Srbsko má nového prezidenta. Vučić získal už v 1. kole 56 procent

  • 41
Srbsko si v neděli zvolilo nového prezidenta. Stačilo k tomu první kolo. V něm vyhrál s 55,8 procenty hlasů premiér Aleksandar Vučić. Na základě 60 procent sečtených hlasů to uvádí prognóza agentury Ipsos. Sám Vučić se již za vítěze prohlásil.

„Voliči si vybrali pokračování cesty do EU i zachování vazeb na Rusko a Čínu,“ řekl po volbách. Už v předvolebních průzkumech vyjadřovalo Vučićovi podporupřes 50 procent dotázaných voličů, zatímco jeho deset protikandidátů za ním vždy končilo s velkým odstupem.

Vučić těžil především ze značné rozdrobenosti demokratické opozice, která se nebyla schopna dohodnout na společném protikandidátovi, jenž by tak měl větší šance na úspěch. Premiérovi, který vede nejsilnější politickou formaci v zemi, Srbskou pokrokovou stranu (SNS), hrál do karet i velký prostor, který mu dopřávaly hlavní veřejnoprávní i komerční televizní stanice. To jeho odpůrci hlasitě kritizují a tvrdí, že volby kvůli tomu nebyly čestné.

Bývalý ultranacionalista Vučić se prezentuje jako proevropský politik, podle agentury AP ale usiluje také o sblížení s Ruskem, které krátce před volbami navštívil. „Opravdu doufám, že s těmito volbami bude Srbsko pokračovat ke své další stabilitě s plnou podporou své vlády,“ řekl Vučić při odevzdání svého hlasu. „Nevím, jestli vyhraji, ale pevně doufám, že ti, kteří chtějí Srbsko destabilizovat, neuspějí,“ dodal.

Velkou neznámou bylo, který z protikandidátů by v případě, že Vučić nezíská nadpoloviční většinu hlasů, postoupil spolu s ním do druhého kola. Vzhledem k tomu, že prvotní výsledky hovoří o nadpolovičním vítězství, se ovšem druhé kolo konat nebude.

Podle prognózy agentury Ipsos se na druhém místě za Vučičem se ziskem 15 procenta hlasů umístil Saša Janković, na třetím pak mladík Luka Maksimović, který vystupuje pod pseudonymem Ljubiša Preletačević Beli. Získal kolem devíti procenta hlasů. Na čtvrtém místě skončil s 5,5 procenty bývalý ministr zahraničí Vuk Jeremić. Vůdce srbských radikálů Vojislav Šešelj, loni zatím nepravomocně zproštěný viny z válečných zločinů haagským tribunálem, získal zhruba 4,4 procenta.

Volební místnosti byly otevřené od sedmi hodin ráno do osmi hodin večer. Podle statistického úřadu je v Srbsku 6,7 milionu oprávněných voličů a podle odhadů jich hodlalo hlasovat asi 53 procent.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video