Americké stíhačky nad letadlovou lodí.

Americké stíhačky nad letadlovou lodí. | foto: US NAVY

V Tichomoří přituhuje. Letadlové lodě USA míří tam, kde Čína pořádá cvičení

  • 232
Námořnictvo Spojených států posílá na cvičení do Jihočínského moře dvě letadlové lodě. Pentagon uvedl, že nasazení plavidel v regionu, kde si Čína nárokuje několik sporných oblastí, není reakcí na žádnou událost. Televize CNN v sobotu ale poznamenala, že v místě nyní Čína pořádá námořní manévry.

Uskupení letadlových lodí USS Nimitz a USS Ronald Reagan nyní působí ve Filipínském a Jihočínském moři, uvedl Joe Jeiley, který je mluvčím americké Sedmé flotily zodpovědné za bezpečnost jihoasijského regionu. „Nasazení skupin dvou letadlových lodí nabízí rozsáhlé výcvikové příležitosti,“ řekl.

„Přítomnost dvou letadlových lodí není odpovědí na žádnou politickou či světovou událost,“ dodal Jeiley, podle kterého je toto cvičení jedním ze způsobů, jak v rozsáhlé oblasti Indického a Tichého oceánu udržovat bezpečnost, stabilitu a prosperitu.

Americké cvičení se ale koná v době, kdy Čína novým bezpečnostním zákonem podle kritiků omezuje svobody Hongkongu, který má status zvláštní správní oblasti. 

Čína zároveň pořádá manévry v blízkosti sporných Paracelských ostrovech, které si Peking i s přilehlými vodami nárokuje. Ostrovy považuje za vlastní také Vietnam a Tchaj-wan, kontrolu nad nimi má ale Čína.

Čínské cvičení ve sporných vodách označil v pátek americký ministr zahraničí Mike Pompeo za mimořádně provokativní čin. „Odmítáme protiprávní nároky Pekingu. Tečka,“ napsal Pompeo na Twitteru. Americké námořnictvo pravidelně čínskou nadvládu nad oblastí zpochybňuje tím, že jeho lodě v blízkosti ostrovů proplouvají, aby demonstrovaly svobodu plavby.

Obří exploze vedle lodi. USA testovaly nové plavidlo (20. září 2016):

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video