Ilustrační foto

Ilustrační foto | foto: Profimedia.cz

Do Evropy na vodních skútrech. Migranti volí tuto variantu stále častěji

  • 82
Španělská policie rozbila převaděčskou skupinu, která pašovala migranty a marihuanu z Maroka přes Středozemní moře na vodních skútrech. Afričané toužící po životě v Evropě jim za převoz do Španělska platili 4 000 eur, tedy přes sto tisíc korun. Europol upozorňuje, že tento modus operandi marockých gangů je čím dál častější.

Z Ceuty je to do Španělska přes Středozemní moře vzdušnou čarou jen 14,3 kilometru. A právě toho využíval marocký gang, který ze španělské enklávy v severní Africe pašoval do Evropy migranty a konopí. 

Nyní sklapla past. Španělská policie při razii na sedmi adresách v Almeríi zatkla celkem devatenáct Maročanů, zabavila 11,6 kilogramu drog a 15 000 eur. Členové gangu měli podle Europolu povolení k pobytu v Evropě, především ve Francii, Itálii a Španělsku. 

Gang kontaktoval migranty, kterým se podařilo dostat do Ceuty. Obstaral jim falešné dokumenty a pak je na skútru převezl na druhou stranu Gibraltarského průlivu. 

Afričané platili za krátkou cestu 4 000 eur (101 860 korun), za ubytování ve Španělsku si gang účtoval příplatek 500 eur (12 732 korun). Většina migrantů pak pokračovala za příbuznými v Itálii či Francii.

Evropská agentura pro ochranu hranic Frontex upozorňuje, že případů pašování lidí a drog na vodních skútrech v oblasti Gibraltarského průlivu v poslední době přibylo. Tuto metodu používají výhradně marocké pašerácké gangy.

„Z hlediska celkového dopadu na migraci je počet migrantů, kteří jsou tímto způsobem dopravováni, relativně nízký (na člun se vejdou jeden až tři migranti plus řidič). Počet těchto incidentů v posledních několika letech ale prudce roste,“ uvádí zpráva Europolu.

Zatímco cesta z Libye do Itálie se minulé léto díky kontroverzní dohodě italské vlády s libyjskými milicemi do značné míry uzavřela, Španělsko se dostalo do popředí zájmu migrantů. Jejich počet se loni oproti roku 2016 ztrojnásobil a přiblížil se počtu lidí směřujících do Řecka.

Ceuta

Ceuta

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz


Eurovolby 2024

Volby do Evropského parlamentu se v Česku uskuteční v pátek 7. a v sobotu 8. června 2024. Čeští voliči budou vybírat 21 poslanců Evropského parlamentu. Voliči v celé Evropské unii budou rozhodovat o obsazení celkem 720 křesel.

Video