Silná bouře v USA si vyžádala šest obětí. Přes milion domácností je bez proudu

  • 9
Severovýchod USA čelí silné bouři, kterou doprovází sněžení a lijáky s bleskovými záplavami. Při pádu větví a stromů zahynulo šest lidí. Bez dodávek elektrické energie se ocitlo přes 1,7 milionu domácností a firem, zrušeny byly stovky letů. S problémy se potýkají New York i Washington.

Mezi mrtvými je 77letá žena, dva muži a šestiletý a 11letý chlapec. Na pobřeží státu Massachusetts jsou vlny vyšší než dvojpodlažní dům. Voda z moře zaplavila letos už podruhé ulice v Bostonu, které leží při pobřeží. Spousta silnic je kvůli záplavám neprůjezdných. V severních a západních částech státu New York napadlo 30 centimetrů sněhu. V oblasti Washingtonu vichřice o síle až 113 kilometrů v hodině vyvracela stromy a strhávala elektrické vedení.

Aerolinky musely zrušit více než 2800 letů převážně na severovýchodě. Na Dullesově mezinárodním letišti musela být kvůli extrémním podmínkám evakuována kontrolní věž. Jedno letadlo, které tam přistávalo, se dostalo do tak silných turbulencí, že se téměř všem cestujícím i pilotům udělalo špatně, píše britská BBC. Newyorské letiště LaGuardia zastavilo všechny přílety i odlety. Železniční společnost Amtrak kvůli nepříznivých podmínkám zastavila provoz na severovýchodním koridoru, z Washingtonu do Bostonu.

Dullesovo mezinárodní letiště ve Virginii, které obsluhuje Washington, bylo v pátek nuceno na více než půlhodinu zastavit provoz. Kvůli prudkým nárazům větru totiž musela být preventivně a dočasně evakuována věž letové kontroly. Letecký portál Flight Aware uvedl, že zrušeno prozatím bylo více než tisíc letů.

Potíže hlásí i letiště JFK v New Yorku, které kvůli silnému větru muselo omezit provoz. Správa letiště na twitteru oznámila, že vzdušný přístav je sice v provozu, ale lety nabírají velká zpoždění. Zrušena byla navíc třetina všech spojů.

02.března 2018 v 20:38, příspěvek archivován: 02.března 2018 v 21:04

Planes are currently arriving and departing #JFK Airport, but activity if slow due to high winds. Nearly a third of flights have been cancelled. Please contact your airline for flight status.

Nepřízeň počasí ovlivnila i páteční cestu prezidenta Donalda Trumpa do Severní Karolíny na pohřeb baptistického kazatele Billyho Grahama. Běžně prezident využívá k leteckým cestám Andrewsovu leteckou základnu, nyní ale odletěl z Dullesova letiště.

Společnost Amtrak kvůli nepříznivým povětrnostním podmínkám zastavila provoz na severovýchodním železničním koridoru, který přes Filadelfii a New York spojuje Washington s Bostonem. Vlaky, které již na trať vyjely, dojedou do Washingtonu, New Yorku, případně Bostonu, kde zůstanou.

Pokud jde o výpadky elektrické energie, je nejhůře postižen stát New York, kde je bez proudu na 210 tisíc domácností. Zhruba 180 tisíc dalších nemá elektřinu v Pensylvánii a 140 tisíc ve Virginii. Další státy na severovýchodě USA hlásí přerušené dodávky v řádech desetitisíců.

V Pittsburghu kvůli podmáčeným svahům hrozí sesuvy půdy. Zničeny zde v pátek byly nejméně dva domy. Boston a okolí se zase potýká se záplavami, kvůli kterým musely být uzavřeny některé silnice. Ve Franklinville ve státě New Jersey napadlo přes dvacet centimetrů mokrého sněhu, pod jehož náporem se lámají větve stromů, které pak ničí elektrická vedení a blokují silnice.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video