Experti se děsí nové pohromy z Asie. Vražedné sršně ohrožují americké včely

  • 257
Ve Spojených státech a Kanadě vůbec poprvé zaznamenali výskyt sršní mandarínských. Invazivní druh pocházející z Japonska je největším na Zemi a pokud se rozšíří, bude představovat obrovské ohrožení pro už tak oslabená americká včelstva. Právě na jejich roje totiž sršně útočí, když hledají potravu. Jak kdyby toho v roce 2020 nebylo málo, píší americká média.

„Prostě utečte,“ radí američtí entomologové lidem, kteří novou pohromu z Asie uvidí. Jedním dechem ovšem občany nabádají, aby každý výskyt okamžitě hlásili, třeba přes tuto aplikaci. „Musíme je zničit, dokud máme ještě šanci,“ říká Todd Murray z Washingtonské státní univerzity.

Sršeň mandarínská

Žije v jižní, jihovýchodní a hlavně ve východní Asii. Je to největší druh sršně na Zemi. 

Dělnice dosahují délky minimálně 3 cm a královny mohou měřit až okolo 5,5 cm s rozpětím křídel i více než 7,6 cm. Tento druh má tmavě žlutou až oranžovou hlavu a dlouhé žihadlo s velkým množstvím silného jedu.

Sršně mandarínské často napadají kolonie jiného sociálního hmyzu, například včel, vos nebo jiných sršní včetně svého vlastního druhu.

Zdroj: Wikipedia

Vůbec poprvé na americké půdě se sršně mandarínské (vespa mandarinia) zřejmě objevily v prosinci, a to právě ve státě Washington. Experti tam potvrdili čtyři případy výskytu. 

Dvakrát hmyz přezdívaný „vražedné sršně“ pak zaznamenali také v Kanadě. Jak se invazivní druh z Japonska do Severní Ameriky dostal, není jasné. Jednou z variant je, že přijel jako nechtěný bonus na nákladních lodích. 

Ohrožením je nyní především pro domácí včelstva, která jsou přitom už teď na seznamu ohrožených tvorů. 

„Napadají včelí úly, zabíjejí dospělé včely a požírají larvy a kukly. Obsazenou kolonii také agresivně brání,“ vysvětluje mluvčí zmíněné univerzity Seth Truscott pro CNN.

Hromadu včelích hlav bez těl a těl bez hlav objevil u svých úlů například washingtonský včelař Ted McFall. Další tisíce bezhlavých včel pak byly uvnitř. Muž říká, že za celý svůj život nic takového neviděl. Útok se podle listu The New York Times stal už v listopadu, není tedy jisté, že za ním stojí mandarínská monstra. 

Ale přesně toto podle expertů japonské sršně dělají. Na jaře se královny probouzejí ze zimního spánku a začínají stavět hnízda, nejčastěji v zemi. Vybraný roj hmyz zdecimuje za pár hodin a včelími trupy pak nakrmí své mladé. Nejaktivnější jsou sršně na konci léta a na podzim, kdy hledají výživu pro nové královny. 

Sršně mandarínské jsou největší svého druhu:

Na člověka primárně neútočí, i tak ovšem není radno přijít s nimi do styku. V Japonsku na sršní bodnutí každý rok zemře v průměru padesát lidí. A kvůli jejich dlouhým žihadlům už američtí vědci objednali speciální včelařské kombinézy, které jsou hrubší. 

Těmi běžně používanými totiž žihadla projedou jakoby nic. „Jako když vám horké železo projede do kůže,“ přirovnávají někteří prožitá bodnutí.

Menším, ale o to agresivnějším druhem pak je sršeň asijská (vespa velutina), která bývá s mandarínskou příbuznou často zaměňována. Tento hmyz už se objevil i v několika evropských zemích. V minulých letech jej zaznamenali ve Francii, Španělsku, Velké Británii či Německu.

Další informace o vražedných sršních z dílny National Geographic:


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video