Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Španělští socialisté v regionech propadli, Sánchez vyhlásil předčasné volby

  10:30aktualizováno  19:18
Španělští vládní socialisté utrpěli v místních a regionálních volbách značné ztráty. Z nich naopak těžili opoziční lidovci. Výsledky v regionech se považovaly za barometr pro parlamentní volby, které Španělsko měly čekat na konci roku. Premiér Pedro Sánchez však po oznámení výsledků prohlásil, že rozpustí parlament a vyhlásí předčasné volby na 23. července.
Opoziční lidovci ve španělských regionálních volbách výrazně posílili. (28....

Opoziční lidovci ve španělských regionálních volbách výrazně posílili. (28. května 2023) | foto: Profimedia.cz

Španělská vláda v pondělí schválila výnos, kterým svolala červencové parlamentní volby. Vydáním výnosu v oficiálním oběžníku, které se uskuteční podle španělského tisku v úterý, bude rozpuštěn parlament. Podle agentury EFE tak parlamentní volby budou ve Španělsku od návratu demokracie v roce 1979 vůbec poprvé v době letních prázdnin.

„Ačkoli včerejší (nedělní) volby byly regionální a místní, mají širší význam. Myslím, že je nutné na to reagovat. Je lepší, aby se Španělé a Španělky vyslovili bez odkladu a určili politický kurz země,“ řekl předseda španělské vlády. Dodal, že přijímá osobní zodpovědnost za porážku své strany.

Sánchezovi socialisté utrpěli v neděli výrazné ztráty v místních volbách. Největší opoziční formace, Lidová strana (PP), získala 31,5 procenta, socialisté dostali asi 28 procent hlasů a třetí skončila krajně pravicová strana Vox se sedmi procenty. Ve srovnání s rokem 2019 socialisté přišli o 400 tisíc hlasů a ztráty zaznamenali také jejich vládní spojenci Unidas Podemos.

V regionálních volbách PP vyhrála v sedmi z dvanácti autonomních oblastí, kde se v neděli volilo. Dosud přitom v deseti z těchto dvanácti autonomních regionů vládli socialisté, buď sami, nebo v koalici. PP se nicméně bude muset ve většině nově získaných regionů spoléhat na koaličního partnera, podle místních médií zřejmě hlavně na krajně pravicovou stranu Vox.

Jednání o koalicích mezi konzervativci a krajní pravicí se zřejmě budou konat v době kampaně před parlamentními volbami. Toho se podle politologa z madridské Univerzity Karla III. Pabla Simóna může premiér Sánchez snažit využít a „mobilizovat levici za použití strachu z Voxu“.

„Co se týče hlasů, tak se pravicový blok rozšiřuje, ale nijak dramaticky. Tento výkyv však stačí k tomu, aby se (politické) těžiště přesunulo zleva doprava,“ uvedl politolog z univerzity v Madridu Ignacio Jurado, který výsledky považuje za povzbuzení pro opozičního předáka.

Předseda PP Alberto Núňez Feijóo dřívější termín voleb uvítal. Konzervativní politik vyzval španělské voliče, aby mu v parlamentních volbách pomohli získat jasnou většinu, a zvolili ho tak příštím premiérem, napsala agentura EFE. „Žádám jasnou, nezpochybnitelnou a přesvědčivou většinu pro začátek nové cesty,“ řekl v pondělí s odkazem na červencové volby.

Předseda Voxu Santiago Abascal pak uvedl, že konání voleb v dřívějším termínu je jedinou dobrou zprávou, která Sánchezovy vlády přišla. Volby podle něj představují možnost, jak „uzavřít jednu z nejčernějších kapitol španělských dějin“. Dodal, že jeho strana je ochotná jednat s lidovci na místní úrovni. Feijóoa vyzval, aby společně vytvořili alternativu současné levicové vládě.

Lidovci vládní politiky kritizují za koalici s aliancí Unidas Podemos, označovanou někdy za radikálně levicovou. Vyčítají jim také spojenectví s katalánskými separatistickými a baskickými nacionalistickými stranami, s jejichž podporou vláda prosazuje zákony v parlamentu.

Lidovci ovládnou i radnice velkých měst

Ve Španělsku je celkem sedmnáct autonomních oblastí a dvě autonomní města Ceuta a Melilla, která leží v Africe. Regionální volby se v neděli nekonaly v Katalánsku, Baskicku, Andalusii, Galicii a v regionu Kastilie-León.

Lidovci po nedělních volbách ovládnou radnice ve třech desítkách z padesátky hlavních měst španělských provincií, ve čtrnácti z těchto měst seberou vedení radnic socialistům. PP získala nejvíc hlasů také v Madridu, Valencii, Seville, Zaragoze či Málaze.

Španělská televize RTVE v pondělí citovala politologa Paka Camase, podle něhož dřívější volby Sánchezovi spíše uškodí, protože za tak krátkou dobu od nedělní porážky se mu nepodaří vylepšit obraz socialistů. Další analytici se však domnívají, že časnějším termínem voleb se Sánchez snaží zvrátit situaci ve svůj prospěch a omezit škody. „Jedinou alternativou bylo (dívat se) šest měsíců na vládní krvácení,“ uvedl politolog Oriol Bartomeus.

