Srbové na Balkáně nabízejí čínskou a ruskou vakcínu. Kosovo protestuje

  • 166
Srbská vláda rozjela očkování i mimo své hranice. Už koncem minulého roku slíbila pomoc severu Kosova, kde žijí hlavně Srbové. A to aniž by předem uvědomila kosovské úřady. Ty krok označily za protiprávní. Cenný dar Srbsko nabízí i Severní Makedonii či Bosně a Hercegovině. A vzhledem k tomu, že jde o ruskou a čínskou vakcínu, jeho aktivity mohou mít i geopolitické dopady.

Vakcinační zásah Srbska se má týkat oblastí na severu Kosova, kde žijí převážně Srbové, uvádí německá stanice Deutsche Welle (DW). Prezident Aleksandar Vučić na konci minulého roku oznámil, že očkování tam jako první dostanou lidé starší pětasedmdesáti let. 

Jeho slova na druhé straně hranice už tehdy vyvolala nevyhnutelný rozruch. A podle serveru Balkan Insight kosovská vláda poslala nevyžádaný dar zpět do Srbska. Minulý týden pak Vučić dodal, že jeho země pomůže všem bez ohledu na národnost. „Aniž bychom někoho ohrožovali, vždy jsme připravení pomoci (kosovským) Albáncům, a to bez jakýchkoliv etnických kvót,“ řekl.

Lídři Srbska a Kosova obnovili jednání, oba si ale stále trvají na svém

Nezávislost Kosova sice svět vesměs uznal, Srbové však oblast stále považují za svou. Kromě politických otázek je zde však ještě jedna medicínská. Srbsko totiž jako první v Evropě nakoupilo mimo jiné také ruskou vakcínu Sputnik V i přípravek čínské společnosti Sinopharm. 

A podle DW není jasné, kterou očkovací látku Srbům v Kosovu posílá. Pokud se vláda v Prištině nedozví potřebné informace včetně případných vedlejších účinků vakcíny, celý proces bude nelegální. Totéž slovo použil i kosovský premiér Avdullah Hoti pro celou srbskou kampaň a jeho ministr zdravotnictví Armend Zemaj nařídil vyšetřování.

Zemaj si dále stěžuje, že srbská strana celý vakcinační program zpolitizovala a že se mu nedaří dostat z ní patřičná data. A občany ze severu Kosova varuje před radostí ze speciální péče. Míní, že jim může dobrodiní Srbska ohrozit zdraví.

Proti nařízenému vyšetřování v pondělí před kanceláří státního zástupce Kosova v Mitrovici protestovaly stovky srbských zdravotníků ze severu země. Aktivitu kosovských úřadů totiž údajně vnímají jako „nelidské zacházení“.

Stanice DW dodává, že není jasné, zda už srbské očkování začalo, přímo na místě o něm totiž lidé neslyšeli a úřady v Bělehradě na otázky neodpovídají. Také Kosovo se mezitím připravuje na očkování občanů. Začít chce v únoru. A pomoc mu slibuje už i Albánie, která se slovy svého premiéra Ediho Ramy zavázala poslat „symbolické množství vakcín“.

Balkán se bez EU těžko dostává k vakcínám. Pomozme, vyzývají i Češi

Vučić pak kromě severokosovských Srbů slíbil dárek v podobě vakcín také Severní Makedonii, jež krok označila za „akt solidarity“, a Bosně a Hercegovině. Ta se už i sama obrátila na ruské a čínské firmy, píše agentura Bloomberg

Populistický prezident tak podle ní využil potíže, které nyní v Evropě kolem nákupů očkovacích látek panují. Situace může vést k tomu, že si Čína s Ruskem těžce zkoušený Balkán ještě více nakloní. 

„Nebylo by překvapením, kdyby některé země v budoucnu změnily svou geopolitickou orientaci přesně kvůli tomu, jak ‚macešský‘ k nim EU má,“ míní Zijad Becirović z Mezinárodního institutu pro Blízký východ a balkánská studia v Ljubljaně.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video