V desítkách španělských měst vyšli lidé do ulic při příležitosti Mezinárodního...

V desítkách španělských měst vyšli lidé do ulic při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. (25. listopadu 2018) | foto: Reuters

Desetitisíce Španělů vyšly do ulic, protestují proti násilí na ženách

  • 48
V desítkách španělských měst v neděli vyšli lidé do ulic při příležitosti Mezinárodního dne proti násilí na ženách. V Madridu se podle agentury AP přidaly k výzvě feministického sdružení desetitisíce lidí. Dav provolával hesla jako „už žádné oběti, chceme svobodu“. Lidé se shromáždili také v Barceloně, Seville, Valencii či Pamploně.

Boj proti násilí na ženách představuje ve Španělsku národní úsilí, napsala agentura AFP. Od roku 2003 zde podle oficiálních čísel nejméně 972 žen zabili jejich partneři či bývalí partneři. 

Poté, co několik verdiktů nad pachateli sexuálních zločinů vyvolalo v zemi pobouření, připravuje vláda v této oblasti reformy a provádí také speciální výcvik stovek soudců.

Podle AFP v neděli na manifestaci ve španělské metropoli dorazili ženy i muži všech věkových kategorií, objevovaly se celé rodiny nebo skupinky přátel. Zněly pokřiky jako „Madrid bude hřbitovem sexismu“, na transparentech byla k vidění hesla „spravedlnost“ nebo „pro ty, které už nejsou s námi“.

„Jsme tady kvůli všem zavražděným ženám... Osobně se nás to týká,“ řekla 60letá Rosa na madridském pochodu. „Situace se s naší generací změnila, ale je třeba dál bojovat, protože tento druh násilí je rozšířenější, než se zdá,“ uvedla mladá studentka Sofia.

Podle agentury Reuters loni ke španělským soudům doputovalo 166 ticí stížností na „genderové násilí“, což představuje oproti předchozímu roku 16procentní nárůst. 

Počet žen zabitých od začátku roku svými partnery či bývalými partnery činí 44, uvádí vláda. Premiér Pedro Sánchez dnes během summitu EU v Bruselu připomněl slib svého kabinetu usilovat o „vymýcení“ domácího násilí, ale také „sexistické kultury“ ve Španělsku.

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video