Do španělské Ceuty připlavalo nebo došlo rekordní množství běženců z Maroka. (17. května 2021) | foto: AP

Do španělské Ceuty dorazil rekordní počet migrantů, využili i nízkého přílivu

  • 82
Do španělského autonomního města Ceuty v pondělí nelegálně vstoupilo rekordní množství migrantů. Španělské úřady hovoří o nejméně 3 000 lidech, mezi nimiž jsou stovky nezletilých. Na nafukovacích člunech se v některých případech na španělské území dostaly z Maroka celé rodiny. Od ledna do Španělska tak nelegálně vstoupilo již přes 9 tisíc migrantů.

Díky nízkému přílivu některým Maročanům stačilo jen projít po pobřeží.

Počet migrantů za pondělí 17. května je vyšší než za celý rok 2020. Španělské úřady uvedly, že se jedná o druhý početnější příchod migrantů za poslední měsíc. Na konci dubna do Ceuty doplavalo z Maroka přes 150 lidí. Občas se migranti, hlavně ve větších skupinách, snaží překonat pevninskou přísně hlídanou hranici. Na její zhruba osmikilometrové délce stojí také deset metrů vysoký plot. Kapacity pro přijetí migrantů ve městě jsou v současnosti přeplněné, uvedla stanice RTVE.

Španělsko migranty hned zadrželo a začalo jednat o jejich osudu s Marokem. Evropská země neuznává Maročanům azyl, nezletilcům bez doprovodu ale umožňuje setrvat na svém území. Při dubnovém početném přeplavání hranice byla většina Maročanů vrácena do země původu do 48 hodin, tvrdí španělské úřady.

Migranti se pravidelně pokoušejí dostat do dvou španělských území na africkém kontinentě – Ceuty a Melilly. Na jejich návratu spolupracuje Španělsko s Marokem. 

Španělská Ceuta je buodem, kam míří tísíce uprchlíků: 

22. srpna 2018

Podle deníku El País byl přístup marockých bezpečnostních sil při pondělním dohledu nad hranicí „nezvykle pasivní“. Podle deníku je tak možná souvislost mezi diplomatickou roztržkou a sníženým dohledem ze strany Maroka. Tuto domněnku ale odmítla španělská ministryně zahraničí Arancha Gonzálezová.

Hroutí se nám evropský sen, tvrdí migranti na Kanárech. Chtějí zpět domů

Údaje zveřejněné Úřadem vysokého komisaře OSN pro uprchlíky uvádějí, že do Španělska od ledna do 9. května přicestovalo bez povolení přes 9 000 migrantů, což je o 38 procent více než za stejné období roku 2019.

Kromě Ceuty a Melilly je další výraznou migrační cestou takzvaná atlantická trasa ze severozápadního pobřeží Afriky na Kanárské ostrovy.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

,

Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video