Rozzuření Afghánci protestují proti údajnému pálení Koránů (21. února 2012)

Rozzuření Afghánci protestují proti údajnému pálení Koránů (21. února 2012) | foto: AP

Spojenečtí vojáci odvezli Korán do spalovny, Afghánci pláčou a zuří

  • 235
Velitel spojeneckých sil NATO v Afghánistánu se omlouvá na všechny strany. Jeho vojáci totiž málem spálili výtisky muslimské svaté knihy Koránu a do ulic Kábulu vyrazily stovky rozzuřených následovníku proroka Mohameda.

Afghánské úřady informovaly, že Korány přivezli na korbě náklaďáku do spalovny dva koaliční vojáci. Zvěsti o pošpinění posvátné knihy islámu se rychle roznesly afghánskou metropolí a ráno už před základnou Bagram severně od Kábulu demonstrovalo přibližně tisíc rozlícených lidí.

"Cizí jednotky se ve tři hodiny ráno pokusily spálit kontejner svatých knih, ale afghánští mudžahedíni, kteří pracují na základně, jim v tom zabránili," podal BBC svoji verzi incidentu jeden z demonstrantů. Někteří z nich údajně plakali, jiní házeli kameny a zápalné lahve. Vojáci ve strážních věžích odpověděli gumovými projektily.

Velitelství NATO v Afghánistánu později připustilo, že vojáci skutečně vezli do spalovny materiály náboženské povahy shromážděné v jedné z věznic v provincii Parván. Vojáci je prý neúmyslně odevzdali jednotkám převážejícím odpad k likvidaci.

Při urážce Koránu už umírali lidé

"Pokusíme se zjistit, jestli něco ještě před zjištěním tohoto omylu skutečně shořelo a kolik toho případně bylo," oznámilo vedení aliančních jednotek ISAF.

Velitel koaličních jednotek generál John Allen slíbil důkladné vyšetření, zda jeho vojáci skutečně "nevhodně nakládali s velkým množstvím islámských náboženských materiálů včetně Koránů". Slíbil, že podnikne kroky, aby se to už nikdy nestalo a omluvil se afghánskému prezidentovi, vládě i obyčejným lidem.

Jeho neobvykle kajícné prohlášení je podle BBC krokem, jak předejít násilným protestům a krveprolití. Když minulý rok ohlásil americký pastor úmysl spálit při výročí 11. září Korán, zabil dav rozlícených Afghánců deset pracovníků OSN a zemi zachvátily krvavé protesty.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video