Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 21. 10. 2001 23:21

Spojenci útočí na Afghánistán - druhý víkend

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 19.10. | den následující 22.10. |

13:56
Z průzkumu veřejného mínění vyplývá, že 57 procent Francouzů neznepokojuje hrozba onemocnění antraxem. Naopak 43 procent se bojí o sebe i rodinu. V USA bylo po útocích 11. září nakaženo osm lidí.
13:13
Australský premiér na konferenci APEC v Šanghaji prohlásil, že letecké údery USA v Afghánistánu mají přesné cíle. Uklidňoval tak asijské partnery, kteří vyjádřili obavy o životy civilistů.
12:12
Americký Federální úřad pro kontrolu potravin a léků šetří možnost, že se na internetu prodává nepravé antibiotikum Cipro. Poptávka po tomto léku v USA stoupla v souvislosti s hrozbou nákazy antraxem.
 
11:28
Američtí vyšetřovatelé zjistili ve Spojených arabských emirátech dva bankovní účty, které patřily Muhammadu Attovi a Marvánu Šihhímu podezřelým z útoků 11. září. Píše list Los Angeles Times.
11:11
Ruský prezident Vladimir Putin a jeho čínský protějšek Ťiang Ce-min vyzvali k brzkému ukončení americké vojenské kampaně v Afghánistánu a k politickému urovnání krize.
11:00
Afghánské vládní hnutí Taliban vyzvalo opoziční jednotky Severního spojenectví, aby zapomněly na rozpory a přidaly se k obraně Afghánistánu proti Američanům.
10:55
Ochranka mezinárodního letiště v pákistánské metropoli Islamábádu odhalila pokus o bombový útok. V salónku VIP objevila aktovku s náloží, kterou zneškodnila. Exploze poškodila několik aut. Nikdo nebyl zraněn. Píše agentura AP.
10:25
Americká FBI vyšetřuje incident z 11. září na palubě letadla společnosti United Airlines, které mělo letět z New Yorku do San Franciska. Když letadlo nedostalo kvůli útokům na WTC povolení k odletu čtyři cestující, údajně muži středovýchodního vzhledu, vstali a začali spolu diskutovat, napsal list New York Times s odvoláním na stevardy. Muži se odmítli vrátit na svá místa, jak je o to posádka letadla žádala, a jakmile se otevřely dveře, urychleně letadlo opustili.
10:05
Při havárii vrtulníku v Pákistánu zemřeli dva američtí vojáci. Stroj údajně nebyl součástí zvláštních jednotek nasazených v Afghánistánu. Taliban hlásí, že americký vrtulník sestřelil. - více
09:59
Zhruba stovka vojáků amerických zvláštních jednotek Rangers ukončila svou válečnou misi na jihu Afghánistánu a opustila zemi. - více
09:27
Kanada zpřísnila bezpečnostní opatření v blízkosti jaderných elektráren. Podle prezidentky komise pro jadernou bezpečnost Lindy Keenové neexistují žádné důkazy o bezprostředním ohrožení elektráren, ale riziko je velké.
09:24
Britský princ Charles podle deníku The Daily Mail nabídl premiéru Tonymu Blairovi, že využije své dobré vztahy se saúdskoarabskou královskou rodinou ve prospěch vzniku koalice pro boj proti terorismu.
09:09
V Argentině byl objeven dopis obsahující spory antraxu. List přišel z Miami na Floridě. Jde o první oficiálně potvrzený případ antraxu v Latinské Americe po útocích 11. září.
00:13
Reportér amerického deníku The New York Times v brazilském Riu de Janeiro obdržel dopis, v němž byly zjištěny spory "odpovídající antraxu". Dopis údajně odeslal neznámý pachatel z New Yorku 5. října. Obálka nebyla opatřena zpáteční adresou. Reportér Larry Rohter dopis prý neotevřel a v plastickém obalu ho předal brazilské policii.
00:11
Už u druhého zaměstnance pošty v New Jersey dopadl pozitivně test na sněť slezinnou. Pošťák zřejmě přišel do kontaktu se zásilkami s antraxem, které byly zaslány Kongresu a televizní společnosti NBC. Podle agentury Reuters jde ve Spojených státech už o osmého člověka nakaženého touto nemocí.