Jacob Zuma na ekonomickém fóru v Davosu (28. ledna 2010)

Jacob Zuma na ekonomickém fóru v Davosu (28. ledna 2010) | foto: AP

Sprcha jihoafrického prezidenta před HIV „ochránila“. Test je negativní, řekl

  • 9
Prezident Jihoafrické republiky Jacob Zuma před čtyřmi lety šokoval prohlášením, že měl nechráněný sex s HIV pozitivní ženou a proti infekci se bránil sprchou. Teď známý milovník žen po sérii testů veřejně oznámil, že je HIV negativní.

Byl to docela elegantní začátek kampaně proti šíření AIDS v Jihoafrické republice. Jacob Zuma předstoupil před novináře a řekl, že se po pečlivé úvaze rozhodl s Jihoafričany podělit o výsledek svého testu na HIV.

Mnohým spoluobčanům v tu chvíli ale zřejmě tuhla krev v žilách. Zuma je totiž pověstný svým sexuálním apetitem a v Africe, kde je nakažených nejméně pět milionů lidí, je riziko přenosu obrovské.

"Moje dubnové výsledky, stejně jako tři předchozí, jsou na vir HIV negativní," sdělil Zuma národu. Testování v minulosti podle BBC přiznal několikrát, ale ještě nikdy se veřejnosti nesvěřil s výsledky.

Z hříšníka vůdcem kampaně proti AIDS

Zuma potom zadoufal, že svým prohlášením nastartuje otevřenost a pomůže zlikvidovat mlčení a stigma, které epidemii obklopuje. V rámci kampaně, kterou tímto odstartoval, by měli lékaři otestovat 15 milionů lidí a poskytnout léky 80 procentům potřebných.

Prezident JAR Jacob Zuma se svými manželkami (zleva: Nompumelelo Ntuli, Tobeka Madiba a Sizakele).

Prezident JAR Jacob Zuma se svými manželkami (zleva: Nompumelelo Ntuli, Tobeka Madiba a Sizakele).

V minulosti se přitom osmašedesátiletý prezident v otázce AIDS dostával spíše pod palbu kritiky. Podle odborníků nešel dobrým příkladem už svým osobním životem. Každý v zemi ví, že se pětkrát oženil a nedávno přiznal otcovství u dvacátého potomka. (více o bujarém života Jacoba Zumy čtěte zde)

ŽÁDNÁ MANŽELKA NENÍ PRVNÍ DÁMOU

Zuma má v současnosti tři manželky, prý se pošťuchují

Zuma je příslušníkem etnické skupiny Zulu, která mnohoženství umožňuje. Na jeho zálety už si tak mnozí zvykli. Veřejnost nejvíce šokoval v roce 2006, kdy čelil žalobě kvůli znásilnění dcery rodinných přátel.

Přiznal se k tomu, že měl nechráněný sex s rodinnou přítelkyní, která byla HIV pozitivní. Své prohlášení korunoval v zemi, kde každý den umíra následkem AIDS kolem tisíce lidí, prohlášením, že se před infekcí chránil tím, že se po souloži osprchoval. (více k Zumově prohlášení čtěte zde)


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video