Americký prezident Donald Trump si prohlédl novou část zdi na hranicích Arizony...

Americký prezident Donald Trump si prohlédl novou část zdi na hranicích Arizony s Mexikem. (23. června 2020) | foto: Profimedia.cz

Máte koronavirus, máte smůlu. Trump chce Američanům zakázat návrat domů

  • 120
Vláda amerického prezidenta Donalda Trumpa v souvislosti s epidemií koronaviru zvažuje zavedení nových pravidel pro vstup do Spojených států. Nově by do země nemohl vstoupit nikdo, u koho pohraniční stráž bude mít podezření, že je nakažený. A to ani američtí občané a lidé s trvalým pobytem v USA. Návrh je nyní v připomínkovém řízení.

Trump dosud zavedl zákaz vstupu do USA kvůli obavám ze zavlečení viru pro řadu cizinců. Z těchto pravidel však mají výjimku Američané cestující ze zahraničí a lidé s trvalým pobytem ve Spojených státech.

Na základě nového navrhovaného opatření by mohli pohraničníci zabránit ve vstupu do země také americkým občanům, u nichž se „odůvodněně obávají, že by takový jedinec mohl být vystaven nakažlivé nemoci nebo jí být infikován“. 

Podle odůvodnění návrhu nařízení by však úřady k zákazu vstupu do země přikročily jen ve výjimečných případech, přičemž není jasné, jak dlouho by člověk po zákazu musel zůstat mimo USA. Návrh Bílého domu, který je nyní v připomínkovém řízení, získal list The New York Times.

Vláda zdůvodňuje zvažované opatření rozšířením koronaviru v Mexiku, se kterým Spojené státy sdílejí svou jižní hranici. Tamní nemocnice jsou podle americké vlády přetížené a řada Američanů žijících v zahraničí proto kvůli zdravotní péči míří zpět do Spojených států.

Návrh se setkal s kritikou některých odborníků. „Zakazovat Američanům vstup do Spojených států odporuje ústavě,“ řekl Omar Jadwat z mocné nevládní Americké unie občanských práv (ACLU). 

„Trumpova administrativa zavádí jeden hraniční zákaz za druhým – naposledy pro děti a azylanty – a využívá covidu-19 jako záminky, zatímco naprosto propadá ve snaze dostat virus pod kontrolu v USA. Zvažovaný příkaz by byl další vážnou chybou v roce, kdy se jich stalo už příliš mnoho,“ dodal.

Koronavirus je na odchodu, zastavila ho moje zeď, prohlásil Trump

Podle dalších expertů by zase Trumpem zvažovaný zákaz zřejmě příliš nepomohl v boji s pandemií v USA. Ve Spojených státech, které zaregistrovaly již přes pět milionů pozitivních nálezů na koronavirus, což je zdaleka nejvíce na světě, se virus už na mnoha místech nekontrolovatelně šíří a riziko nových ohnisek vzniklých zavlečením viru z Mexika tak není urgentní.

Trump, který už od své volební kampaně z roku 2016 hlásá tvrdý postoj vůči imigraci do USA, využil šíření covidu-19 k zavedení řady restrikcí na hranicích. Již dříve v podstatě pozastavil americký azylový proces a nařídil okamžitou deportaci téměř všech utečenců, které zachytí američtí pohraničníci. 

Dočasně rovněž pozastavil vydávání nových povolení k trvalému pobytu, takzvaných zelených karet, a řady víz, které umožňují cizincům pracovat v USA. Podle listu The Washington Post se přitom snaží vykreslováním Mexika jako zdravotního rizika prosazovat svůj projekt hraniční zdi, která je jedním z jeho hlavních předvolebních slibů.

1. dubna 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video