáždění křesťanů pohlížejí jako na „nepovolené shromažďování“. Tato zpráva amerického úřadu také uvádí, že se buddhisté na Srí Lance několikrát pokusili uzavřít modlitebny křesťanů i muslimů.

Na Srí Lance jsou stovky Čechů, turisté cestovních kanceláří jsou v bezpečí

První snímky z jednoho z napadených kostelů odhalují rozsah zkázy. Množství sutě leží na podlaze a kostelních lavicích a přeživší se snaží pomáhat těm, kdo zůstali na zemi. Prostor je zahalen prachem.

Úřady také ohlásily mimořádná opatření v dopravě. Na mezinárodním letišti u Kolomba platí mimořádná bezpečnostní opatření, pasažéři se musejí dostavit už čtyři hodiny před letem. Správa železnice oznámila, že do vlaků nebudou vpouštěni lidé s velkými zavazadly. Na nádražích provádí personál i policisté prohlídky. 

Prezident Maithripala Sirisena vyzval veřejnost, aby zachovala klid. Vydal bezpečnostním složkám příkaz útoky vyšetřit a potrestat viníky.

Kondolují politici z Indie, Pákistánu, Slovenska i Česka

Pákistánský premiér Imran Chán útoky odsoudil. „Silně odsuzuji hrozné teroristické útoky na Srí Lance o Velikonoční neděli, které vedly ke ztrátě cenných životů a stovkám zraněných. Vyjadřuji upřímnou soustrast našich srílanským bratrům. Pákistán stojí při Srí Lance v naprosté solidaritě v této hodině zármutku,“ napsal na Twitteru.

Na stejnou sociální síť svou kondolenci napsal také indický premiér Narendra Modi. „V našem regionu není pro takové barbarství místo. Indie je solidární se srílanským lidem. Mé myšlenky jsou s truchlícími rodinami a modlitby s raněnými,“ uvedl.

„Dnešní útok na Srí Lance během největšího křesťanského svátku je projevem nenávisti nejen vůči nevinným křesťanům, ale vůči celému lidstvu. Žádné násilí šílených teroristů zdůvodňované náboženstvím nesmí změnit náš zápas o svět plný míru a porozumění. Ať už se děje v kterékoliv části světa,“ napsal na svůj facebookový účet také slovenský prezident Andrej Kiska.

Terorismus odsoudili i další evropští politici, mezi nimi třeba britská premiérka Theresa Mayová, předseda Evropské unie Jean-Claude Juncker nebo  německý ministr zahraničí Heiko Maas. „Zprávy ze Srí Lanky jsou šokující. Velikonoce jsou svátkem lásky, jež nás učí: Nenávist z naší strany nikdy nemůže být řešením,“ napsal na Twitteru.

„Hluboký zármutek“ nad strašlivým krveprolitím na Srí Lance vyjádřil na sociální síti také francouzský prezident Emmanuel Macron. Rodinám obětí tohoto „hnusného zločinu“ zároveň projevil účast.

Ruský prezident Vladimir Putin poslal svému srílanskému protějšku soustrastný telegram, v němž potvrdil, že Rusko „bylo a nadále zůstává... spolehlivým partnerem v boji proti mezinárodnímu terorismu“. Přes Twitter poslal do Kolomba kondolenci rovněž americký prezident Donald Trump. Bombové atentáty označil za „hrozné teroristické útoky“. I on dal najevo ochotu pomoci Srílančanům.

„Všichni jsme boží děti. Útok na některé z náboženství je útokem na nás všechny,“ uvedl také izraelský prezident Reuven Rivlin, který události na Srí Lance označil za „ohavný zločin“. 

21.dubna 2019 v 10:52, příspěvek archivován: 21.dubna 2019 v 11:47

Teroristické útoky na věřící v kostelech v době nejvýznamnějších křesťanských svátků jsou zrůdnost. Pan prezident vyjadřuje soustrast pozůstalým a myslí na zraněné.

Nedělní útoky jsou nejhorší v dějinách Srí Lanky

V cestovatelské databázi DROZD je na Srí Lance registrováno 92 Čechů. „Ministerstvo zahraničních věcí rozeslalo varovnou zprávu 92 cestovatelům zaregistrovaných v dobrovolné databázi,“ uvedl tiskový mluvčí ministerstva Robert Řehák. 

Pro informace a případnou konzulární pomoc se čeští občané mohou obracet na české velvyslanectví v Dillí a honorární konzulát v Kolombu. V případě nouze je možné též využít nouzovou linku českého velvyslanectví v Dillí: +91 9910999460.

„Českým občanům jsme k dispozici prostřednictvím naší ambasády v Dillí a honorárního konzulátu v Colombu,“ napsal na Twitter český ministr zahraničních věcí Tomáš Petříček. „Co nejdůrazněji odsuzuji teroristické útoky na nevinné lidi na Srí Lance právě na Velikonoční neděli,“ dodal. 

Ministr vnitra Jan Hamáček Srí Lance nabízí pomoc:

21.dubna 2019 v 09:27, příspěvek archivován: 21.dubna 2019 v 10:04

S hrůzou jsem si přečetl zprávy o nesmyslných útocích na Srí Lance. Přes 100 mrtvých a 400 zraněných! Upřímnou soustrast blízkým obětí. Jsme připraveni pomoci srílanské straně, pokud nás požádá o spolupráci. https://t.co/SifY7Xc9x5

„Čeští turisté, co jsou na Srí Lance s cestovní kanceláří, jsou v tuto chvíli v bezpečí. V zemi může být až 400 Čechů, sami i s cestovkami,“ uvedl místopředseda české Asociace cestovních kanceláří Jan Papež.

