Protestující Palestinci na hranicích Pásma Gazy (6. dubna 2018).

Protestující Palestinci na hranicích Pásma Gazy (6. dubna 2018). | foto: Reuters

Mezi oběťmi pátečních demonstrací v Pásu Gazy je i palestinský novinář

  • 146
Izralesko-palenstinské střety si v posledních dnech vyžádalo životy devíti Palestinců, včetně novináře Jásir Murtadža, oznámilo v sobotu ministerstvo zdravotnictví vlády spravujíc Pásmo Gazy. Raněných je přes 1000. Kvůli konfliktu zasedala v pátek i Rada bezpečnosti OSN. Prohlášení o nezávislém vyšetřování střetů ovšem nepřijala kvůli vetu Spojených států.

Murtadža pracoval pro agenturu Ajn, která působí v Gaze. Izraelská střela ho zasáhla do hrudníku, i když byl ve vestě s anglickým nápisem Press a od hraničního plotu byl vzdálen podle kolegy 250 metrů. Ministerstvo oznámilo, že muž zemřel na následky těžkého zranění. Jeho pohřbu se dnes zúčastnily stovky lidí. Izraelská armáda tvrdí, že vojáci stříleli jenom na „provokatéry“. Okolnosti novinářova případu vyšetřuje. 

Podle palestinského svazu novinářů bylo v pátek kromě Murtadži zraněno šest dalších novinářů, rovněž označených logem tisku.

Předseda palestinské samosprávy Mahmúd Abbás ve svém prohlášení Izrael za postup proti protestům odsoudil. Vyzval palestinské zástupce při OSN, Lize arabských států a Evropské unii, aby prosazovali nutnost učinit izraelskému zabíjení přítrž.

USA nechce nezávislé vyšetřování

Nezávislé a transparentní vyšetřování střetů mezi izraelskou armádou a Palestinci v Pásmu Gazy, při nichž tento a minulý pátek zemřelo přes 20 Palestinců, žádal už před týdnem generální tajemník OSN António Guterres.

Kvůli protestům Palestinců se na popud nestálého člena RB OSN Kuvajtu v pátek opět sešla Rada bezpečnosti. Stejně jako před týdnem ani tentokrát žádné společné prohlášení nepřijala kvůli vetu Spojených států, které jsou stálým členem RB OSN. Navrhovaný text podle agentury AP rovněž podporoval právo Palestinců demonstrovat.

Palestinský vyslanec při OSN Rijád Mansúr řekl v pátek večer v New Yorku novinářům, že 14 z 15 zemí Rady bezpečnosti s prohlášením souhlasilo, ale USA - které jsou nejbližším spojencem Izraele - se postavily proti.

Mansúr označil americké odmítnutí za „velmi nezodpovědné“, protože podle něj dává Izraeli „zelenou, aby pokračoval v útocích proti civilnímu obyvatelstvu“ Gazy.

Izraelský vyslanec při OSN Danny Danon vyzval Radu bezpečnosti OSN, aby odsoudila hnutí Hamás vládnoucí v Pásmu Gazy „za provokace a zneužívání dětí jako lidských štítů“.

6. dubna 2018

Na hranici mezi Pásmem Gazy a Izraelem začala 30. března série palestinských protestů za právo na návrat uprchlíků a jejich potomků do oblastí nyní tvořících součást Izraelea za ukončení izraelské blokády Pásma Gazy. Hořely pneumatiky a někteří Palestinci házeli kameny na izraelské vojáky. Ti odpověděli střelbou (více v článku Palestinci protestují na hranicích Gazy).

Před týdnem si násilí vyžádalo na palestinské straně 19 obětí a 1400 zraněných. Jednalo se o nejkrvavější den na palestinských územích od války v roce 2014 mezi Izraelem a palestinským hnutím Hamás. Tento týden v pátek se situace opakovala, devět Palestinců bylo zabito a přes 1000 zraněno.  Nejmladší z pátečních obětí bylo 17 let, nejstarší 45. Murtadžovi bylo 30 roků.

Raněných je dohromady přes 2000. Podle palestinského svazu novinářů bylo v pátek kromě Murtadži zraněno šest dalších novinářů, rovněž označených logem tisku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video