Jak zaplnit prázdné Španělsko. Zchudlý venkov se obrací i ke krajní pravici

Brzké datum voleb ztěžuje situaci vládních partnerů socialistů. Vicepremiérka Yolanda Díazová vytvořila na levici novou platformu Sumar a jedná o dohodě s uskupením Unidas Podemos. Jednání za poslední týdny moc nepokročila a strany teď mají čas jen do 9. června, aby se dohodly na koalici. Díazová uvedla, že tuto výzvu přijímá.

Parlamentní volby se uskuteční poprvé od roku 1979 během letních prázdnin a také krátce poté, co začne španělské předsednictví Rady Evropské unie. Je tak možné, že předsednictví začne s jednou vládou a skončí s jiným kabinetem, informuje stanice RTVE.

Situace to není zcela neobvyklá, jak ukazuje i první české předsednictví v roce 2009, během kterého padla tehdejší vláda premiéra Mirka Topolánka. Podle RTVE však řada diplomatů v Bruselu byla Sánchezovým rozhodnutím překvapena. Začátek předsednictví se totiž uskuteční v nejvíce horké fázi předvolební kampaně.

Sánchez je premiérem od června 2018, kdy se stal šéfem vlády po vyslovení nedůvěry pravicovému kabinetu Mariana Rajoye. Po posledních volbách v listopadu 2019 se však Sánchezovi nepodařilo sestavit jednobarevný kabinet a vládu nakonec vytvořil spolu s druhou nejsilnější levicovou aliancí Unidas Podemos. Španělsko má tak od ledna 2020 první koaliční vládu v zemi od občanské války ve 30. letech minulého století.

Průzkumy před parlamentními volbami favorizují opoziční lidovce:

Autoři: ,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Írán v noci zaútočil na Izrael raketami a drony

  • Nejčtenější

Írán zaútočil na Izrael. Armáda zachytila většinu střel, pomohli spojenci

13. dubna 2024  20:38,  aktualizováno  14.4 8:54

Sledujeme online Írán vyslal na Izrael desítky bezpilotních letounů a také rakety. Je to odveta za útok na íránský...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Ženu soudí za sex se psem i zneužívání syna a vnuka. Byla to terapie, hájí se

15. dubna 2024  12:28,  aktualizováno  13:33

U Krajského soudu v Ústí nad Labem začalo projednávání případu dlouhodobého sexuálního zneužívání,...

Rusové zničili Ukrajině elektrárnu, Polsko kvůli útokům vyslalo stíhačky

11. dubna 2024  8:15,  aktualizováno  12:37

Sledujeme online Rusko v noci na čtvrtek podniklo rozsáhlý útok na energetickou infrastrukturu ve čtyřech...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Z léta opět do mrazů. V příštím týdnu bude i sněžit, varují meteorologové

11. dubna 2024  16:11

Léto se ještě zdaleka neblíží. Upozorňují na to meteorologové a dodávají, že podle všech modelů do...

Exploze v Íránu, podle Američanů zaútočil Izrael. Ten to nepotvrdil

19. dubna 2024  6:17,  aktualizováno  7:45

Ve středoíránské provincii Isfahán se v pátek ráno ozvaly exploze, podle íránských médií se jednalo...

Na jihozápadě Ruska se zřítil bombardér, piloti se katapultovali

19. dubna 2024  7:27,  aktualizováno  7:43

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se...

Magnesia Litera 2024

19. dubna 2024  7:35

Anketa Magnesia Litera vyvrcholila 18. dubna předáním cen. Knihou roku se stal román Hella rusistky...

USA vetovaly palestinskou žádost o plné členství v OSN. Hamás to odsoudil

19. dubna 2024  6:40,  aktualizováno  6:44

Spojené státy v pátek svým vetem v Radě bezpečnosti zablokovaly palestinskou žádost o plné členství...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

Náhle zemřel zpěvák Maxim Turbulenc Daniel Vali, bylo mu 53 let

Ve věku 53 let zemřel zpěvák skupiny Maxim Turbulenc Daniel Vali. Letos by se svou kapelou oslavil 30 let na scéně....

Sexy Sandra Nováková pózovala pro Playboy. Focení schválil manžel

Herečka Sandra Nováková už několikrát při natáčení dokázala, že s odhalováním nemá problém. V minulosti přitom tvrdila,...

Charlotte spí na Hlaváku mezi feťáky, dluží spoustě lidí, říká matka Štikové

Charlotte Štiková (27) před rokem oznámila, že zhubla šedesát kilo. Na aktuálních fotkách, které sdílela na Instagramu...

Vykrojené trikoty budí emoce. Olympijská kolekce Nike je prý sexistická

Velkou kritiku vyvolala kolekce, kterou pro olympijský tým amerických atletek navrhla značka Nike. Pozornost vzbudily...

Rohlík pro dítě, nákup do kočárku. Co v obchodě projde a kdy už hrozí právník?

V obchodech platí pravidla, která občas zákazník nedodržuje. Někdy se navoní parfémem, aniž by použil tester, nebo...