Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 1. 11. 2001 0:09

Spojenci útočí na Afghánistán - 31. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 30.10. |

12:37
Taliban tvrdí, že doposud bylo při amerických náletech na Afghánistán zabito 1500 lidí. Podrobnosti
12:32
Bývalý ruský prezident Boris Jelcin soudí, že útokem na Afghánistán americká operace neskončí. "Pokud si někdo myslí, že všechno skončí v Afghánistánu, pak je to chyba. Američané hledají pro trest další zemi. Terorismus však bude trvat dlouho. Činnost Američanů v Afghánistánu jen stmelí islámský svět," tvrdí. Přiznává, že Georgi Bushovi nezávidí. "Podpora Ameriky při protiteroristické operaci je správné rozhodnutí. Je třeba se sbližovat s USA. Sami však do Afghánistánu lézt nesmíme."
12:09
Evropská unie se už zhruba dva týdny zabývá seznamem požadavků, které jí USA předaly po teroristických útocích. Je přitom stále jasnější, že odpověď Bruselu si vyžádá delší čas a že nejspíš nebude kladná ve všech požadovaných bodech, píše agentura Agence Europe. "Některé požadavky Američanů však nemohou být splněny, protože odporují pojetí naší kultury, našemu právu chránit osobní údaje a nevydávat osoby do zemí, které stále uplatňují trest smrti," citovala agentura nejmenovaný zdroj EU.
11:32
USA hodlají údajně zavést víza vůči Belgii, Itálii, Portugalsku, Slovinsku, Uruguayi a Argentině. Podle belgického rozhlasu to sdělily nejmenované americké úřední zdroje s odůvodněním, že v těchto zemích byly padělány či ukradeny pasy, které tak mohou sloužit teroristům. Například se ví, že belgickými pasy, pravděpodobně z těch, jež byly ukradeny ve větším množství z konzulátu ve Štrasburku v roce 2001, se prokázali "novináři", kteří nedávno zabili v Afghánistánu opozičního vůdce Ahmada šáha Masúda.
11:18
Americké letadlo B-52 dvakrát bombardovalo pozice afghánského vládního hnutí Taliban na frontě severně od hlavního města Kábulu. Letadlo bylo navzdory velké výšce letu na jasné obloze dobře viditelné. Více
10:46
Americká nemocnice Nihál abú Šúša v Dubaji popřela, že se v ní počátkem léta léčil s těžkými ledvinovými potížemi nejhledanější terorista světa, saúdský miliardář Usáma bin Ládin. Reagovala tím na zprávu francouzského listu Le Figaro a rozhlasové stanice Radio France Internationale, podle níž se bin Ládin během pobytu v dubajské nemocnici setkal s místním agentem Ústřední zpravodajské služby (CIA.
10:35
Mladíci z bohatých rodin v Perském zálivu dosud zbožňovali rychlá auta, McDonalda a západní hudbu. Dnes obdivují bin Ládina. "Je jako Rambo ... a navíc umí fakt dobře mluvit," říká mladík ze Spojených arabských emirátů. Píše to agentura Reuters.
10:05
Rakouský rozhlas oznámil, že se tamním vědcům podařilo vyvinout speciální sprej proti antraxu, který dokáže v průběhu několika sekund zneškodnit původce sněti slezinné. Závěrečné testy se teprve připravují, ty dosavadní údajně vypadají velmi nadějně. Nový prostředek by tak mohl znamenat průlom v boji proti terorismu. Více
08:29
Recepci prezidentské kanceláře jihoafrické hlavy státu, kde se otevírají dopisy, obrátila naruby panika. Vyvolala ji zásilka o níž zaměstnanci usoudili, že obsahuje antrax. Zda tam spory opravdu byly, určí až testy. Antrax však v této zemi v dopisech dosud nikdo nezaznamenal.
09:57
O jedenácti mrtvých v objektu Červeného kříže novináře, které bojovníci Talibanu doprovodili k ošetřovně na předměstí Kandaháru, informoval doktor s obvázanou hlavou, pravou rukou a levou nohou. Lékař Obaidulláh tvrdí, že kromě mrtvých, mezi nimiž byl i personál ošetřovny, bylo zraněno dalších šest lidí. Zprávu zatím nebylo možné ověřit z nezávislých zdrojů. Více
08:44
Izraelský ministr zahraničí Šimon Peres by se mohl o víkendu ve Španělsku během ekonomické konference setkat s vůdcem palestinské samosprávy Jásirem Arafatem. Zatímco Arafat potvrdil, že by byl ochotný se s Peresem setkat, Peres je skeptický k možnosti, že by setkání přispělo k ukončení více než rok trvajícího násilí.
08:27
Jedenáct lidí podle agentury Reuters zemřelo, když americká letadla v jihoafghánském Kandaháru zasáhla ošetřovnu Červeného kříže. Agentuře to řekl lékař, který byl při útoku zraněn. Více.
Opoziční vojáci
07:57
Asi 300 tisíc thajských buddhistických mnichů a věřících se v úterý večer shromáždilo v 32 tisících chrámech po celé zemi, aby se pomodlili za mír ve světě v době útoků Spojených států na Afghánistán. "Lidé celého světa znamená lidé jakéhokoli náboženství, ne pouze buddhisti. Mniši se proto modlili za každého ve světě, pro štěstí, úspěch, pro mír," řekl Smarndžit Piromren šéf thajského odboru náboženských záležitostí.
07:29
Americká nadace World Monuments Fund rozšířila letošní seznam nejohroženějších architektonických míst o dolní část newyorského Manhattanu. Tam teroristé unesenými letouny zničili Světové obchodní středisko. Jde o 101. ohrožené místo. Na seznamu je mimo jiné i pražská památková rezervace nebo londýnský kostel svatého Jiří.
07:20
Americký Červený kříž oznámil, že již obdržel více peněz, než které v současné době potřebuje, a ukončil vybírání podpory na pomoc rodinám postiženým atentáty z 11.září. Humanitární organizace zatím vybrala 547 milionů dolarů. To vystačí pozůstalým po obětech nejméně na jeden rok. Červený kříž pomohl více než 20 tisícům rodinám a také těm, jejichž blízcí zemřeli na antrax. Asi 300 milionů dostali lidé přímo postižení útokem. Zbytek bude vynaložen na další potřeby těchto rodin a na pomoc v případě dalších teroristických útoků.
07:05
Americké letouny přelétly časně ráno nad jihoafghánským městem Kandahár. Podle agentury Reuters vypustily alespoň jednu bombu. První vlnu amerických letadel bylo slyšet krátce po rozednění. Následoval ji zvuk menších explozí a palby. Pak se nad městem, které je považován za sídlo vůdce Talibanu Muhammada Umara, objevila další vlna letounů. Terče útoku, škody ani oběti zatím nejsou známy.
00:29
Informace o dalším možném teroristickém útoku pocházela od kanadské zpravodajské služby. Kanadský premiér Jean Chretien prohlásil, že Kanada samotná není žádné určité hrozbě vystavena.
00:16
V Zimbabwe zemřel chlapec na antrax, kterým se nakazil od nemocného dobytka. O případu informovala místní televize, neuvedla však kdy k úmrtí došlo. Minulý týden zdravotníci oznámili, že v centrální oblasti poblíž města Kwekwe, asi 200 kilometrů od hlavního města Harare, se nakazilo 15 lidí potom, co tato nemoc byla minulý měsíc objevena mezi místním dobytkem.