Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 16. 10. 2001 6:53

Spojenci útočí na Afghánistán - pondělí 15. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| dny předchozí - 13. a 14.10. | den následující - 16.10. |

17:38
Strach z antraxu zasáhl i Českou republiku - více informací
17:36
Indie nepotřebuje USA jako prostředníka pro řešení sporů s Islámábádem. Dillí nehodlá jednat o bilaterálních vztazích s Islámábádem s nikým jiným než se svým západním sousedem. Dnes, den před příjezdem amerického ministra zahraničí Colina Powella do Dillí, to prohlásila mluvčí indického ministerstva zahraničí Nirupama Ráová.
17:32
USA dosud neposkytly Malajsii žádné informace ohledně dopisu obsahujícího bakterie antraxu, který byl poslán pobočce firmy Microsoft Corp. v Nevadě z Malajsie. Malajsijský premiér Mahathir bin Mohamad oznámil, že skutečné šetření může začít, až Malajsie informace obdrží. Podle malajsijského ministra zahraničí Syeda Hamida Albara antrax v dopise z Malajsie nepochází.
17:23
Itálie je ochotna umožnit afghánské opozici, aby se sešla na italském území s cílem připravit vytvoření přechodné vlády, která by nahradila nynější talibanský režim. Italský ministr zahraničí Renato Ruggiero se dnes v této věci setkal poblíž Říma s afghánským exilovým králem Muhammadem Záhirem šáhem, který je považován za klíčovou osobu schopnou sjednotit znesvářené frakce ve své vlasti.
17:21
Redakce populárního litevského listu Respublika obdržela dopis nadepsaný slovem "džihád", který obsahoval podezřelý bílý prášek. Vedení redakce předalo dopis speciálním službám k prošetření. Zástupce šéfredaktora listu Frederikas Jansonas uvedl, že jde o první takový případ v Litvě. Podle jeho názoru však dopis neobsahuje obávanou sněť slezinnou (antrax) a jeho autorem je jen nějaký duševně nemocný člověk.
17:18
Íránský duchovní vůdce ajatolláh Alí Chameneí sdělil, že Spojené státy vtahují svými útoky proti Afghánistánu svět do války.
16:51
Zvláštní zpravodaj OSN Jean Ziegler dnes prohlásil v Ženevě, že shazování potravinové pomoci z amerických letadel na Afghánistán je "katastrofa" pro humanitární pomoc. Přispívá se tak totiž k výživě bojovníků hnutí Taliban. Ziegler zdůraznil, že na rozdělování potravin vyhladovělému obyvatelstvu musí na zemi dohlížet humanitární pracovníci.
16:44
Německá vláda odpoledne oznámila, že v sídle kancléře Gerharda Schrödera byl zjištěn podezřelý bílý prášek. Nález oznámili dva pracovníci z oddělení pro příjem pošty. Příslušná část úřadu německého kancléře byla okamžitě uzavřena a složení prášku prověřuje berlínský institut Roberta Kocha, centrální německé epidemiologické pracoviště.
16:35
Afghánská opozice oznámila, že se její oddíly po bojích s jednotkami Talibanu dostaly do blízkosti severoafghánského Mazáre Šarífu. Mluvčí Severního spojenectví sdělil, že opoziční jednotky jsou asi pět kilometrů od města. Taliban ani nezávislé zdroje tuto informaci zatím nepotvrdily.
16:32
Státní úřad pro jadernou bezpečnost SÚJB eviduje podle svého mluvčího Pavla Pitrmana celkem 15 podezřelých zásilek. Ty jsou teď analyzovány na chemické a toxické látky, následovat bude analýza na biologické zbraně. Tu provede Státní zdravotní ústav. Výsledky dosavadních zkoušek byly negativní.
16:22
Turecko tvrdí, že by Spojené státy mohly rozšířit protiteroristickou operaci probíhající nyní v Afghánistánu i na Irák. Jak řekl místopředseda turecké vlády Mesut Yilmaz, jeho země se takové eventualitě snaží zabránit.
16:20
Také Slováci začínají mít obavy z biologických zbraní v rukou teroristů. Podle ministra vnitra Ivana Šimka prověřují odborníci na smrtonosné infekce v Banské Bystrici již čtyři poštovní zásilky s neznámými látkami.
16:20
Čtyři cizinci, zadržení v pátek na ruzyňském letišti, mají pravé cestovní doklady Velké Británie. Oznámili to zástupci britského velvyslanectví v Praze. Více.
16:15
Američané by při svých vojenských operacích v Afghánistánu měli přihlížet ke středověkým poměrům v této zemi. V Moskvě to řekl předseda branného výboru dolní komory parlamentu, Státní dumy, Andrej Nikolajev. "Washington je zřejmě přesvědčen, že když zničí města a vojenskou infrastrukturu, pak hnutí Taliban kapituluje. Afghánistán však nejenže žije podle muslimského kalendáře, ale panují tam i zcela reálné mravy středověku," prohlásil. Pokud bude zabit Usáma bin Ládin, vystřídá jej jiný vůdce, dodal.
16:09
Americký ministr zahraničí Colin Powell přicestoval do pákistánského Islámábádu. Šéf americké diplomacie bude s prezidentem Parvízem Mušarafem a svým protějškem Abdus Sattárem mluvit o pokroku v operaci proti Afghánistánu. Z Pákistánu Powell odcestuje do Indie a pak do Šanghaje. Tam se koná fórum Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří.
