(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: AP

Zdraví nezná hranice. Španělé vrátili migrantům plný přístup k lékařské péči

  • 164
Osoby bez povolení k pobytu získaly ve Španělsku znovu plný přístup k veřejnému zdravotnictví. Příslušné nařízení prosadili v parlamentu vládní socialisté. Proti hlasovali opoziční lidovci, kteří migrantům dříve právo na lékařskou péči omezili.

Nařízení podpořilo 177 poslanců vládní koalice vedené socialistickým premiérem Pedrem Sánchezem. Proti hlasovalo 133 zákonodárců hlavně z konzervativní Lidové strany. Poslanci liberální strany Ciudadanos se zdrželi, informoval server listu Die Zeit

„Zdraví nezná žádné hranice, průkazy totožnosti, pracovní povolení či povolení k pobytu,“ řekla v parlamentní rozpravě ministryně zdravotnictví Carmen Montónová. Konzervativní opozice vládu obvinila, že otevírá dveře Španělska „zdravotní turistice“.  

Migrantům bez povolení k pobytu omezil přístup k veřejnému zdravotnictví lidovecký expremiér Mariano Rajoy. Učinil tak v roce 2012 během hospodářské a finanční krize. Když v červnu socialisté převzali vládu, oznámili, že opatření zruší. Nyní získají migranti stejné právo na lékařskou péči jako občané Španělska. 

Španělsko nedávno překonalo Itálii jako migranty preferovaná destinace (letos do Španělska připlulo téměř 21 000 migrantů, do Itálie o 3000 méně). 

Podle Die Zeit je ale sporné, že by si migranti vybírali země přednostně podle toho, jakou lékařskou péči jim poskytnou. Přístup k veřejnému zdravotnictví neomezují ve Francii, Rakousku ani ve Švýcarsku. Přesto v letech 2015 a 2016 přišlo mnohem víc migrantů do Německa, kde je právo na lékařskou péči prvních 15 měsíců omezeno. 


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Nejlepší videa na Revue