Plot na hranici španělské enklávy Melilla v severní Africe a Maroka

Plot na hranici španělské enklávy Melilla v severní Africe a Maroka | foto: AP

Kamikaze dodávka. Migranti prorazili hranici mezi Marokem a Španělskem

  • 164
Dodávka s 52 migranty prorazila v noci na pondělí hraniční zábrany na přechodu mezi Marokem a severoafrickou španělskou enklávou Ceuta. Informoval o tom místní list El Faro Ceuta. Při akci, které místní přezdívají kamikaze, utrpěli čtyři migranti zranění.

V nákladním prostoru bílé dodávky bylo natěsnáno 34 mužů, 16 žen a dvě děti, všichni pocházejí ze subsaharské Afriky. Marocký řidič projel plnou rychlostí přes hraniční přechod v jihovýchodní části hranice mezi Marokem a Ceutou. 

Prorazil přitom kovový plot. Španělští policisté řidiče následně zadrželi, stejně jako propašované migranty.

Fenomén vozů kamikaze, kdy auta s migranty ve vysoké rychlosti prorážejí hraniční bariéry, podle agentury Europa Press v Ceutě poprvé zaznamenali už v roce 2013. Většinou se ale při podobných akcích používala menší auta, ve kterých bylo mnohem méně migrantů.

Z Maroka do Španělska utíkají afričtí migranti především přes jeho dvě severoafrické enklávy – Ceutu a Melillu. Nedaleko jejich hranic čekají podle agentury DPA desetitisíce migrantů na příležitost dostat se do Evropy.

Většinou se pokoušejí přelézt plot, který španělské území od Maroka odděluje. Naposledy na konci srpna ho u Ceuty zdolalo naráz asi 150 migrantů. Řada z nich se přitom zranila o ostnatý drát.

Do španělské enklávy Melilla na severu Afriky proniklo asi padesát migrantů

Počet migrantů, kteří se z Maroka do Španělska vydávají po moři, se letos výrazně snížil. Podle agentury AFP za to může především Maroko, jež je nenechává ze svého území po dohodě se Španělskem a EU vůbec vyplout.

Na opačné straně Středozemního moře je situace opačná. Počet migrantů, kteří připlouvají z Turecka do Řecka, se v poslední době zvyšuje. Místní média dnes informovala, že od pátku do neděle se z tureckých břehů na řecké ostrovy přeplavilo 730 migrantů. 

Dalších 658 jich řecká pobřežní stráž a unijní pohraniční agentura Frontex zadržela na moři a odvezla do řeckých registračních center.

Španělská enkláva Ceuta

Španělská enkláva Ceuta

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video