15:56
Policie v indickém svazovém státě Džammú a Kašmír rozehnala slzným plynem desítky islámských demonstrantů. Ti protestovali proti americkým útokům na Afghánistán.
15:54
Hrozby "podezřelým bílým práškem" se nevyhnuly ani Švýcarsku. Na zaměstnance švýcarské farmaceutické skupiny Novartis AG v Basileji byla uvalena plná karanténa poté, co obdržel podezřelý dopis s neznámou látkou.
15:53
Izraelská policie oznámila, že zaslala k otestování na antrax šest podezřelých dopisních zásilek. Občané Izraele přivolali policii k více než desítce balíčků či dopisů, na nichž chyběla zpáteční adresa nebo odesílatel zaplatil přemrštěné poštovné.
15:38
V Karlových Varech, kde se dopoledne našel podezřelý dopis, se objevily další dva podobné případy. Hasiči kvůli tajemné obálce zasahovali v sídle společnosti Cimex na pěší zóně. Další dopis donesl přímo na policii jeden z obyvatel.
15:34
EU zahájila protiteroristický týden. Na sedmdesát ministrů 15 členských zemí Evropské unie se do středy vystřídá v Lucemburku. Radit se budou o koordinaci kroků proti terorismu. Jednací maraton zahájili ministři spojů, ukončí ho ministři zahraničních věcí. Ti připraví podklady šéfům států a vlád patnáctky, kteří se v pátek sjedou na neformální summit do belgického Gentu.
15:24
Zhruba 88 tun potravin, 320 velkých stanů, 6000 přikrývek a 11 tun léků poslalo Rusko v říjnu do Tádžikistánu s cílem ulehčit život afghánským uprchlíkům. Podle agentury Interfax je pro Tádžikistán určeno také 78 nyní nakládaných železničních vagonů se stany, topidly, elektrickými generátory, potravinami, teplým ošacením, mýdlem a dezinfekčními prostředky. Ruská vláda vyčlenila na nákup pomoci uprchlíkům 102,5 milionu rublů (téměř 3,5 milionu dolarů). Dalších 400 tisíc dolarů je určeno na její přepravu.
15:14
Organizace OSN pro výchovu, vědu a kulturu UNESCO by se měla zaměřit na potírání vzniku a šíření nenávisti. Tvrdí to česká senátorka Jaroslava Moserová, která byla dva roky předsedkyní Generální konference UNESCO. Podle ní je zapotřebí vystoupit z bludného kruhu, kdy se nedůvěra, nepochopení a nenávist přenášejí z generace na generaci. "Tomu lze čelit jedině výchovou," řekla Moserová, která se domnívá, že problémem terorismu se bude muset také více zabývat věda.
15:08
Pro boj proti terorismu je zapotřebí vytvořit širokou celosvětovou koalici bez jakýchkoli náboženských odstínů, protože teroristé ohrožují prakticky všechny země světa bez výjimky. Válka proti terorismu bude dlouhá, ale nelze v ní přestat. V Bratislavě se na tom shodli slovenský prezident Rudolf Schuster a izraelský ministr zahraničí Šimon Peres.
14:35
Palestinský předák Jásir Arafat vyzval po londýnské schůzce s britským premiérem Tonym Blairem Izrael, aby začal okamžitě jednat o vytvoření palestinského státu. Dodal, že neexistuje spojitost mezi palestinskou "spravedlivou věcí" a "nespravedlivými metodami", ke kterým se uchýlili například pachatelé zářijových teroristických útoků v USA.
14:28
Světový astronomický svaz IAU, který sídlí v Paříži, dá na památku obětem zářijových teroristických útoků v USA třem asteroidům jména Soucit, Solidarita a Velkodušnost. Návrh, který se bude schvalovat v roce 2003, se týká tří těles, která jsou v seznamu asteroidů označena čísly 8990, 8991 a 8992. Jméno Soucit dostane asteroid 1980 DN, který objevila česká observatoř na Kleti. Více.
14:22
Pákistánští činitelé vyjádří ministrovi zahraničí USA Colinu Powellovi, který je dnes očekáván v Islámábádu, své znepokojení nad civilními oběťmi útoků Spojených států v Afghánistánu a nad pokračováním amerických vojenských operací v této zemi. Sdělil to mluvčí pákistánského ministerstva zahraničí Riaz Muhammad Chán.
14:13
Britský premiér Tony Blair řekl, že výsledkem blízkovýchodního mírového procesu bude životaschopný palestinský stát.
14:01
Česká pobočka Mezinárodní policejní asociace IPA pořádá finanční sbírku pro pozůstalé svých amerických kolegů, kteří zahynuli při zářijových teroristických útocích. Kolik peněz se vybralo, bude zveřejněno koncem roku.
13:58
Virtuální kondolenční listinu, kterou zřídili na internetu rakouští iniciátoři po útocích na USA z 11. září, podepsalo za měsíc téměř šest tisíc lidí.
13:57
Jedna z nejslavnějších metalových kapel osmdesátých let, americká skupina Anthrax, uvažuje o změně svého názvu. Její členy totiž znepokojuje nebezpečí případného biologického teroristického útoku v USA. Zpěvák Scott Ian soudí, že jméno skupiny je v dnešní době zcela nevhodné. "Je to jako by se psal rok 1937 a já bych se jmenoval Freddie Hitler. Asi bychom měli změnit název," svěřil se bulvárnímu listu The Sun.