ilustrační snímek | foto: Reuters

Migranti obrátili, z Evropy prchají před koronavirem. A platí za to víc

  • 623
Pandemie koronaviru obrací migrační trasy. Zatímco dříve se migranti pokoušeli dostat do Španělska a Itálie, nyní se raději vrací do své vlasti. Kromě obav z nemoci covid-19 je to i proto, že kvůli nouzovému stavu přišli o zdroj příjmů. Za zpáteční cestu však pašerákům zaplatí víc, napsal španělský deník El País.

„Pašeráci prokázali extrémní flexibilitu a přizpůsobili se nové situaci, teď organizují cesty nelegálních marockých migrantů, kteří utíkají kvůli covid-19 opačným směrem, tedy ze Španělska do Maroka,“ citoval El País z interního dokumentu Evropské komise. Flexibilní jsou podle španělského deníku i pašeráci, kteří organizují cesty do Itálie. Také oni nyní podle policejních zdrojů pomáhají migrantům plout opačným směrem.

Koronavirus ve světě

Chovatel Steven Busulwa z ugandského Střediska ochrany přírody v Entebbe prchá...
Lékař zkoumá indického studenta z Rádžasthánu. (23. dubna 2020)
Turecká čestná stráž pochoduje před mauzoleem Mustafa Kemala Ataturka v Ankaře...

Migranti, z nichž mnozí pobývali ve Španělsku ilegálně, se často živili pouličním prodejem. Po zavedení nouzového stavu přišli o zdroj příjmů. 

Koncem března vyrazila stovka marockých migrantů, z nichž většina žila ve Španělsku ilegálně, na člunech zpět do Maroka. Každý z nich podle marockého tisku zaplatil za cestu 5 400 eur (asi 145 000 korun). Za cestu opačným směrem, tedy z Maroka do Španělska, si přitom pašeráci účtují zhruba od 400 do 1000 eur, uvedl El País s odvoláním na policejní zdroje.

Stovka Maročanů se původně chtěla vrátit na vlastní pěst. Dostali se ale do nouzové situace, protože kvůli špatnému počasí uvázli na španělském pobřeží. Proto pak kontaktovali pašeráky. Když dorazili do Maroka, museli se skrývat před místní policií, protože jsou možnými přenašeči koronaviru. Španělsko má druhý nejvyšší počet potvrzených případů nákazy na světě (přes 210 000).

Maroko je po JAR a Egyptu třetí nejhůře postiženou africkou zemí co do počtu potvrzených případů nákazy (na 3 600) a také v Maroku nyní platí přísná omezení. V polovině března Maroko uzavřelo kvůli koronaviru hranice, a to i pro své občany, uvedl deník El País. 

Takže například v enklávách Ceuta a Melilla uvázli Maročané, kteří tam chodí denně pracovat. V Ceutě je nyní takto podle místního deníku El Faro de Ceuta nejméně 300 marockých pendlerů a v Melille jich je asi 350.

Průzkum o koronaviru

Jak zvládáte omezení spojená s koronavirem právě vy, vaše rodina a děti? Zapojte se do velkého průzkumu portálu iDNES.cz.

Také Alžírsko zaznamenalo případy ilegálních návratů svých občanů ze Španělska. „Překvapující a neobvyklé – čluny nemíří k pobřeží Pyrenejského poloostrova, ale vrací se ze Španělska do Alžírska,“ napsal server Algerie 360°. Podle něj jsou migranti po návratu do země zadrženi, prohlédnuti lékařem a případně umístěni do karantény.

Obecně ale migrace ve Středomoří, a tedy i ve Španělsku, pokračuje obvyklým směrem. Od poloviny března, kdy byl v zemi vyhlášen nouzový stav a omezen volný pohyb osob, do poloviny dubna překročilo nelegálně španělské hranice, pozemní či námořní, 829 běženců z Afriky. Od začátku roku do minulé neděle dorazilo do Španělska z Afriky na 6 100 běženců, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku asi o čtvrtinu méně.

6. března 2020

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video