K útokům, provedeným na Velikonoční neděli, kdy si křesťanský svět připomíná Kristovo zmrtvýchvstání, se zatím nikdo nepřihlásil. Arcibiskup z Kolomba kardinál Randžit vyzval občany, aby nepodlehli panice. 

Se 185 oběťmi je nedělní útok nejhorší v dějinách země. Nejtragičtější byl až dosud 15. říjen 1992, kdy při útoku na čtyři převážně muslimské vesnice na východě Srí Lanky zemřelo 172 lidí. Separatistická organizace Tygři osvobození tamilského Ílamu (LTTE) tehdy odpovědnost za útok popřela.

Autoři: , ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

  • Nejčtenější

Rvačka na lesbi show. Policista zbil pět dívek i ochranku smíchovského klubu

14. března 2024  13:49,  aktualizováno  14:10

Silně opilý policista v uniformě brutálně napadl a zaklekl 19letou dívku. Ta skončila v nemocnici....

Babiš se ptal na děti Lipavského. Nešlo o kompro, tvrdí. Za vulgarity se omlouvá

11. března 2024  15:14,  aktualizováno  16:57

Předseda hnutí ANO a expremiér Andrej Babiš v neděli u svých spolupracovníků poptal citlivé...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Nedám Ukrajině ani cent a válka skončí, řekl Trump při setkání Orbánovi

11. března 2024  9:42

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se podle všeho opět stane kandidátem amerických...

Pokud budeme ohroženi, jsme připraveni na jadernou válku, prohlásil Putin

13. března 2024  6:16,  aktualizováno  10:03

Sledujeme online Rusko rozmístí vojáky a zbraně u hranic s Finskem, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin. Vstup...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Wehrmacht na Václaváku. Kluka z ikonické fotky zavraždili v Osvětimi

13. března 2024

Seriál Ruce zaťaté v pěst a bezmoc českých strážníků. Tak Pražané před pětaosmdesáti lety „vítali“ německé...

VIDEO: Střílej po mně! Kameraman natočil téměř celý útok v centru Prahy

Premium Ve čtvrtek zemřelo rukou střelce Davida K. 14 obětí, 25 lidí je zraněných, z toho deset lidí těžce. Jedním z prvních na...

Máma ji dala do pasťáku, je na pervitinu a šlape. Elišku čekají Vánoce na ulici

Premium Noční Smíchov. Na zádech růžový batoh, v ruce svítící balónek, vánoční LED svíčky na baterky kolem krku. Vypadá na...

Test světlých lahvových ležáků: I dobré pivo zestárne v obchodě mnohem rychleji

Premium Ležáky z hypermarketů zklamaly. Jestli si chcete pochutnat, běžte do hospody. Sudová piva totiž dopadla před časem...

Dalších šest let s Putinem: dosáhl toho, co chtěl, nejspíš ještě přitvrdí

19. března 2024

Premium Vladimir Putin si může gratulovat. I když se mu na Západě mnozí vysmívají, že v Rusku zorganizoval...

„Prázdný Topol“ či „kráva“ poslankyně. Nevybíravě mluvili premiéři i prezidenti

19. března 2024

Premium Andrej Babiš omylem poslal e-mail jinému adresátovi a v úterý se kvůli tomu mimořádně scházejí...

Slovenská prezidentská debata: jak se „krasomluvec“ Pellegrini otřel o Čechy

18. března 2024  20:40,  aktualizováno  23:36

Dva největší favorité slovenských prezidentských voleb se vůbec poprvé utkali v televizním duelu....

Na silnici z Klatov do Plzně bourala čtyři auta, v nemocnici skončil i kojenec

18. března 2024  21:06,  aktualizováno  21:37

Na hlavní silnici z Klatov do Plzně u Přeštic bouraly čtyři osobní automobily. Čtyři lidi včetně...

Nutný výchovný pohlavek, souhlasí Bouček i Havlová s přerušením projevu na Lvu

Moderátor Libor Bouček ostře zareagoval na kauzu ohledně délky proslovu režisérky Darji Kaščejevové na předávání cen...

Švábi, vši a nevychované děti. Výměna manželek skončila už po pěti dnech

Nová Výměna manželek trvala jen pět dní, přesto přinesla spoustu vyhrocených situací. Martina ze Znojma se pokoušela...

Vyzkoušeli jsme podvod z Aliexpressu. Může vás přijít draho, i po letech

Nakoupili jsme na Aliexpressu a pěkně se spálili. Jednu USB paměť, dvě externí SSD a jeden externí HDD. Ve třech...

Chtěli, abych se vyspala s Baldwinem kvůli jeho výkonu, říká Sharon Stone

Herečka Sharon Stone (66) jmenovala producenta, který jí řekl, aby se vyspala s hercem Williamem Baldwinem (61). Měla...

Konec nadvlády programátorů. Pozic ubývá, na jednu se hlásí stále víc lidí

Premium Ochota firem splnit uchazečům skoro jakýkoli požadavek a velmi nízká konkurence. Tak by se ještě nedávno dala definovat...