Biden představil plán na podporu vzdělávání, vyzdvihl i postup očkování

  • 142
Americký prezident Joe Biden v Kongresu představil svůj plán ve výši 1,8 bilionu dolarů na podporu vzdělávání, rodin a dětí. Opatření je součástí Bidenova širšího programu obnovy americké ekonomiky po pandemii covidu-19. Ocenil také boj s koronavirem v USA v podobě očkování.

Šéf Bílého domu s proslovem před oběma komorami Kongresu vystoupil krátce před dovršením 100 dnů v úřadu. „Nyní - po pouhých 100 dnech - mohu oznámit národu: Amerika se dala znovu do pohybu. Mění nebezpečí v možnost. Krizi v příležitost. Překážku v sílu,“ prohlásil Biden.

„Amerika znovu povstává. Dáváme přednost naději před strachem. Pravdě před lží. Světlu před tmou. Po 100 dnech zachraňování a obnovy je Amerika připravena ke startu... Znovu pracujeme. Znovu sníme. Znovu objevujeme. Znovu vedeme svět,“ dodal.

V projevu také označil program očkování proti nemoci covid-19 za jeden z největších logistických úspěchů amerických dějin. Zároveň ale zdůraznil, že v boji proti koronaviru zbývá udělat ještě hodně práce.

„Více než polovina dospělých dostala alespoň jednu dávku vakcíny a úmrtí starých lidí se od ledna snížila o 80 procent,“ prohlásil Biden. Nadále je ale potřeba, abychom byli ostražití, dodal.

Spojené státy nedávno překonaly hranici 200 milionů aplikovaných injekcí s vakcínami proti covidu. Biden již dříve oznámil, že chce do začátku července prohlásit pandemii v USA za překonanou. Spojené státy mají nejvyšší počet lidí nakažených koronavirem od začátku pandemie i nejvíc úmrtí. Koronavirus stál u smrti více než 570 000 Američanů.

„Budeme hájit své zájmy“

V témže projevu se Biden věnoval také zahraniční politice a mezinárodním vztahům. Spojené státy podle něj nevyhledávají konflikt s Čínou a nesnaží se stupňovat napětí ve vztazích s Ruskem. Své zájmy je ale Washington připraven hájit.

„Čínskému prezidentovi Si Ťin-pchingovi jsem řekl, že vítáme konkurenci a nevyhledáváme konflikt. Jasně jsem ale zdůraznil, že budeme hájit americké zájmy,“ podotkl Biden.

„Spojené státy jsou připraveny postavit se nečestným obchodním praktikám, jako je dotování státních podniků a krádež amerických technologií a duchovního vlastnictví,“ uvedl dále prezident. Zdůraznil rovněž, že „USA budou udržovat silnou vojenskou přítomnost v indicko-pacifickém regionu, stejně jako v Evropě“.

Bidenův plán pro rodiny vyjde na 1,8 bilionu dolarů. Bohatým zvýší daně

Šéf Bílého domu ve své řeči rovněž zmínil Severní Koreu a Írán. „Spojené státy budou úzce spolupracovat se svými spojenci, aby se postavily hrozbám, které pro ně představují jaderné programy Íránu a Severní Koreje. Použijí k tomu diplomacii i odstrašující prostředky,“ řekl.

Biden svůj projev pronesl v radikálně odlišném prostředí, než zazněly předchozí prezidentské proslovy. Kvůli přetrvávající koronavirové krizi byl v sále jen omezený počet zákonodárců.

Za Bidenem seděla viceprezidentka Kamala Harrisová a předsedkyně Sněmovny reprezentantů Nancy Pelosiová, obě s rouškami. Bylo to přitom poprvé, co za prezidentem při společné schůzi obou komor Kongresu seděly dvě ženy.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue