Tři ze sedmi obžalovaných dorazili na zasedání soudu kvůli znásilnění 14leté...

Tři ze sedmi obžalovaných dorazili na zasedání soudu kvůli znásilnění 14leté dívky. (Barcelona, Španělsko, 16. září) | foto: Profimedia.cz

Ve Španělsku hrozí sexuální útoky, varuje velvyslanectví Američany

  • 74
Spojené státy varují své občany před sexuálními útoky ve Španělsku. Tamní ambasáda USA vydala na začátku tohoto týdne bezpečnostní upozornění, kde zmiňuje, že úřady zaznamenaly nárůst v počtu sexuálně motivovaných útoků po celé zemi. A připojila několik rad, jak se vyhnout problémům.

Podle ambasády mají občané Spojených států problém zorientovat se ve španělské legislativě, která se od té americká velmi liší. Proto vydala několik doporučení pro americké občany, kteří se do země chystají.

„Pijte zodpovědně,“ stojí na webu ambasády. Varuje také Američany, aby odmítli nápoje, o kterých nevědí, odkud pocházejí. Doporučuje jim také, aby používali takzvaný „buddy system“, což znamená, že by měli cestovat v doprovodu kamarádů, nebo rodinných příslušníků.

V případě, že dojde k napadení, vybízí americké úřady své občany, aby ihned kontaktovali policii. Ambasáda má k dispozici i anglicky mluvící právníky, kteří mohou být cestovatelům v nesnázích nápomocní.

Ve Španělsku začal soud kvůli vraždě starosty, obžalováni jsou i dva Češi

Varování podle americké televize CNN přišlo v reakci na údajné znásilnění třech američanek ve španělském městě Murcia, které leží na jihovýchodě země nedaleko Středozemního moře. 

K činu, ze kterého byli obvinění tři muži, mělo dojít na konci minulého roku během silvestrovských oslav. Obvinění muži pocházejí z Afghánistánu a nedávno dostali ve Španělsku politický azyl.

Zemí zmítaly protesty kvůli rozhodnutí soudu

CNN také upozornila, že ve Španělsku vyšly minulý rok stovky lidí kvůli jednomu z případů znásilnění do ulic. Pobouřilo je rozhodnutí soudu. Ze znásilnění čtrnáctileté dívky bylo obviněno šest mužů. Dívka byla pod vlivem drog a v bezvědomí.

Muži nebyli ze znásilnění usvědčení. Dostali však tresty odnětí svobody mezi 10 a 12 lety a pokutu celkem 12 tisíc eur. Lidem, kteří proti rozsudku demonstrovali, vadilo hlavně to, že je soud neshledal vinnými ze znásilnění. Soud rozhodl, že se Afghánci činu nedopustili, protože dívka byla v bezvědomí.

Podle Španělského práva je trestný čin klasifikován jako znásilnění, pokud útočník použije vyloženě násilí, nebo zastrašování.


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video