Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Reportáž skončila 31. 10. 2001 0:19

Spojenci útočí na Afghánistán - 30. října

Další on-line zpravodajství minutu po minutě:
| den předchozí - 29.10. | den následující - 31.10. |

10:50
Palestinský vůdce Jásir Arafat vyzval izraelského premiéra Ariela Šarona k návratu k jednacímu stolu a k záchraně mírového procesu na Blízkém východě. Podle Arafata by měly důležitou roli v regionu hrát také Spojené státy, Evropa a Organizace spojených národů. "Vraťme se zpět k realizaci dohod, k záchraně mírového procesu bez kladení podmínek a bez vojenského nátlaku", řekl.
10:26
Šest aktivistů zakázaného islámského hnutí Hizb al-Tahrír (Strany osvobození) odsoudil tádžický soud. Tresty od roku do 15 let vězení padly za šíření propagačních materiálů organizace. Ta si klade za cíl odstranění vlád v postsovětské Střední Asii a vytvoření nezávislého muslimského státu.
10:13
Napětí kolem šíření antraxu v Evropě nejvíce zneužívají francouzští vtipálkové. Podle ministra zdravotnictví Bernarda Kouchnera napočítaly úřady ve Francii za poslední dva týdny 2300 planých poplachů kvůli podezřelým zásilkám. Jen v Paříži bylo od pátku vyšetřeno přes 800 lidí. Jinde v zemi pak sedm set. Všechny poplachy zatím byly plané. Podle ministerstva spravedlnosti bylo zatím dopadeno 38 autorů podezřelých zásilek. Stát však vydává na bezpečnostní opatření kolosální sumy, upozornil Kouchner. Podle ministerstva vnitra každý poplach přijde stát na několik tisíc franků. Na místo je totiž zapotřebí vyslat policii, hasiče, zdravotnickou službu a drahá jsou i laboratorní vyšetření.
09:46
České ministerstvo zahraničí má zprávy, že v USA či u jejich spojenců existuje nebezpečí dalších teroristických útoků. "Podle našich zpravodajských služeb však České republice žádné bezprostřední nebezpečí nehrozí," řekl iDNES mluvčí ministerstva zahraničí Aleš Pospíšil.
09:04
Pokud se u Newyročanky, která má první pozitivní test na plicní antrax onemocnění potvrdí, půjde o první případ onemocnění plicní formou sněti slezinné ve městě. V New Yorku byly dosud potvrzeny čtyři případy kožního antraxu. V celých Spojených státech bylo zatím hlášeno patnáct potvrzených případů infekce. Z toho se sedm lidí nakazilo kožním a dalších osm plicním antraxem. Na nebezpečnější formu nemoci již zemřeli tři lidé.
08:34
Ústřední zpravodajská služba (CIA) hledá kvalifikované lidi, schopné číst a překládat z arabštiny, darí a paštštiny do angličtiny. Většina míst je ve Washingtonu DC. Podle španělského deníku El País CIA v této chvíli nabízí všechny typy zaměstnání, zejména pro lingvisty, a občané USA se ukazují velmi vstřícní: od 11. září v sídle v Langley u Washingtonu obdrželi již více než 23 tisíc životopisů.
07:51
Letectvo USA dál útočí na jihoafghánské město Kandahár, baštu vládního hnutí Taliban. Naproti tomu z metropole Kábulu nebyly hlášeny žádné nálety. Informovala o tom televize CNN. Podle agentury AIP zemřeli čtyři civilisté a deset bylo zraněno. Zpráva nemohla být potvrzena z nezávislých zdrojů. Více.
07:21
Afghánská dívka v uprchlickém táboře
07:16
Spojené státy zřejmě o miliardu dolarů zvýší ekonomickou pomoc poskytovanou Pákistánu. Peníze Islámábád dostane za to, jak od začátku podporuje kampaň USA proti terorismu. Mluvčí ministerstva zahraničí Richard Boucher řekl, že Spojené státy podpoří ty mezinárodní programy, které mají za cíl větší ekonomickou podporu Pákistánu.
07:14
Aktuální bezpečnostní situace a účinnost ochranných protiteroristických opatření budou hlavními body jednání bezpečnostní rady státu. Devítičlenná bezpečnostní rada se naposledy sešla před měsícem.
07:09
Americké dopravní letadlo Boeing 757, které letělo na vnitrostátní lince z New Yorku do Dallasu, kvůli vyhrůžkám nouzově přistálo na mezinárodním letišti Dulles ve státě Virginia. Všech 141 cestujících bylo evakuováno. Letadlo nyní kontrolují agenti FBI. Více.
07:01
Zaměstnankyně jedné newyorské nemocnice na Manhattanu má pozitivní test na plicní formu antraxu. Oznámil to starosta Giuliani. Potvrdí-li to i další vyšetření, půjde o první případ plicní formy.
00:06
Spojené státy varovaly mezinárodní společenství, že v příštích dnech by mohlo dojít k novým teroristickým útokům. Ministr spravedlnosti John Ashcroft uvedl, že se jedná o "důvěryhodné" informace. Více.