K soudu v Palmě de Mallorca dorazila princezna v sobotu ráno a se zástupy...

K soudu v Palmě de Mallorca dorazila princezna v sobotu ráno a se zástupy přítomných novinářů nekomunikovala. Zaměstnankyně soudu ji už vyhlížely (8. 2. 2014) | foto: Manu Mielniezuk, AP

Španělský soud potvrdil stíhání královy sestry za daňové podvody

  • 2
Španělský soud potvrdil stíhání sestry španělského krále Felipeho VI. Cristiny za daňové podvody v případu dobročinné nadace Nóos. Závažnější obvinění z praní špinavých peněz ale soud zamítl. Informovala o tom španělská média. Zdali se ale princezna skutečně objeví před soudem v roli obžalované, není jasné.

Nejvyšší soud ve městě Palma de Mallorca v pátek částečně zamítl odvolání proti verdiktu soudu nižší instance, který letos v červnu stíhání princezny nařídil. Postavena před spravelnost měla být kvůli údajné zpronevěře státních financí v letech 2007 a 2008 prostřednictvím převodů peněz z dobročinné nadace Nóos na účty firmy, jíž Cristina vlastnila společně se svým manželem (více o tom zde).

Zdali se ale skutečně princezna objeví před soudem v roli obžalované, není jasné. Odvolání proti červnovému verdiktu totiž podala sama prokuratura. Podle ní neexistují konkrétní důkazy, že princezna zločiny skutečně spáchala. Španělská justice nemusí kauzu nakonec otevřít, pokud se poškozený, v tomto případě stát, postaví proti vznesení obžaloby, konstatuje španělský deník El País. Pokud se tak ovšem stane, nelze podle všeho čekat verdikt dříve než v roce 2016.

Devětačtyřicetiletá Cristina spolu se svým mužem, bývalým slavným házenkářem Iňakim Urdangarinem, vlastnila společnost Aizoon. Podle vyšetřovatelů se jednalo o fiktivní firmu, která vznikla za účelem vyvedení státních peněz z nadace Nóos, v jejímž čele stál právě Urdangarin. Vyšetřovatelé jsou přesvědčeni, že královský švagr zpronevěřil v přepočtu přes 162 milionů korun z veřejných peněz a princezna se na tom měla podílet.

Dcera krále Juana Carlose I., který v červnu abdikoval, tvrdí, že o machinacích svého manžela nic nevěděla. Také Urdangarin veškerá obvinění odmítá.

Je to vůbec poprvé od obnovení monarchie v zemi v roce 1975, co v roli obviněného před soudem figuruje někdo z členů španělské královské rodiny. Vyšetřování princezny Cristiny a jejího manžela těžce otřáslo důvěrou Španělů v královskou rodinu a monarchii vůbec. Popularita královské rodiny tak klesla na rekordně nízkou úroveň.

Od vypuknutí skandálu se Cristina stáhla do ústraní a na oficiálních akcích pořádaných královskou rodinou se neobjevuje. Chyběla také v červnu, když se španělského trůnu ujal její mladší bratr Felipe.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video