Američan John Allen Chau (vpravo) se v říjnu vyfotil se zakladatelem fotbalové...

Američan John Allen Chau (vpravo) se v říjnu vyfotil se zakladatelem fotbalové akademie v Ubuntu Casey Princem. | foto: AP

Ježíš vás miluje, kázal Američan indickému kmeni, který ho pak zabil

  • 659
Americký misionář John Allen Chau, kterého minulý týden zabili příslušníci indického kmene Sentinelců, se s nimi předtím pokoušel spřátelit a seznámit je s křesťanskými hodnotami. Izolovanému kmeni nabízel ryby a nosil jim malé dárky. „Bože, nechci umřít,“ napsal si do deníku těsně předtím, než se vydal na svou poslední výpravu.

Šestadvacetiletý dobrodruh a misionář Chau se na souostroví Andamany a Nikobary v Bengálském zálivu vydal proto, aby se pokusil navázat styk s kmenem Sentinelců, a to přestože jeho členové po staletí odmítají kontakt s okolním světem a na pokusy o interakci reagují násilím.

Chau cestu popsal v deníku, který nyní zveřejnila jeho matka. Nejprve si najal rybářský člun a nedaleko ostrova Severní Sentinel přesedl na kánoi, na které sám doplul k pobřeží.

Záběry ze starého dokumentu zachycující místní obyvatele:

Do poznámek si zapsal, že obyvatelé ostrova měří asi 165 centimetrů a mají obličej pomalovaný žlutou barvou. Když se na ně pokusil promluvit jejich jazykem a zazpíval „zbožné písně“, reagovali podle něj agresivně.

„Zakřičel jsem na ně: Jmenuji se John, miluji vás a Ježíš vás také miluje,” zapsal si Chau. Jeden z obyvatel na něj poté vystřelil šíp, kterým trefil jeho voděodolnou bibli.

21.října 2018 v 09:09, příspěvek archivován: 22.listopadu 2018 v 10:59

„Možná si myslíte, že jsem blázen, ale myslím, že představit Ježíše těmto lidem stojí za to,“ napsal v poslední zprávě, kterou 16. listopadu poslal své rodině krátce předtím, než vyrazil za Sentinelci. „Bože, nechci umřít,“ napsal pak domů.

Američan ignoroval zákaz. Navštívil izolovaný kmen, ten ho zřejmě zabil

Následujícího dne rybáři zahlédli, jak sentinelský kmen pohřbívá jeho tělo na pláži.

„Stále věřím, že je naživu. Modlím se za něj,“ uvedla jeho matka pro list The Washington Post. „Byl to milovaný syn, bratr, strýc a náš nejlepší přítel. Pro ostatní byl křesťanským misionářem, fotbalovým trenérem a horolezcem. Miloval boha a pomáhal lidem v nouzi. Vůči Sentinelcům cítil pouze lásku,” napsala jeho rodina.

Chau provozoval čilý instagramový účet, na kterém sdílel fotografie ze svých cest po po celém světě, v galerii má snímky z Afriky, přisátých pijavic nebo hadího uštknutí. Dobrodruh pořádal také misijní výpravy pro studenty z univerzity v Oklahomě, kterou sám vystudoval. V jednom z příspěvků uvedl, že je následovníkem křesťanské skupiny „Cesta”.

18.prosince 2017 v 18:28, příspěvek archivován: 22.listopadu 2018 v 11:07

Chau podle místní policie na souostroví Andamany a Nikobary přicestoval v polovině října na turistické vízum. Za cestu na Severní Sentinel zaplatil pětici rybářů, kteří ho k ostrovu dopravili 14. listopadu. Živého ho naposledy zahlédli o dva dny později. Vzhledem k tomu, že indická vláda vstup do chráněné oblasti přísně zakazuje, policie zatkla za napomáhání nejen rybáře, ale i jednoho z Chauových přátel.

„Proč musí být na tak nádherném místě tolik smrti? Doufám, že to není jedna z mých posledních poznámek, ale jestli ano, je to pro slávu Boží,“ stojí v Chauově deníku. 

Andamany a Nikobary

Andamany a Nikobary

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video